Roditelji Tatina zona 13. rujna 2018.

Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu

tata, dijete
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otac nije sporedni objekt u djetetovom životu već upravo suprotno, on postaje osoba koja ostvaruje s djetetom aktivan odnos i nije zamjena za mamu te bi trebao naći načine kako razviti svoj odnos s djetetom u kojem će se on osjećati autentičan i vjeran sam sebi

Zadnjih godina sve više se govori o povezivanju očeva i beba. Novije teorije privrženosti više ne govore o majci kao o jedinoj primarnoj skrbnici koju dijete može imati, već govore o tome da i otac od djetetovog rođenja stvara odnos s djetetom i da mu može biti primarni skrbnik.

Tražimo Supertatu! Prijavite tatu i osvojite super nagrade

I odnos s mamom, ali i odnos s Tatom pruža djetetu osjećaj sigurnosti i pozitivan model za odnose unutar obitelji. Izgleda da postoje dvije uloge privrženosti: jedna koja pruža sigurnost, a samim time i ljubav, i druga koja osigurava uključenost u izazovna iskustva. Obje uloge privrženosti su prisutne kod svakog roditelja što djetetu pruža mogućnost uspostavljanja različitog odnosa sa svakim roditeljem. Otac, dakle, nije sporedni objekt u djetetovom životu već upravo suprotno, on postaje osoba koja ostvaruje s djetetom aktivan odnos i nije zamjena za mamu.

otac tata sin dijete roditelj Možda te zanima... Lako je biti otac, ali nije lako biti tata Roditelji

Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!

Važnost povezivanja od rane dobi

Povezivanje očeva s djecom je pogotovo važno u ranoj dobi jer je ta dob okarakterizirana najvećim intenzitetom brige oko djeteta, ali i razvoja dječje igre, gdje otac može vrlo kvalitetno pozicionirati svoju očinsku ulogu. Kada postoji kontinuitet uspostavljanja odnosa oca i djeteta, otac nije samo instrumentalni odgajatelj već se pozicionira kao osoba koja poznaje potrebe svoga djeteta, zna što je njegovom djetetu važno i poštuje djetetovu autonomiju i integritet

tata, mama, dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otac nije zamjenska majka, već osoba koja bi trebala naći načine kako razviti svoj odnos s djetetom u kojem će se on osjećati autentičan i vjeran sam sebi. Ključ uspjeha u stvaranju odnosa s djetetom je da se prvenstveno otac osjeća zadovoljan svojom roditeljskom ulogom i da se nauči povezivati na svoj jedinstven način. Ono dijete koje ima mogućnost iskusiti različite načine stvaranja povezujućih odnosa je na dobitku jer uči da ne postoji jedan ispravan način povezivanja s ljudima.

Uloga tate u razvoju djeteta

Iako mame brže reagiraju na djetetove potrebe i u većini slučajeva su te reakcije automatske, očevi se ne bi trebali obeshrabriti već se izboriti za svoje mjesto u djetetovom životu jer je ono itekako važno. U literaturi se mogu naći razni načini povezivanja očeva s djecom no, važno je naglasiti da su to samo preporuke, a da uspjeh stvaranja kvalitetne veze leži u volji i motivaciji očeva, a ne u brzom receptu. 

Možda te zanima... 6 neprocjenjivih trenutaka koje tata treba imati s bebom Roditelji

Uključenost u njegu bebe od prvog dana

Prvi korak je da otac shvaća važnost povezivanja s djetetom i od te pozicije sve kreće, jer je to zapravo preduvjet svakog odnosa. Kada se govori o načinima povezivanja očeva s djecom mogu se razlikovati kategorije njege i usvajanje rutine, utjeha te zabava kroz igru i druženje.

'I muški toaleti trebali bi imati stolove za previjanje beba'

Svakako se preporučuje biti uključen u njegu djeteta i to od prvog dana, dakle, mijenjati pelene, presvlačiti i kupati dijete ili pak aktivno se uključiti u brigu oko djeteta kada je bolesno. Neki očevi su više uključeni, a neki manje u navedene radnje i tu nema nekog pravila vezanog uz intenzitet uključenosti. Važno je da otac provodi vrijeme s djetetom kako bi naučio prepoznavati znakove koje mu dijete šalje u svrhu razvoja osjetljivosti na djetetove potrebe.

tata, beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

I tata može naučiti utješiti dijete

Utjeha nije rezervirana samo za mame. Uz dovoljno truda i strpljivosti otac može naučiti na koji način utješiti svoje dijete. Nošenjem djeteta, maženjem po licu, kontaktom očima, masažom i nošenjem blizu lica, otac uči kako utješiti dijete. Često očevi nose mami dijete na utjehu jer im "na prvu" ne uspije utjeha, no, potrebno je vrijeme i strpljenje kako bi se i dijete povezalo s ocem i steklo sigurnost u odnosu s njim. 

Zabava i igra su aktivnosti u kojima očevi mogu pokazati svu svoju snagu u povezivanju  s djetetom. Smiješne grimase, bacanje u zrak, igranje lovice i skrivanja, škakljanje i sve što uključuje motoričke aktivnosti su nešto u čemu djeca naprosto uživaju. 

I na kraju, kvaliteta povezivanja oca i djeteta je nešto za što je potrebno vremena. Neki očevi instinktivno se brže povežu s djecom, nekima je potrebno više vremena. Nema ispravnog načina i nije se potrebno time opterećivati, već je važno pokušavati i pronaći svoj način povezivanja s djetetom. Ponekad je potrebno potražiti pomoć i podršku. I to je u redu! Sretno!

 | Author: Promo Foto: Promo Vašoj djeci nedostaje vitamina i minerala?
Srećom, tu su Lizzy dodaci prehrani!
Za naše male prijatelje – zabavan, jednostavan, drugačiji način uzimanja vitamina i minerala.
Koji je tvoj Lizzy?

tata beba Možda te zanima... Zašto svi ignoriraju tatu? Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Elena288
    Elena288

    Odlican clanak! Dobro dosao u ovo vrijeme kad mnoge majke nazalost manipuliraju djecom nakon razvoda od njihovih oceva 👍🏼

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.