Roditelji Tatina zona 06. travnja 2020.

15 stvari koje svaki tata koji ima kćer treba znati

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tata! On je pravi heroj i nezamjenjiva osoba u životu svake kćeri. Očev utjecaj oblikuje povjerenje kćeri, njezinu sliku o sebi, ali i sliku muškarca

Justin Ricklefs, tata četiri djevojke (i jednog dječaka), svjestan je važne uloge u životu svojih kćeri. Njegov popis 15 stvari koje je naučio u prvih jedanaest godina odrastanja svojih kćeri, postao je viralni hit. Tata Justin redovito čuje komentare poput "Čovječe, okružen si samo ženama", "Čime si ovo zaslužio?" ili "Sigurno ćeš požaliti kada postanu tinejdžerke." On ne krije da mu je žao osoba s takvim stavom i naglašava da su kćeri velika radost i privilegija, a ne teret kao što mnogi ljudi, nažalost, misle. Ovo je tatin popis:

1. Ona želi biti voljena

Kćer želi biti voljena više nego što želi ono što se može kupiti i više od stvari koje može naučiti. Nitko drugi na svijetu ne može preuzeti vašu ulogu oca. Vaša kćer će vas razočarati, učinit će velike pogreške, a možda će vam okrenuti i leđa, ali nikada nemojte dopustiti da sumnja u vašu ljubav za nju. Pogledajte je u oči i recite joj da ju volite. I činite to često.

Novi očevi i u Hrvatskoj pate od depresije, ali ne traže pomoć

2. Ti utječeš na izbor njenog budućeg partnera

To je zastrašujuće, ali to kakav ste suprug, imat će izravan utjecaj na odluku da se uda jednog dana. Već godinama me naša treća kćer moli da je oženim kad odraste. Morao sam joj objasniti da sam već u braku s njezinom prekrasnom majkom. Ako učinite sve ispravno, ona će se željeti udati za nekoga poput vas jednog dana.

mama i sin dječak majka Možda te zanima... Edipov kompleks: 'Mama, ja sam se zaljubio u tebe' Vrtić

3. Slušaj njezinu glazbu

Kad sam sa svojim kćerima u autu, možete nas uhvatiti da pjevamo uz glazbu Taylor Swift, One Direction ili Katy Perry. Naravno, to nije glazba koju slušam za sebe (uz jednu iznimku - volim Taylor Swift), ali što njih veseli, i mene veseli.

Zašto dolazak bebe pogorša odnos kod 2/3 parova?

4. Ona gleda kako se odnosiš prema njenoj majci

obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako morate izabrati jednu stvar s popisa, odaberite ovu. Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoju kćer je voljeti njezinu majku. Možete staviti djecu u centar pozornosti, posvetiti im svu pažnju, voziti ih na sve njihove aktivnosti i razgovarati s njima. Ali, borite se za svoj brak i učinite ga prioritetom. Volite svoju ženu, nađite vremena za nju, vodite ju na izlete i putovanja i budite tu za nju, kao što ste i za svoju djecu.

Dirljiv video: Tata obrijao glavu kako bi utješio svoju kćer

5. Ne povlači se kada naraste

Moja najstarija kći ima 11, što znači da smo ušli u strašno pubertetsko doba, ali ja sam spreman. Menstruacije, dečki, brijanje ispod pazuha... što god da je u pitanju. Nemojte nestati kad joj se tijelo i emocije počnu mijenjati. Djeca su ranjiva u pubertetu, budite im podrška i pokušajte ih razumjeti.

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

6. Nauči je kako napraviti sklekove

Supruga i ja nikada nismo radili razliku između kćeri i sina. Moje cure znaju kako napraviti prave sklekove. One vole izazove. No, one nisu samo fizički izdržljive. Odgajamo mentalno elastične djevojke, kao što je i njihova majka. U svijetu u kojem je ženstvenost često povezana s princezama, haljinama i bajkama, moje cure su tvrdi oraščići.

7. Stvaraj uspomene

otac tata kći roditelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prijatelj mi je jednom rekao da je moj posao da budem glavni kreator uspomena kod kuće. Morbidno, ali u najboljem slučaju preostalo mi je oko 50 godina života. To je puno vremena, pa ću se truditi stvoriti što više sjećanja za svoje kćeri. Slavite velike stvari, ali nemojte zanemariti male stvari poput obiteljskog filmskog maratona u petak navečer, velikog doručka subotom ili šetnje vikendom. Ispunite dnevnik uspomena vaših kćeri s tatom.

tata, dijete Možda te zanima... Očev utjecaj na razvoj djeteta može biti jači od majčinog Roditelji

8. Nauči je da se svijet ne vrti oko nje

Nešto nevjerojatno se dogodi kad shvatimo da se svemir ne okreće oko nas i da nismo uvijek u pravu. Trudimo se pokazati našim djevojkama da je život najljepši kada dajemo i pomažemo drugima.

Emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu

9. Budi na njezinim događajima 

Kao tate mladih kćeri, većina nas pokušava graditi karijeru u isto vrijeme. Iako to nije moguće svaki put, potrudite se biti prisutni na događajima koji su njima važni,  čak i kada vam nisu omiljeni. Mrzim vidjeti tate koji na priredbama svoje kćeri gledaju nogomet na mobitelu. I ja volim pogledati dobru utakmicu, no plješćem jednako jako na priredbi svoje kćeri, kao što bih pljeskao gledajući utakmicu.

kći tata otac roditelj Možda te zanima... Odgoj djevojčica budi tatinu žensku stranu Roditelji

10. Fizička prisutnost ne znači samo da si prisutan

Često to znamo zaboraviti. Činjenica da ste tamo ne znači da ste stvarno tamo. Isključite svoj mobilni telefon kad se vratite s posla, ili ga barem ostavite u drugoj sobi. Vašu kći ne zanimaju vaši mailovi, vaša 'fantasy' nogometna reprezentacija ili vaše grupne rasprave. Ona želi da provedete vrijeme s njom. Želi se igrati s vama i biti s vama.

11. Napravi im frizuru ili manikuru 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Moja žena napravi to 99 puta od 100, ali moje kćeri će uvijek reći da tata može napraviti ubojiti konjski rep. A mogu i nalakirati nokte kao profesionalac. One su lakirale moje za brojne prigode. Pokažite joj da muškarci mogu biti nježni i da nema ničeg lošeg u tome da se i tate igraju s lutkama ili frizerskog salona.

12. Imaj sastanke

Volio bih da mogu reći da je to često, ali i svakih nekoliko mjeseci je bolje nego nikad. Upoznavanje s kćeri je vrlo važno za nju, pokažite joj kako muškarac treba tretirati ženu. Zovite me staromodnim, ali takvi su sastanci s mojim kćerima. Otvaram im vrata, plaćam račune, gledam ih u oči i trudim se da se svaki put osjećaju kao da su vrijedne milijun dolara. Naravno, ti sastanci ne moraju podrazumijevati trošenje novaca. Dovoljno je prošetati po susjedstvu, voziti se s biciklom po parku ili ići na sladoled i kolače. To ne mora biti luksuz. Zapamtite, važna je namjera.

dear daddy Možda te zanima... Potresno: Svaki tata treba čuti ovu poruku! Roditelji

13. Srce je najvažnije

Pogodite što, tate? Vaš zadatak je da kažete svojoj kćeri, a zatim ju podsjetite milijun puta, da je ono što je unutra, najvažnije u životu. Odgoj i obrazovanje djevojaka u današnjem svijetu nije lako, ali moraju živjeti s uvjerenjem da, da bi bile lijepe, ne moraju biti slabe ili pokazati gotovo svaki djelić kože kako bi bile primijećene.

Utjecaj hormona: Muškarci su nježniji kad postanu tate

14. Ne trepći

Tako izgleda biti tata. Promatrajte, razmišljajte, budite odgovorni, ali i zabavni i uživajte u toj ulozi!

15. Hoće li mi oprostiti? 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zaboravljate na stavke 1 do 14 više nego što biste željeli priznati. No, dajete sve od sebe. I ja također.  Ali, kada pogriješim, kada im povrijedim osjećaje, kada su moje namjere bolje od mojih djela, tražim oprost. Nije dovoljna samo isprika, već iskreni zahtjev za oprost. Biti otac ima puno razina i zahtjevnih slojeva i nije sramota što ne znate kako se najbolje ponašati u svakoj situaciji. One će vam oprostiti.

Možda te zanima... 11 zanimljivih činjenica o kćerima Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.