Roditelji Sretna mama 21. rujna 2017.

8 savjeta kako preživjeti razvod kad imate djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvod je događaj koji mijenja život svim članovima obitelji, a ponajviše djeci. Samohrano roditeljstvo nije lagano, a jedna mama podijelila je svoje iskustvo i objasnila što joj je pomoglo da opet ima sretan život sa svojom djecom

Zadnjih desetljeća broj razvoda se u Hrvatskoj sve više povećava, slike sretnih obitelji danas izgledaju puno drugačije nego zadnjih desetljeća prošlog stoljeća. Podaci Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu tako pokazuju da je sklopljeno 20 467 brakova, a bilo je 7 036 pravomoćno razvedenih brakova. Svaki treći brak u Hrvatskoj završi razvodom, a jedini gradovi u kojima prošle godine nije bilo razvoda su Novi Vinodolski i Senj. 

Privikavanje na novu situaciju može biti teško za svaku obitelj koja se mora naučiti na nove uvjete. S portala Netmums prenosimo vam iskustvo mame koju je suprug ostavio s dvoje djece i njezine savjete za preživljavanje. "Moja djeca su bila mala, tri i pet godina. Sviđalo se to meni ili ne, život je morao ići dalje. Jednostavno se nisam mogla raspasti - barem ne pred njima. Na važan način, djeca su mi dala snagu i razlog da nastavim živjeti svaki dan. Nasmijavali su me i davali velike zagrljaje. Bez obzira jesam li se osjećala spremno, morala sam se svako jutro dići iz kreveta, smijati se i voziti ih u školu i vrtić, i dalje pripremati jelo, okupati ih, igrati se s njima...", opisala je mama u iskrenom tekstu.

Iako joj je sve to pomoglo da lakše preživi, dalje je objasnila kako joj je bilo potrebno vrijeme u kojem je plakala, osjećala tugu, ali si je i dopustila da se "raspadne". Mama je dalje opisala što je sve prošla i što je pomoglo te je ponudila osam savjeta: 

1. Potražila sam pomoć

Moja mama se stvarno doselila meni prva dva tjedna, moja sestra me svaki dan zvala (ponekad nekoliko puta dnevno) i moja najbolja prijateljica je bila tu za mene kad god bih ja zatražila pomoć ili kada je primijetila da "pucam" i da mi treba netko da me podupire. Bez svog tima, ne znam kako bih preživjela razvod.

2. Trenuci u kojima se sve raspada

Nekoliko prvih tjedana koristila sam različite izgovore samo kako bih pobjegla iz kuće na pet minuta ("idem samo do dućana po mlijeko") i onda bih plakala i plakala. Dopustila bih sebi da plačem nekoliko minuta, a onda bih se pribrala, obrisala suze i vratila kući kako bih se igrala sa svojom djecom. Bio mi je potreban ispušni ventil, po malo sam sve ispuštala iz sebe - bez tih trenutaka mislim da bih eksplodirala. 

Olga Pakalović Možda te zanima... 'Nakon rođenja kćeri, njezin otac više se nije javio' Roditelji

3. Živjeti trenutak po trenutak

To je bio moj put nazad, pokušala sam živjeti u trenutku - jedan po jedan dan. To je bio jedini način na koji sam mogla razmišljati tih prvih tjedana. 

4. Raspad sistema kada djeca nisu u blizini

U jednom trenutku ležala sam na kuhinjskom podu svoje najbolje prijateljice i jecala. Čim djece nije bilo u mojoj blizini iskoristila sam priliku da izbacim sve iz sebe. Sljedeće jutro probudila bih se, nasmijala i ponovno bila mama.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Nove usamljene trenutke pretvorila sam u vrijeme za sebe

Kada su moja djeca odlazila kod tate na spavanje, ja sam ostajala sama. Tada sam shvatila da je to najteže. Počela sam častiti samu sebe. Ništa veliko, samo jednostavni trenuci kao što su listanje omiljenog časopisa, čokolada. Imala sam dugačke kupke i slušala omiljenu muziku ili bih se sklupčala i čitala. Na početku je STVARNO bilo teško prestati razmišljati i brinuti se za djecu koja nisu sa mnom, ali pretvarala sam se dok stvarno nisam uspjela.

Možda te zanima... Što sam rekla kćeri kad je pitala: Mama, zašto nas je tata ostavio? Roditelji

6. Nisam se bojala telefonirati

Ovo je bila možda najteža stvar, ali kada sam se borila s osjećam krivnje i kada mi je sve bilo previše, bila sam hrabra i okrenula sam broj telefona te zatražila potporu i društvo. Vikendi su bili najteži - nikad nisam htjela smetati prijateljima u obiteljskom vremenu. Ali bilo je trenutaka kada sam znala da trebam društvo koje će mi pomoći da preživim dan i tako... i onda sam uzela telefon i nazvala. Najteži dio je pitati, ali ubrzo shvatiš da ako pitaš, prijatelji će biti tu za tebe. I to je divan osjećaj. 

7. Potražila sam profesionalnu pomoć

Mnogo kasnije potražila sam profesionalnu pomoć i išla na terapiju jednom tjedno: jedan sat razgovara i osjećaj da te netko sluša. A u međuvremenu između razgovora, uvijek sam znala da ću za nekoliko dana dobiti pomoć.

Tiana Možda te zanima... Ova poruka djevojčice rastavljenim roditeljima dirnula je milijune ljudi Roditelji

8. S vremenom su stvari lakše i preživjela sam

Pišem ovo nekoliko godina nakon razvoda, ponovno udana sa sretnom djecom koja su uspješna i sretna. Svi smo dobro. Za sve one koji su na početku razvoda, znajte da ćete jednog dana biti jači, vi i djeca bit ćete dobro. Život će vam biti drugačiji, ali drugačije može biti dobro, čak i bolje! Dok to vrijeme dođe, nadam se da će vam pomoći neke od ovih stvari koje su pomogle meni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.