Trudnoća Porođaj 27. kolovoza 2013.

Vježbe za okretanje djeteta u pravilan položaj za porod

Trudnica vježbanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U slučaju da je dijete okrenuto na zadak, možete ga na razne načine pokušati potaknuti da se okrene prije poroda. Određene vježbe, kao što su položaj mačke i uzdizanje zdjelice bebi u trbuhu se obično ne sviđaju pa se u znak protesta može okrenuti

Uz plivanje, koje održava tijelo i zdjelicu opuštenima, i svakodnevnu 20-minutnu šetnju, postoje još tri jednostavne vježbe kojima možete potaknuti dijete položeno na zadak da se prije poroda ipak okrene u pravilan položaj, glavicom prema dolje.

Položaj mačke

Postavite se na sve četiri, a zatim ruke, glavu i prsa oslonite na podlogu i neka vam pritom stražnjica bude visoko u zraku. Nakon 10 sekundi podignite se polako prema gore. Tu vježbu ponovite nekoliko puta, a u svakom se položaju zadržite po 10 sekundi. Vježbajte tri puta na dan.

Svaka aktivnost koja obuhvaća položaj na dlanovima i koljenima može pomoći djetetu da se okrene iz položaja na zadak.

Uzdizanje zdjelice

Za izvođenje ove vježbe potreban vam je niži stolac ili niža sofa te jastučić. Lezite na leđa, pod stražnjicu stavite jastučić, a noge (listove) podignite na stolac ili sofu. Polagano uzdižite zdjelicu prema gore, a zatim je polagano spuštajte na podlogu.

Ležanje na boku

Lezite na desni bok i ostanite u tom položaju 10 minuta. Položaj promijenite tako da prvo legnete na leđa pa zauzmete položaj na lijevom boku. Na ovom boku također ostanite ležati 10 minuta. Ponovite premještanje s boka na bok šest puta.

Budite uporni!

Djetetu se takve vježbe obično ne sviđaju pa se u znak protesta može okrenuti. Katkad se to ne događa odmah po prvim vježbama ili prvi dan. Može se dogoditi da se dijete okrene tijekom noći, što nećete ni zamijetiti. To možete provjeriti samo ultrazvučnim ili palpatornim pregledom.

Katkad, doduše rijetko, mali se tvrdoglavac, nakon uspješnog preokretanja ponovo vrati u položaj zatkom jer mu on najviše odgovara. Kako se bliži porođajni termin, sve je teže izvesti okret sa zatka na glavu pa zato i vježbe moraju biti nešto aktivnije ne bi li olakšale djetetu okretanje.

Vježbajte samo onoliko koliko smatrate da vam je dovoljno i ne pretjerujte, ako osjetite da je to za vas previše.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.