Trudnoća Porođaj 04. svibnja 2019.

Metoda rađanja: Stolčić skraćuje vrijeme poroda

rodlište rijeka stolčić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod poroda na stolčiću primalja prihvaća dijete na isti način kao i na stolu za rađanje, osim što tijekom izgona ne tiskate, nego tijekom cijelog truda najčešće trebate disati, odnosno ispuhivati zrak, kako bi se beba sama, bez dodatnog pritiska, spustila van

Cilj poroda na stolčiću, kao i svake druge metode rađanja, jest postići vaše aktivno sudjelovanje u porodu kao i uspostavu prisnoga kontakta i bolje suradnje između vas i primalje. Osnovni preduvjet rađanja na stolčiću jest vaša želja. Vi same donosite odluku na koji ćete način rađati, što pridonosi razvoju pozitivna odnosa prema rađanju uopće.

Želim roditi na stolčiću, gdje je u Hrvatskoj to moguće?

Mogućnost prisutnosti partnera predstavlja veliku psihološku potporu, a smanjenju bola pridonosi i uporaba gimnastičke lopte. Sve to dovodi do smanjene potrebe za urezom međice i konačnog pozitivnog doživljaja porođaja.

Današnji stolčić napravljen je od visoko kvalitetne i otporne plastike ili drva u jednom komadu i obično dolazi u kompletu s niskom posudom od nehrđajućeg čelika koja omogućuje mjerenje gubitka krvi.

Možda te zanima... 5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima Trudnoća

Priprema za porod na stolčiću

Odmah po prijemu u rodilište pregledat će vas vanjskom i unutarnjom pretragom. Prisutnost dobrih porodnih trudova uz povoljan nalaz na ušću potvrđuju da je porod počeo. Pripremaju vas kao i za porod na krevetu. Prate se otkucaji srca fetusa i vaši trudovi, odnosno kontrakcije maternice.

Nakon toga korist ćete se gimnastičkom loptom, koja često dovodi do pojačavanja trudova, a omogućuje i veću pokretljivost zdjelice. Poticat će vas da se krećete budući da hodanje smanjuje osjećaj nelagode i bola. Prisutnost partnera pri porodu velika je psihološka potpora te stoga i partnere ubrajamo u aktivne sudionike poroda.

Podrška partnera i primalje

Tijekom prvoga porodnog doba, dok se opuštate na gimnastičkoj lopti, povremeno se prati vitalnost i kondicija fetusa. Pri tom se možete slobodno kretati i niste vezani za uređaj. Štoviše, potiču vas da mijenjate položaj, odnosno da zauzmete položaj koji vam najviše odgovara. Pravilno disanje i opuštanje tijela nakon truda preduvjet su za normalno napredovanje poroda.

Možda te zanima... Sedam razloga za pilates loptu na porodu Trudnoća

Hoćete li roditi na stolčiću, ovisi o pravilnu napredovanju poroda te o procjeni primalje odnosno porodničara u slučajevima ako se utvrde određene nepravilnosti u rodilje ili fetusa.

Kad je ušće potpuno otvoreno, započinje drugo porodno doba. Polako ćete sjesti na stolčić i na njemu zauzeti odgovarajući položaj. Partner će vas pridržavati s leđa dok se primalja nalazi ispred vas. Partner koji sjedi iza vas na stolcu raširenih nogu omogućava vam da se nadlakticama ili čitavim leđima oslonite na njega.

Izgon bez tiskanja

Primalja prije izgona djeteta stavlja tople obloge na perinealne mišiće čime znatno povećava elastičnost međice. Primalja prihvaća dijete na isti način kao i na stolu za rađanje, osim što tijekom izgona ne tiskate nego tijekom cijelog truda trebate disati, odnosno ispuhivati zrak, kako bi se beba sama, bez dodatnog pritiska, spustila van.

Nakon poroda primalja novorođenče spušta na mekanu podlogu pred sobom. Ako je potrebno, aspiriraju se dišni putovi novorođenčeta i ono vam se stavlja na grudi. Pupkovina se presijeca nakon što prestane pulsirati, a u većini slučajeva presijeca ju partner.

Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

Treće porodno doba ili doba posteljice izvodi se na stolčiću. Nakon poroda posteljice smjestit će vas u krevet. Ako je potrebno zašit će vam međicu.

Prednosti poroda na stolčiću

 • Sjedeći položaj ubrzava krvni optok na području zdjelice.
 • Drugo se porodno doba skraćuje, što je posljedica gravitacije. Spuštanjem ploda u porodnom kanalu i pojačanim pritiskom izaziva se spontani refleks tiskanja.
 • Vaši trbušni mišići djeluju usklađeno s trudovima.
 • Sposobnost tijela da tiska još je više izražena, a potaknuta je i pravilna rotacija glavice djeteta što olakšava njegov izgon.
 • U tom položaju vaš je trbuh okrenut prema dolje pa se i zbog samog učinka gravitacije smanjuje i ublažava bol u leđima, a međica ostaje opuštena pa je njezino oštećenje minimalno.
 • Znatno je rjeđi urez međice budući da je stavljanjem toplih obloga međica smekšana i podatna je, a ujedno su rjeđe i ostale ozljede porodnoga kanala.
 • Tijekom poroda najčešće se ne daje umjetni oksitocin.
 • Bolja je opskrba djeteta kisikom, olakšano je doba posteljice te vam je omogućeno praćenje cijelog tijeka poroda.
Možda te zanima... Rodilište ne smije biti mjesto straha: Kako prepoznati nasilje na porodu? Trudnoća
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Rose.
  Rose.

  Ima li novijih iskustva sa porodom na stolčiću? 

 • Avatar CrazyPuppet
  CrazyPuppet

  sve divno i krasno, al kad dođeš u rodilište (Zadarsko) iako imaju stolčiće i sve, primalja će vam reći da je gužva i da trebaju biti dvije primalje za stolčić i da se to sad ne stigne... pa vam onda naprave epiziotomiju, koju kasnije dr ne zašije kako spada i treba godina dana da sve skupa zaraste... a došla u bolnicu već potpuno otvorena... za sljedeću bebu bit ću ona živčana i opasna rodilja koja će tamo urlat ako ne bude sve po mom :D

 • Jelkica2

  pozdrav,mamice! ja sam isto rodila na stolcicu....bilo je brzo...sad cekamo i drugo i opet biram stolčić!:)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.