Trudnoća Porođaj 15. kolovoza 2016.

Hipnoporođaj pomaže da trudove doživljavate kao senzacije

porod novorođenče rodilište
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što češće zamišljajte svoj porod, kako sve teče u najboljem redu, riješit ćete se straha i panike. Na to se oslanja i tehnika hipnoporođaja. Nije nužno riječ o hipnozi već fokusiranju na nešto drugo osim boli

Hipnoporođaj je program s naglaskom na prirodnom porođaju. Koristi metode dubokog opuštanja, disanja, vizualizacija i afirmativnog pozitivnog razmišljanja kako bi se smanjila anksioznost, stres, umor i strah - i nakon toga se smanjuje i bol. Upoznaje se buduće majke što se događa s tijelom tijekom porođaja i potiče ih se da imaju povjerenje u sebe i kontrolu potrebnu za najbolje moguće rođenje.

"Hipnoporođaj je način pripreme žene za porod - za aktivno sudjelovanje u vlastitom porodu. Pri spomenu bilo kakvog oblika hipnoze, mnogi imaju na umu osobu koja nema aktivnu svijest niti svoju volju, što je daleko od onog što se zaista događa", objašnjava Marija Čukman, porodiljna edukatorica i doula

Povezivanje porođaja s pozitivnim osjećajima

Strah od poroda je po istraživanjima zaista jedan od najjačih strahova tijekom trudnoće. Ono što znatno pomaže je adekvatna psihofizička priprema za porod. Jedna od osnovnih poruka koje naše društvo šalje trudnicama je da je porod bolan i težak.

"Tehnika hipnoporođaja kod žena mijenja taj program u podsvjesnom umu kako bi počele povezivati porođaj s pozitivnim osjećajima i stavovima. To isključuje bilo kakvo nesvjesno stanje ili pasivnost majke, dapače, majka je izuzetno aktivna i kroz cijelu trudnoću i porod", kaže Marija Čukman nastavljajući da žene na početku poroda često osjete strah. "Strah neminovno za sobom povlači grčenje tijela što pojačava osjet određene senzacije tj. truda koji tada percipiramo kao bol. Kada se ta bol pojavi, opet

Marija Čukman | Author: Privatni album Foto: Privatni album

dolazi do straha i krug se ponavlja, a osjećaj boli se pojačava. Tada je ženino tijelo većinom u grču, a porod postaje teži i doživljavamo ga kao izuzetno bolan."

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Tehnika hipnoporođaja istražuje odnos boli i trudova i pomaže ženama kako se nositi s tim osjećajima. Želi pokazati kako žene mogu roditi u smirenom i spokojnom okruženju umjesto napetog i stresnog. Marija Čukman naglašava kako za vrijeme trudnoće, učestalim korištenjem pozitivne slike poroda, afirmacija vezanih uz vlastito tijelo i njegovu sposobnost rađanja, možete spriječiti da se u trenu početka poroda pojavi 'program' boli. 

'Prihvaćanjem boli, žena je u mogućnosti proći opuštenije kroz nju'

"Žene najnormalnije osjećaju trudove, ali ih doživljavaju kao senzacije koje pomažu njihovom djetetu da se rodi i ne percipiraju to kao bol. Isto tako ima i žena koje su osjetile porod bez boli. To su žene koje su uspjele spriječiti da ta informacija uopće dođe do mozga. Prihvaćanjem boli, žena je u mogućnosti proći opuštenije kroz nju i na taj način je transformira u snagu kojom će još lakše poroditi svoje dijete. Važno je prihvatiti sve što se događa s tijelom za vrijeme poroda, a to je puno lakše ako je žena informirana o tijelu i porodu", kaže Marija Čukman, koja je i ovlaštena voditeljica tečajeva Sacred Pregnancy.

'Rađajući svoju kćer, pjevala sam i bila u ekstazi'

'Odbila sam drip i zamolila da malo pričekaju i daju mi mira'

Takvo je i iskustvo Jelena Šebešćen Lucić, 32-godišnjakinje iz Zagreba, majke malog Nikole, starog 14 mjeseci. U rodilište je stigla nakon puknuća vodenjaka, s neznatnim trudovima i samo centimetar otvorena. Odmah su je htjeli staviti na drip

Jelena Šebešćen Lucić | Author: Orda's photography Foto: Orda's photography

kako bi 'ubrzali stvari'.

"Zamolila sam ih da pričekaju i daju mi malo mira. Srećom, ostavili su nas same u boksu. Kroz trudove duboko sam disala i svjesno opuštala tijelo. Između trudova sam bila negdje duboko u svom svijetu, toliko odsutna da me suprug stalno molio da mu bar klimnem glavom da zna da sam tu jer sam mu izgledala kao u nesvijesti. U tom mom svijetu se kao pokvarena ploča vrtio samo jedan stih: 'otvaram se kao cvijet'. Uspjela sam imati prirodan porod bez dripa i epiduralne, a doktorica mi je kasnije priznala da sam je ugodno iznenadila kako sam se brzo otvorila", ispričala je Jelena svoje pozitivno iskustvo.

Marija kaže da hipnoporođaj koristi i mnogo audiomaterijala koje žena sluša tijekom trudnoće – to su vođene meditacije koje su napravljene samo za nju. Isto tako, u individualnom obliku rada sa hipnoporođajnim terapeutom se osvješćuju ti podsvjesni strahovi i njihovi uzroci te se radi na njihovoj transformaciji. "Ova metoda zahtijeva svakodnevno prakticiranje, što su mnoge trudnice okarakterizirale kao pozitivnu crtu, jer se na taj način bar jednom dnevno aktivno posvete sebi i svom djetetu. Uz rad na podsvjesnom dijelu uma, trudnica se educira i upoznaje sa svime što dolazi u porodu", kaže Marija koja ima i tečajeve Svjesna trudnoća.

"Tečaj mi je uvelike pomogao u sidrenju pozitivnih 'ja to mogu' afirmacija u podsvijest. Naime, jednom kad porod krene, racionalni um kao da odluta, a ono s čim ostanemo su naša najdublja uvjerenja kojih možda ranije nismo ni bile svjesne. Upravo zato je na istima bitno poraditi još u trudnoći tako da ono što 'ispliva' tijekom poroda ne bi bili strahovi i sumnje nego čvrsta vjera u sebe i svoje tijelo", poručuje mama Jelena Šebešćen Lucić.

'Pripremljena žena će lakše ući u sebe i osjećati se sigurnije'

"Kod hipnoporođaja naglasak je na prirodnom porodu, jer upravo u prirodnom porodu, porodu bez intervencija sa strane, žena lakše može doživjeti porođaj kao moćno i osnažujuće iskustvo, a trudove kao tjelesnu senzaciju, a ne bol. Tijelo žene je stvoreno za rađanje, a u prirodnom porodu to najviše dolazi do izražaja. Većina poroda u Hrvatskoj se dešava u rodilištu, gdje se već pri samom početku bolničko okruženje kosi sa zakonitostima poroda koji najlakše napreduje ako je žena u tamnom i tihom prostoru gdje je nitko ne prekida. Upravo u takvim, u startnim stresnim uvjetima mogu pomoći sve tehnike koje su se prakticirale za vrijeme trudnoće. Pripremljena žena će puno lakše ući u sebe, stvoriti će svoj unutarnji prostor u kojem će se osjećati sigurnije i u kojem će trudove doživljavati kao senzacije koje joj donose njeno dijete u naručje", kaže Marija Čukman.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.