Roditelji Tatina zona 21. rujna 2015.

Ako je mama zlostavljala djecu, hoće li otac dobiti skrbništvo?

dijete curica bol
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dipl.iur. Jadranka Alač odgovara na pitanje hoće li otac djevojčice od 3 godine i dječaka od 2 godine dobiti skrbništvo ako ih je majka ranije psihički i fizički maltretirala, a onda i napustila

U velikom sam strahu, kako ja, tako i moja cijela obitelj, prije svega moj brat, otac djevojčice od 3 godine i dječaka od 2 godine. Zlostavljani su od strane majke koja ih je prije mjesec, dva već napustila, a prije fizički i psihički maltretirala. Na dan kad je pobjegla s ljubavnikom, trogodišnju je kćer zaključala na tri sata dok je moj brat bio u šetnji sa sinom. Djevojčica je vikala, plakala i molila za pomoć koju joj nitko nije pružio. Kad se moj brat vratio, ugledao je ključ s vanjske strane, otključao vrata i pronašao djevojčicu kako leži na stolu. Zaspala je vapeći za pomoći. Bratu nije ništa bilo jasno, uzeo je djecu i došao u roditeljsku kuću. Nedugo zatim nazvao nas je njezin otac prijeteći da će nas ubiti, zatim je došao navodno tražeći svoju kćer, a ustvari je sve znao, kako se poslije ispostavilo. Pozvali smo policiju i tužili ga za prijetnje koje traju već četiri godine. Sad smo stvar prijavili i Centru za socijalni skrb i čekamo odgovor. Zanima nas ima li li takva majka pravo na djecu, s obzirom da ih je zlostavljala i napustila?

S obzirom na činjenice koje ste nam iznijeli u vašem pismu, ne vidim da li su vaš brat i majka djece u braku ili žive u izvanbračnoj zajednici. U svakom slučaju savjetujem u što kraćem roku uložiti tužbu radi razvoda braka u slučaju da su roditelji djece u braku, odnosno prijedlog da se odluči s kojim roditeljem će živjeti djeca u slučaju da se radi o izvanbračnoj zajednici. Naravno da će sud i Centar za socijalnu skrb u takvom postupku uzeti u obzir najbolji interes djece, kao i ponašanje majke i činjenicu da je ostavila dijete bez nadzora i da ih oboje, kako kažete, psihički i fizički zlostavlja. 

Dužnost je i vašeg brata, oca djece, zaštititi djecu od takvog maltretiranja jer bi on svojim pasivnim stavom isto tako činio kazneno djelo zanemarivanja djece. I on je njihov roditelj i njegova je zakonska i moralna obveza brinuti se o djeci i štititi ih od maltretiranja s bilo čije strane, pa tako i od njihove majke. Dobro ste postupili što ste slučaj prijavili policiji i Centru za socijalnu skrb, ali u svakom slučaju smatram nužnim pokrenuti gore navedene odgovarajuće sudske postupke, kao i kaznenu prijavu protiv majke radi zanemarivanja i zlostavljanja djece. 

4 vrste zanemarivanja djece

Činjenica jest da su rijetki slučajevi da se djeca dodijele ocu na čuvanje i skrb, ali u ovakvom ekstremnom slučaju kakav nam ovdje navodite, Sud će definitivno cijeniti sve okolnosti koje idu na štetu i korist oba roditelja, a sve naravno cijeneći najbolji interes djece. 

Bitno je u sudskom postupku dokazati majčino ponašanje, zbog čega je isto važno da se što prije pokrene kaznena prijava protiv nje, jer će činjenica da se protiv iste vodi kazneni postupak imati značenje i kod suda pri donošenju odluke o povjeravanja djece. Daljnji dokazi vam mogu biti iskazi svjedoka, vas osobno, vaših roditelja ili trećih osoba koje imaju saznanja o majčinom ponašanju prema djeci. Ako je situacija takva kakvu navodite, postoji mala vjerojatnost da bi Sud dosudio da se djeca povjere majci na odgoj i čuvanje. 

dijete curica bol | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naravno, majka po zakonskim odredbama ima pravo viđati djecu ako djeca žive s ocem, i to prema sporazumu roditelja, a ako se takav sporazum ne može postići, onda prema terminima određenim u sudskoj odluci. Ukoliko vaš brat smatra da se niti u tim sudskim određenim terminima majka ne može adekvatno brinuti o djecu, te da se dovodi u pitanje njihova sigurnost, zdravlje i život, brat može u tužbi za razvod braka ili prijedlogu za donošenje odluke s kojim roditeljem će živjeti dijete, tražiti da se druženje između majke i djece odvija uz nazočnost socijalnog radnika ili treće osobe oko koje se roditelji usuglase, ili koju imenuje Sud kao posrednika na prijedlog jedne ili obje stranke.

U svakom slučaju, s obzirom na situaciju, smatram poželjnim da angažirate odvjetnika u postupku podnošenja kaznene prijave i radi razvoda braka jer će prava vašeg brata i njegove djece biti bolje zastupljena, a ukoliko niste u mogućnosti snositi trošak odvjetničkih usluga, možete se obratiti Ministarstvu pravosuđa za pružanje besplatne pravne pomoći na web stranici www.pravosudje.hr.

Želim vama i vašem bratu svako dobro s nadom da će što prije od Suda ishoditi odluku koja je u najboljem interesu njegove djece.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.