Roditelji Tatina zona 16. svibnja 2017.

Prosvjed očeva: Dijete ima pravo na podjednako vrijeme s oba roditelja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz zvižduke i sirene, te transparenete nekoliko desetaka prosvjednika željelo je skrenuti pozornost da djeca u Hrvatskoj nakon rastave braka trebaju uživati u pravu na oba roditelja

U povodu Međunarodnog dana obitelji predstavnici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo (HURR) prosvjedovali su u ponedjeljak, 15. svibnja, na Trgu Svetog Marka protiv šikaniranja djece i očeva u procesu razvoda braka, navodeći da su mnogi muškarci u Hrvatskoj uskraćeni za svoje temeljno pravo viđati i provodeći vrijeme sa svojom djecom te da su šikanirani u centrima za socijalnu skrb i sudovima.

Uz zvižduke i sirene, te transparente s natpisima "stop nasilju nad djecom i tatama", "tata sam, a ne bankomat", "dva doma i dva roditelja vrijede više od jednog" nekoliko desetaka prosvjednika željelo je skrenuti pozornost da djeca u Hrvatskoj nakon rastave braka trebaju uživati u pravu na oba roditelja, kao što su to riješile brojne zemlje Europske unije.

razvod, roditelj, svađa Možda te zanima... Nakon razvoda dijete ne bi trebalo birati stranu Školarci

"Cilj skupa je upozoriti javnost da se u centrima za socijalnu skrb i na sudovima sustavno uskraćuju legitimna prava malodobne  djece na podjednako vrijeme s oba roditelja, kao i upozoriti na praksu pojedinih centara za socijalnu skrb i sudova u kojima očevi kao roditelji nisu dobrodošli", rekao je na skupu predsjednik HURR-a Oliver Čanić

Samo 3,2 posto slučajeva pod zajedničkom roditeljskom skrbi

Svake godine, dodao je, 1.500 djece se nakon rastave braka 'rastaje i od jednog roditelja', a u pravilu riječ je o očevima, dok su centri za socijalnu skrb u svojim postupanjima redovito pristrani i naklonjeni majkama.

The National At-Home Dad Network Možda te zanima... Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji! Roditelji

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj se u više od 85 slučajeva dijete nakon razvoda braka povjerava majkama, u nešto više od 10 posto slučajeva očevima, a samo u 3,2 posto slučajeva stavlja pod zajedničku roditeljsku skrb.

"U Švedskoj je, primjerice, zajednička roditeljska skrb dostigla 45 posto, u Belgiji 28 posto, dok je u Hrvatskoj svedena na razinu statističke pogreške", ističe Čanić koji razloge takve situacije vidi u neznanju, nezainteresiranosti i pristranosti centara za socijalnu skrb i sudova.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Traže uvođenje zajedničke roditeljske skrbi

HURR stoga traži uvođenje zajedničke roditeljske skrbi uz 35 do 50 posto vremena sa svakim od roditelja kao prve opcije suda, osim u iznimnim slučajevima, donošenje novog Obiteljskog zakona kao i poštivanje članka 3. postojećeg zakona koji govori o načelu ravnopravnosti muškarca i žene u obiteljskom životu, a posebice u odnosu na roditeljsku skrb.

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

Traži također osnivanje obiteljskih odjela sudova, sankcioniranje nesavjesnih djelatnika centara za socijalnu skrb kao i nesavjesnih roditelja. 

"Ne postoji nijedan znanstveni rad koji govori da je sadašnja praksa centara za  socijalnu skrb i sudova prema kojoj roditelj, u pravilu otac, viđa dijete nekoliko  sati tjedno i svaki drugi vikend, u najboljem interesu  djeteta. Naprotiv, u posljednjih 20 godina postoji desetci znanstvenih radova koji kažu da je podjednako vrijeme djeteta s oba roditelja u najboljem interesu djeteta", naglasio je Damir Doroda, član HURR-a.

"Način na koji rade institucije u Hrvatskoj je kršenje Konvencije o pravima djece i Konvencije o temeljnim ljudskim pravima", zaključio je.

Možda te zanima... Zašto tate u Hrvatskoj još uvijek ne koriste rodiljni dopust? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.