Trudnoća Porođaj 05. travnja 2022.

Primalja savjetuje: Kako ublažiti bol tijekom trudova?

bol u leđima
Foto: Thinkstock ; Klečanje tijekom trudova smanjuje bol u leđima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako biste bili spremni za porod, saznajte kako ćete se osjećati u različitim fazama trudova, a kada sve krene, vjerujte svome tijelu i pronađite najbolji položaj za sebe; ako imaju mogućnost izbora, većina žena neće dugo ležati na leđima

Kada počnu trudovi, vjerujte svome tijelu i, ako ste u mogućnosti, krećite se kako vam najviše odgovara i tražite položaje u kojima se najugodnije osjećate. Većina žena u ranim fazama trudova instinktivno voli stajati sagnuto naprijed, osloniti se na komad namještaja ili se spustiti na ruke i koljena. Položaj klečanja na koljenima uz oslonac na rukama djelotvorno smanjuje bol, osobito bol u leđima.

Kako ublažiti bol tijekom trudova? Instinkti preuzimaju kontrolu

Kako prvi stadij trudova napreduje i kontrakcije postaju snažnije, za majku bi idealno bilo kad bi mogla otići na neko mirno, zatamnjeno mjesto. Trebalo bi smanjiti sve osjetilne podražaje, a ponekad tiha, umirujuća glazba pospješuje osjećaj mira i tišine. Soba treba biti dovoljno topla kako bi se žena i bez odjeće osjećala ugodno u njoj.

Možda te zanima... Porođajna bol je jedina bol u životu koja nam neće nauditi Trudnoća

Kako se prva faza trudova približava kraju, žena može imati izgubljeni pogled i djelovati odsutno. Ako uopće govori, ponavljat će jednu te istu riječ ili jednostavne rečenice. Sve su to prirodne reakcije i znak da instinkti preuzimaju kontrolu jer trudnica je dostigla dobru hormonalnu ravnotežu.

Privatnost, intimnost, mir, sloboda za trudove u bilo kojem položaju i susretljiva podrška primalja ključni su za spontanu prvu fazu trudova i tijek poroda, a hodanje, klečanje, sjedenje, stajanje, oslanjanje na nekog ili nešto najuobičajeniji su osnovni položaji u trudovima. Iako, svaka će žena koja vjeruje svojem tijelu najlakše sama pronaći najbolji položaj za sebe. Uz takvu slobodu malo će njih u polegnutom ili polusjedećem položaju provesti dulje vrijeme jer im ti položaji naprosto nisu udobni.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Iz istoga razloga, većina žena prirodno, prema kraju trudnoće, izbjegava ležanje na leđima i, umjesto toga, više se vole sklupčati na boku. Položaj na leđima zapravo je najgori za trudnicu jer ograničava prijenos kisika bebi, ometa protok krvi u uterus pritišćući aortu i venu cavu.

Trudovi | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako smanjiti bol tijekom trudova?

Druga faza je lakša ako se imate na koga osloniti

Znamo da je druga faza trudova počela kada žena, koja je stajala ili hodala uokolo, iznenada tijekom kontrakcija želi saviti koljena i ima hitnu potrebu da zgrabi nešto ili nekoga. Ako ona i njen partner stoje zagrljeni, objesit će mu se oko vrata. U slučaju da njen partner stoji iza nje, ona može čučnuti dok je on podupire ispod pazuha.

Možda te zanima... 5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima Trudnoća

Koji god položaj žena našla, zapazili smo da je pri pomaganju nježnost isto toliko važna kao i tehnika. Iskusne, suosjećajne pomoćnice u stanju su osjetiti ženin mir, napetost ili strah iz strukture i vlažnosti njene kože. Tijelom uz tijelo, kožom uz kožu, primalja će se oslanjati na dodir i držanje žene, više nego na razgovor. Kada govori, rabit će jednostavne riječi koje može razumjeti i malo dijete.

Na kraju je ponekad potreban poticaj

To idealno zajedništvo ne isključuje stupanj odlučne čvrstine u određenim situacijama, primjerice ako žena osjeti umor, a do poroda je dijele posljednje dvije ili tri kontrakcije, treba je potaknuti da ostane aktivna. Tada je važno reći nešto poput: "Prekasno je odložiti porod, vrijeme je..." Međutim, u takvim trenucima riječi su nevažne, a određene riječi - kao "istiskujte" ili "snažnije" - mogu zapravo imati potpuno negativno djelovanje.

Informirati se treba i o rizicima mogućih medicinskih intervencija pri porodu za majku i dijete. Naravno, postoje slučajevi kad je nemoguće inzistirati na porodu koji isključuje lijekove ili liječničke intervencije jer bi to moglo ugroziti zdravlje rodilje i djeteta. Kod 10 do 15 posto žena porod završava carskim rezom jer to zahtijevaju okolnosti, ma koliko žena bila odlučna u tome da rodi prirodnim putem. U takvim okolnostima posebno veliku ulogu igraju ženina upućenost i povjerenje.

Možda te zanima... Koliko porod boli? Mame opisuju porođajnu bol Trudnoća

Uloga primalje na prirodnom porodu

U situaciji u kojoj žena upoznaje primalju, najčešće tek u bolnici pred porod, prvi kontakt je iznimno važan; primaljin osmijeh, riječi i geste imaju blagotvorno djelovanje na porod. Iskusna primalja će ženi koja je došla u rodilište s trudovima moći odrediti točan stupanj trudova. Ženu u trudovima trebala bi potaknuti da vjeruje onome što osjeća, da se kreće kako je volja i zauzme bilo koji položaj koji joj spontano dođe. 

Branka Mrzić Jagatić Možda te zanima... 'Kao doula štitim ženu od neželjenih intervencija na porodu' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.