Trudnoća Porođaj 21. prosinca 2017.

Određeni položaj povećava šansu za vaginalni porod

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da mame koje prvi put rađaju uz epiduralnu imaju veću šansu spontano roditi vaginalnim putem bez medicinske intervencije ako leže na leđima tijekom posljednje faze poroda

Ako ste trudni po prvi put, mogli biste u glavi imati razne scenarije o porodu; hoće li porođaj završiti vaginalnim putem ili ćete morati na carski rez. Novo istraživanje objavljeno u časopisu The BMJ, ukazuje na to da žene koje prvi put rađaju uz epiduralnu imaju bolje šanse za vaginalni porod bez medicinske intervencije ako se zadrže u određenom položaju tijekom posljednje faze poroda.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Istraživači su proveli istraživanje na 3093 žena koje su rodile u Velikoj Britaniji i željeli su odrediti kako položaj žene za vrijeme druge faze poroda utječe na ishod porođaja. Proučavali su žene koje su nastavile ležati na leđima i one koje su bile u uspravnom položaju. 

Prema njihovim rezultatima, žene koje su bile u uspravnom položaju imale su nižu stopu spontanog vaginalnog porođaja (35 posto), u usporedbi sa ženama koje su nastavile ležati u drugoj fazi poroda (41 posto). Druga faza poroda odnosi se na vrijeme kada je vrat maternice u potpunosti otvoren

Možda te zanima... Istraživanje potvrdilo da epiduralna ne produžuje porod Trudnoća

Budući da se za uzimanje epiduralne smatra kako smanjuje šanse za medicinskom intervencijom tijekom poroda, ove vijesti bi mogle biti korisne za žene koje će prvi put roditi. Naravno, to ne znači da neće biti potrebe za intervencijom ako nastavite ležati dok ne rodite, pogotovo ako se sumnja na neki zastoj poroda (veliko dijete, nepravilni položaj djeteta, slabi trudovi), zbog čega se tada savjetuje promjena položaja rodilje.

"Istraživanje je otkrilo da će prvorotkinje koje rode uz epiduralnu i nastave ležati tijekom druge faze poroda najvjerojatnije imati spontani vaginalni porođaj. Kao i sve klinička istraživanja, i ovo ima svoja ograničenja i možemo samo nagađati zašto položaj ležanja utječe na veću šansu spontanog vaginalnog porođaja", rekao je autor istraživanja i ginekolog Peter Brocklehurst i dodao: "Trudne žene sada mogu, u konzultaciji sa svojim liječnikom, informirano izabrati svoj položaj u drugoj fazi poroda."

Barbara Finderle Možda te zanima... 'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.