Trudnoća Porođaj 30. travnja 2018.

Što je hipnoporođaj - metoda kojom je Kate navodno rodila

Foto: Anwar Hussein/Press Association/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kate Middleton navodno je sve troje djece rodila metodom hipnoporođaja - koji omogućuje rodiljama da budu u kontroli nad svojim tijelima. Što je točno hipnoporođaj, objasnila je Marija Čukman, porodiljna edukatorica i doula

Vojvotkinja od Cambridgearodila je treće dijete 23. 4. u londonskoj bolnici St Mary. Nakon što je rađala pet sati, minutu poslije 11 sati, na svijet je stigao maleni dječak, težak 3800 grama. Samo nekoliko sati kasnije, Kate Middleton stajala je na stepenicama ispred bolnice, pozirajući sa svojim suprugom i njihovom novorođenom bebom, što je izazvalo brojne rasprave. 

Možda te zanima... Je li Kate prerano izašla iz bolnice nakon poroda? Beba

Kako je Kate, tako svježa i dotjerana, samo nekoliko sati nakon poroda, otpuštena iz bolnice? Iako nema službenih potvrda, Kate je navodno sva tri puta rodila hipnoporođajem, koji bi mogao biti tajna njezinog, naizgled jednostavnog poroda

Izgledala sam bolje od Kate kad sam izlazila iz rodilišta

 | Author: Doug Peters/Press Association/PIXSELL Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL

Kako izgleda hipnoporođaj i čini li zaista porod lakšim?

Hipnoporođaj je način pripreme žene za porod - za aktivno sudjelovanje u vlastitom porodu. Pri spomenu bilo kakvog oblika hipnoze, mnogi imaju na umu osobu koja nema aktivnu svijest niti svoju volju, što je daleko od onog što se zaista događa. Trudnice koje su se pripremale za porod tehnikama hipnoporođaja su aktivne sudionice svog poroda. Educirane su, upoznate sa mehanizmom poroda, sa svojim tijelom i njegovim mogućnostima i povezane same sa sobom. U porodu su glasne ili tihe, mirne ili pokretne, onakve kakve žele biti.

"Tehnika hipnoporođaja kod žena mijenja taj program u podsvjesnom umu kako bi počele povezivati porođaj s pozitivnim osjećajima i stavovima. To isključuje bilo kakvo nesvjesno stanje ili pasivnost majke, dapače, majka je izuzetno aktivna i kroz cijelu trudnoću i porod", objašnjava Marija Čukman, porodiljna edukatorica i doula.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

'Ne uklanja porođajnu bol već ženinu percepciju boli'

Hipnoporođaj i ostale metode za opušteno i lakše rađanje koriste se tehnikama dubokog opuštanja, pozitivnih afirmacija i vizualizacija te educiraju buduće majke o tome kako porod zaista funkcionira. S jedne strane - trudnica se upoznaje sa svojim tijelom, njegovim mogućnostima za vrijeme poroda, saznaje koji su mehanizmi prirodnog poroda i kako je žensko tijelo zaista savršeno uigrano i u suradnji sa djetetom koje se rađa. Uče se razne tehnike olakšavanja trudova – od akupresurnih točaka, korištenja eteričnih ulja, glazbe, disanja, meditacija do rebozo tehnika u kojima ženi može pomoći otac djeteta ili doula.

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Sve ove metode ne uklanjaju porođajnu bol već ženinu percepciju te boli. Postoje razni strahovi koji su vezani uz porod – bilo kulturološki, bilo osobni. Često pri početku poroda, žene osjete strah. Strah neminovno za sobom povlači grčenje tijela što pojačava osjet određene senzacije tj. truda koji tada percipiramo kao bol. Kada se ta bol pojavi, opet dolazi do straha i krug se ponavlja, a osjećaj boli se pojačava. Tada je ženino tijelo većinom u grču, a porod postaje teži i doživljen kao izuzetno bolan", govori Marija Čukman. 

Hipnoporođaj pomaže da trudove doživljavate kao senzacije

Ona objašnjava kako žene najnormalnije osjećaju trudove, ali ih doživljavaju kao senzacije koje pomažu njihovom djetetu da se rodi i ne percipiraju to kao bol. Isto tako, ima žena koje su osjetile porod bez boli, to su žene koje su uspjele spriječiti da ta informacija uopće dođe do mozga. "Prihvaćanjem te boli, žena je u mogućnosti proći opuštenije kroz nju i na taj način je transformira u snagu kojom će još lakše poroditi svoje dijete", govori i dodaje kako je važno prihvatiti sve što se događa s tijelom za vrijeme poroda, a to je puno lakše ako je žena informirana o tijelu i porodu.

porod dojenje mama beba Možda te zanima... Orgazmički porođaj - i to je moguće! Trudnoća

'Žena lakše može doživjeti porođaj kao moćno i osnažujuće iskustvo'

Dakle, naglasak je na prirodnom porodu, jer upravo u prirodnom porodu, porodu bez intervencija sa strane, žena lakše može doživjeti porođaj kao moćno i osnažujuće iskustvo, a trudove kao tjelesnu senzaciju, a ne bol. Tijelo žene je stvoreno za rađanje, a u prirodnom porodu to najviše dolazi do izražaja.

porod dojenje mama beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina poroda u Hrvatskoj se događa u rodilištu, gdje se već pri samom početku bolničko okruženje kosi sa zakonitostima poroda koji najlakše napreduje ako je žena u tamnom i tihom prostoru gdje je nitko ne prekida. "Upravo u takvim, u startu stresnim uvjetima mogu pomoći sve tehnike koje su se prakticirale za vrijeme trudnoće. Pripremljena žena će puno lakše ući u sebe, stvoriti će svoj unutarnji prostor u kojem će se osjećati sigurnije i u kojem će trudove doživljavati kao senzacije koje joj donose njeno dijete u naručje", zaključuje porodiljna edukatorica i doula. 

Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.