Roditelji Sretna mama 22. studenoga 2016.

Sve što trebate znati o alimentaciji ako se razvodite

razvod, svađa
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se događa da dogovora nema jer strasti su uzburkane, odnosi su loši, a tada je sudski postupak jedino što preostaje kako bi se ispoštovalo pravo djeteta na alimentaciju

Svima je poznato da alimentaciju plaća roditelj koji ne živi s djetetom, ali koliki će biti taj iznos često bude predmet rasprave između bivših supružnika. Zato u Obiteljskom zakonu postoji tablica koja se veže za prosječnu plaću u RH pa se od nje uzima određeni postotak koji bi trebao pripasti djetetu. Na primjer, lani je prosječna plaća iznosila nešto više od 5711 kuna.

Postotak ovisi o starosti djeteta:

  • do 6 godina - 17 posto (oko 980 kn)
  • od 7 do 12 godina - 20 posto (oko 1140 kn)
  • od 13 do 18 - 22 posto (oko 1250 kn)

Međutim, ne postoji zakonska obveza po kojoj iznos alimentacije mora biti vezan za prosječnu plaću i određeni postotak, to su samo smjernice. Alimentacija može biti i manja i veća ako se bivši supružnici tako dogovore.

Može li tata smanjiti alimentaciju koju plaća za dijete?

Često se događa da dogovora nema jer strasti su uzburkane, odnosi su loši, a tada je sudski postupak jedino što preostaje kako bi se ispoštovalo pravo djeteta na alimentaciju. Ipak, treba imati na umu da sudski sporovi mogu trajati godinama.

"Kod istraživanja platežnih mogućnosti obveznika uzdržavanja ne uzima se u obzir samo njegova plaća, već svi njegovi prihodi, kao i moguća pokretna i nepokretna imovina", objasnila je Dafinka Večerina, zagrebačka odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo za tportal.hr i dodala kako su po njezinom iskustvu najviše dosuđene alimentacije iznosile 7.000 kuna mjesečno.

Sedam pravila komunikacije nakon razvoda

Alimentacija se plaća do djetetove 18. godine

Nakon punoljetnosti dijete ima i dalje pravo na alimentaciju ako se redovito školuje, a najduže do 26. godine

Ponekad alimentaciju plaćaju oba roditelja

To se događa u slučaju kada dijete ne živi niti s jednim roditeljem.

Ponovna udaja ili ženidba nema utjecaja na alimentaciju

Ako bivši partner s kojim dijete živi pronađe nekog novog s kim je u bračnoj ili izvanbračnoj vezi, obveza plaćanja alimentacije ne prestaje.

Kako se troši novac?

Zakonom nije regulirano provjeravati roditelja s kojim dijete živi kako troši novac od alimentacije - na sebe ili na dijete.

Alimentacija na teret države

Postoji u zakonu detalj po kojem roditelj ima pravo na privremeno uzdržavanje djeteta na teret države u trajanju do tri godine. To se primjenjuje samo u slučajevima ako roditelj koji je pokrenuo ovrhu zbog neplaćanja alimentacije ne dobije ono što bi trebao dulje od tri mjeseca. 

I bivši bračni partner ima pravo na alimentaciju

No, samo u slučajevima kada je nesposoban za rad ili se ne može zaposliti, a drugi partner ima mogućnosti plaćati, dodaje odvjetnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.