Trudnoća Trudnica 28. kolovoza 2022.

Što se događa s bebom u trbuhu kad spavaš na leđima?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tek je nedavno napravljeno istraživanje na Sveučilištu u Aucklandu koje je pratilo što se događa kada žena spava na leđima tijekom noći

Sigurno već znaš da u visokim mjesecima trudnoće trebaš spavati na boku. U tom periodu nemoguće je spavati na trbuhu, a nije dobro spavati na leđima. Taj položaj može stvarati pritisak maternice na krvne žile, ograničavajući protok krvi u srce i vašoj bebi. No, tek je sada napravljeno istraživanje koje je pratilo što se događa bebi kada žena spava na leđima tijekom noći.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Aucklandu koristili su infracrvene videokamere kako bi snimali trudnice tijekom spavanja, uz to su pratili broj otkucaja srca mama i beba. Svaka od 30 trudnica koja je sudjelovala u istraživanju je bila između 34. i 38. trudnoće, a svaka trudnoća je bila bez komplikacija.

Možda te zanima... Položaj spavanja u trudnoći može ugroziti bebu Trudnoća

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Na temelju onoga što se već zna o ograničenom protoku krvi dok se spava na leđima, nije iznenađujuće da je fetus manje aktivan kada je mama u tom položaju. Iznenađujuće je koliko mamin okret na leđa brzo utječe na bebu, čim je mama promijenila položaj s boka na leđa, njezina beba je odmah postala manje aktivna.

Sve ovo zvuči puno strašnije nego što zapravo je. Normalno je mijenjati položaje tijekom spavanja, i ako se probudiš na leđima, nemoj paničariti. Spavanje na boku trebaš vježbati, a možeš koristiti rekvizite poput jastuka. 

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

"Trebaš se samo malo pomaknuti na stranu kako bi si smanjila pritisak; to znači da je dovoljno samo staviti jastuk ispod kuka i ramena na jednoj strani. Ovako postavljen jastuk dat će ti osjećaj da ležiš na leđima, udobno smještena, ali ćeš biti dovoljno nagnuta, a tvoja maternica više neće stvarati pritisak", objasnila je ginekologinja Heather A. Smith za The Bump.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.