Roditelji Tatina zona 12. veljače 2018.

Tata Tomislav: 'Kad je supruga odvela djecu, danima nisam znao gdje su'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Vratio sam se kući i shvatio da je supruga otišla i odvela djecu sa sobom. Danima nisam znao gdje su, nisam ih mogao ni čuti ni vidjeti, nisam znao gdje su ni kako su. To je nešto što ne želim ni najgorem neprijatelju', govori tata dviju djevojčica, Tomislav Valečić, koji je za Klokanicu podijelio svoju priču o roditeljstvu

Tomislav Valečić je tata dviju djevojčica, osmogodišnje Gabriele i šestogodišnje Magdalene. Za Klokanicu je ispričao kako je to biti razveden roditelj, zašto smatra da su institucije u Hrvatskoj uvijek priklonjene ženama, ali i zašto je osnovao udrugu 'Tata i pol', kojoj je cilj omogućiti bilo kojem roditelju, i očevima i majkama, da postanu bolji roditelji, kroz edukacije, radionice, savjetovanja i rad s drugim roditeljima. 

'Moje cure naučile su me da je najbitnije da imaju mene, a sve ostalo je potpuno nebitno'

Prije osam godina Tomislav i njegova supruga željno su iščekivali prvu trudnoću i konačno jedva dočekali taj mali plusić na testu za trudnoću. Za novu ulogu tate pripremao se kao i svi budući roditelji: pročitao je nekoliko knjiga, prosurfao sve forume i portale i pomalo se užasnuo kad je vidio što sve može poći po krivu. Ipak, naučio je da treba biti spreman na to da nisi spreman na sve, ali "kada voliš to 'dva u jedan' biće - ništa nije problem"

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Opusti se i uživaj, ništa nije tako strašno kao što se čini na prvi pogled", savjet je koji bi Tomislav dao samome sebi kad je tek postao roditelj. "Da budem iskren, nisam bio naklonjen maloj djeci prije vlastite djece, no dogodio se taj 'klik' u glavi i tada sam shvatio koliko je nevažno biti u pravu, a koliko je važno biti tu kada te trebaju. Isprva sam bio opterećen time da moram svojim curama priuštiti sve što one žele ili ja smatram da one trebaju, ali naučile su me da je najbitnije da imaju mene, a sve ostalo je potpuno nebitno", govori Tomislav. 

Možda te zanima... Emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu Roditelji

'Majka je uz pomoć institucija sve obavila sama na svoj način, a ja sam bio samo promatrač'

Prije nešto više od tri godine, Tomislavu je doživio šok kad se jednog dana vratio kući i shvatio da je supruga otišla i odvela djecu sa sobom. "Danima nisam znao gdje su, nisam ih mogao ni čuti ni vidjeti, nisam znao gdje su ni kako su. To je nešto što ne želim ni najgorem neprijatelju."

Njihov razvod započeo je još tada, no 'zahvaljujući' pravosuđu i mjerodavnim institucijama - još nije gotov. "U našem braku nije bilo svađa, jednostavno smo se udaljili i počeli živjeti odvojene živote. Kao oca, mene se tu ništa nije pitalo, majka je uz pomoć institucija sve obavila sama na svoj način, a ja sam bio samo promatrač."

svađa razvod djeca dijete Možda te zanima... Ne razvodu zbog djece ili Da razvodu upravo zbog djece Roditelji

"Toliko je strahova u tom procesu da je teško reći čega sam se najviše bojao: gubitka kontakta sa djecom, neizvjesnosti budućeg života, gubitka psihičkog i fizičkog zdravlja, stigme društva", govori 42-godišnji tata o strahovima koji dolaze uz razvod

'Smatra se da očevi nisu sposobni biti roditelji'

Ipak, Tomislav nije dopustio da razvod utječe na njegovu ulogu oca i sa svojim djevojčicama provodi svaki trenutak koji može, a najviše od svega uživa kada vidi ponos u njihovim očima: "Bilo da je to zato što je napravila dobre njoke, zato što je po prvi puta preplivala bazen ili zato što je sa šest godina sama napisala pismo djedu Mrazu", govori i dodaje kako se često rolaju, voze biciklima, šeću susjedovog psa jer nemaju svojeg, čiste, kuhaju, druže se s prijateljima iz susjedstva, istražuju životinje ili stvari po internetu, crtaju i boje ili rade zadatke iz zadaće, a barem jednom u dva tjedna imaju i filmsku večer kad gledaju neki crtić – s kokicama i sokom, baš kao u kinu.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Na pitanje što mu je najvažnije u odgoju djece, Tomislav objašnjava kako želi djecu naučiti nikada ne raditi ono što ne žele da drugi rade njima i da uvijek misle svojom glavom, a ne da slijepo slijede. "Ako u tome uspijem – smatram da sam tata i pol."

The National At-Home Dad Network Možda te zanima... Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji! Roditelji

U stavu društva oko očinstva smeta ga što se smatra da očevi nisu sposobni biti roditelji, mišljenje da su očevi ti koji uglavnom rade i zarađuju, zabavljaju djecu, igraju se s njima, kažnjavaju ih i čuvaju dok nema mame, a majka je ta koja zapravo obitelj čini pravom obitelji. Što se tiče njegova trenutnog odnosa s bivšom suprugom, komunikacija je nažalost minimalna i neadekvatna, ali Tomislav se s vremenom pomirio s time jer je shvatio da na to ne može utjecati.

'Svaki tata bi dao život za svoje dijete, ali rijetko koji bi sašio dugme na haljinici njene lutke, to može samo tata i pol'

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Na ideju o osnivanju udruge 'Tata i pol', Tomislav je došao dok je još bio u braku i kada je shvatio da postoje očevi koji zaista ne sudjeluju u odgoju svoje djece: "Uvidio sam da postoje očevi koji ne žele promijeniti pelenu, a najveći domet pripreme ručka je politi kečap po pečenim jajima na oko. Puno očeva se 'pomirilo' s time da mame brinu o djeci i zbog toga propuštaju najljepše trenutke svojeg i njihovog života. Svaki tata bi dao život za svoje dijete, ali rijetko koji bi sašio dugme na haljinici njene lutke, to može samo tata i pol. Mame su već žene majke kraljice i nekako sam primijetio da možda ipak treba više pomoći očevima", objašnjava Tomislav i govori kako je problem kod muškaraca da smatraju da sve mogu sami i ne vole tražiti pomoć jer vjerojatno vjeruju kako na taj način priznaju svoju slabost i nemoć.

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

"Smatram da bi obitelj i pojedince u njoj trebalo osnaživati, educirati i unaprjeđivati prije nego dođe do problema sa djecom i pucanja veza. Nažalost kod nas se prevencija u pravilu zanemaruje, a pažnja sustava i institucija je na posljedicama i kažnjavanju. Današnje vrijeme također donosi mnoge izazove roditeljima a djecu stavlja pred mnogostruka iskušenja na koja ne mogu biti spremni."

Cilj udruge je da omogući bilo kojem roditelju, i očevima i majkama, da postanu bolji roditelji - kroz edukacije, kroz radionice, savjetovanja i rad s drugim roditeljima. Dugoročno se nadaju ostvariti i suradnju s institucijama kojima bi ponudili pomoć u vidu rada s problematičnim roditeljima: "S onim roditeljima koji zanemaruju ili zlostavljaju djecu jer je očito da mjerodavne institucije ne rade svoj posao i da su na tom polju drastično zakazale", dodaje Tomislav.

'Izraz 'majka je majka' sve govori, a očevi su kao roditelji na zadnjem mjestu'

Tomislav smatra da je općeniti problem s institucijama da je teško naći nekoga tko ima dobra iskustva, što je već veliki problem sam po sebi. "Institucije uvijek redom imaju opravdanje, koje je vjerujem u mnogo slučajeva legitimno, a to je da su potkapacitirani i da posljedično fali adekvatna edukacija djelatnika koji nemaju uvjete niti prilike za samoedukaciju i kvalitetna predavanja."

Možda te zanima... Prosvjed očeva: Dijete ima pravo na podjednako vrijeme s oba roditelja Roditelji

Dodatni problem muškarcima čini činjenica da u socijalno orijentiranim ustanovama rade uglavnom žene i majke i Tomislav vjeruje kako je teško od njih očekivati objektivnost kod tako osjetljivih tema, tako da je priklonjenost majkama očekivana. "Izraz 'majka je majka' sve govori, dok su očevi redom zlostavljači, pijanci, nasilnici ili jednostavno sportaši i radnici, a kao roditelji su na zadnjem mjestu. Činjenice to dodatno dokazuju, i tu nema dvojbe."

"Iskreno – ne zamjeram majkama što se koriste svim raspoloživim sredstvima da ostvare svoje ciljeve, kako ono kažu: u ljubavi i ratu je sve dopušteno, no zamjeram im kada to rade na štetu djece, to je neoprostivo", govori i dodaje kako je problem što je svim institucijama deklarativno najbitniji najbolji interes maloljetnog djeteta, a u stvarnosti je to opet najbolji interes majke sa djetetom, dok je otac marginaliziran.

Možda te zanima... Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta? Školarci

"Na ravnopravnost nije moguće niti prisiliti djelatnike institucija jer recimo mogu spomenuti i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova koja, kad i ustanovi da je otac diskriminiran, može samo upozoriti osobu ili instituciju da to nije dozvoljeno. Nema kazne, nema odgovornosti, nema ni provjere da li je uopće došlo do tražene promjene u postupanju. No, to je nažalost problem u svim institucijama i na svim razinama u našoj državi."

'Ne sramite se tražiti pomoć, vaša djeca zaslužuju najbolje od vas'

Svim očevima poručuje da uživaju sa svojom djecom, da ih ne vode 'trenerima', dadiljama ili u igraonice, već da sami provode vrijeme s njima, da razgovaraju, crtaju, kuhaju i peru s njima, da uvijek saslušaju i uvažavaju što im djeca imaju reći jer će se iznenaditi 'kako su to mudre glavice'.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"I najvažnije: ne sramite se tražiti pomoć kada imate problem, negdje vani je barem pet tata sa istim problemom, i barem jedan tata koji ga je već riješio", govori Tomislav i poziva sve roditelje da se slobodno jave u njihovu udrugu 'Tata i pol'"Bez obzira jeste li sretan otac i želite se više angažirati oko svojeg djeteta ili ste posrnuli pod teretom problema pa vam treba pomoć da ponovno stanete na svoje noge. Vaša djeca zaslužuju najbolje od vas!"

tata dijete kći Možda te zanima... Tatina ispovijest: Žena me ostavila s troje djece na Božić Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci