Roditelji Tatina zona 08. listopada 2022.

Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta

Foto: Shutterstock Istraživanja pokazuju da muževi stvaraju veći stres nego djeca
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tatine priče za laku noć, zabavne igre i obavljanje kućanskih poslova mogu utjecati na zdravlje i dobrobit djece na mnoge načine, pokazalo je novo istraživanje

Iako znamo koliko su tate važni u životima svoje djece, novo istraživanje otkrilo je neke zanimljive stvari zbog kojih ih još više trebamo cijeniti

1. Utjecaj na karijeru djeteta

Istraživanje je pokazalo da očevi koji rade kućanske poslove odgajaju kćeri koje su ambiciozne i žele karijere izvan onih koje su stereotipno 'ženske', poput skrbi ili poučavanja. 

majka kći mama Možda te zanima... Je li normalno da kći pomaže mami, a tata i sin odmaraju? Roditelji

Najjači pokazatelj karijernih ciljeva djece i stavova prema tradicionalnim rodnim ulogama bio je jesu li očevi ili nisu radili kućanske poslove. Autorica istraživanja Alyssa Croft, sa Sveučilišta British Columbia, tvrdi da su očevi svojim ponašanjem naučili djecu da razmišljaju izvan okvira stereotipa. "Važno je ne samo razgovarati o ravnopravnosti spolova, već to i pokazati, jer vaša djeca vas gledaju i uče od vas."

2. Priče za laku noć zaslužne za uspjeh djece

Tate su poznati po svojim pričama za laku noć. Istraživanje objavljeno u Journal of Applied Developmental Psychology pokazalo je da ove priče mogu igrati veliku ulogu u podizanju uspješne djece

čitanje, priče, krevet, djeca Možda te zanima... Za djecu je korisnije da im tate čitaju priče za laku noć Vrtić

U eksperimentima u istraživanju, roditelji su prepričavali slikovnice bez riječi sa svojom djecom kako bi znanstvenici mogli analizirati izražavanje svakog roditelja. Otkrili su da su svi roditelji koji su ispričali priče s višom razinom izražavanja, imali djecu s bogatijim vokabularom i boljim rezultatima na testu koji su istraživači pripremili.

"Rezultati naglašavaju jedinstveni doprinos očeva dječjim ranim akademskim postignućima", rekla je autorica Claire Baker, psihologinja sa Sveučilišta North Carolina.

3. Geni: Više smo na tatu, nego na mamu

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Genetics, pokazalo je da su djeca genetski sličniji očevima. Naslijedili smo DNK (gotovo) jednako od svakog roditelja, ali zapravo "koristimo" više tatinih gena, navodi istraživanje. Istraživači su mjerili kako su geni izraženi. Za svaki gen, tim je zatim kvantificirao koliko je staničnog procesa izvedeno od svakog roditelja, a rezultati su pokazali da su izraženi geni bili puno sličniji očevima.

mama majka sin Možda te zanima... Inteligenciju nasljeđujemo od mame, a izgled od tate? Roditelji

Istraživanje bi također moglo pomoći znanstvenicima da razotkriju kako se razne bolesti poput dijabetesa ili bolesti srca razvijaju te im pomoći u borbi protiv njih. "Zamislite da je određena vrsta mutacije loša", izjavio je autor istraživanja, dr. Fernando Pardo-Manuel de Villena. "Ako je naslijeđen od majke, gen se ne bi izrazio onoliko koliko bi bilo da je naslijeđen od oca. Dakle, ista loša mutacija, imala bi različite posljedice kod bolesti ako su naslijeđene od majke ili oca."

4. Igra s tatom pomaže boljim životnim vještinama

Nemojte reći djeci, ali grublja i aktivnija igra uvelike im pomaže u iskustvu učenja. Mnoga su istraživanja pokazala kako uzbudljiva i aktivna igra s tatama pomaže djeci procijeniti rizik, riješiti probleme, naučiti svoje granice, upravljati uzbuđenjem i agresivnošću i čitati emocionalne znakove drugih ljudi dok prenose svoje - naravno, sve u sigurnom okruženju gdje nitko ne biva ozlijeđen. 

"To je stvarno fantastično složena konstelacija emocija i samoregulacije, koju sada razumijemo, a ključni je element za razvoj djece", kaže Richard Fletcher koji je sudjelovao u istraživanju.

tata beba Možda te zanima... Zašto je gruba igra s tatom važna za razvoj djeteta? Vrtić

5. Tatina prehrana utječe na zdravlje djeteta

Zna se da trudnice trebaju paziti na ono što jedu, ali iznenađujuće istraživanje otkrilo je i da tatina prehrana utječe na buduće zdravlje djece. Već je poznato da folat štiti od pobačaja i nedostataka u majčinoj prehrani. Sada, "naše istraživanje sugerira da očevi trebaju razmišljati o onome što jedu i što piju", rekla je Sarah Kimmins sa Sveučilištu McGill i naglasila da roditelji trebaju zapamtiti kako su oni nositelji budućih generacija.

Možda te zanima... Tatina poruka svima koji očeve zovu 'još jednim djetetom' Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.