Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 03. srpnja 2017.

Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majci se gotovo nikada ne oduzima skrbništvo, čak ni kad se zna da je alkoholičarka ili ovisnica o drogama. Nekako se uvriježilo i od strane struke da su majke ključne za razvoj djeteta, a da su očevi potpuno nezainteresirani ili pak nasilni

U medijima sve češće možemo čuti i pročitati o razvodu kako stranih, tako i domaćih slavnih i poznatih osoba. I svi oni izjavljuju kako žele sve riješiti u najboljem interesu za svoju djecu. Međutim ubrzo se sve pretvori u rat u kojem se često ne biraju riječi i načini kako zagorčati život nekadašnjoj voljenoj polovici. Na kraju ta djeca služe kao sredstvo u borbi za nadmoć i emotivno ugnjetavanje bivšeg partnera. 

Dijete krivi sebe za probleme među roditeljima

Što mislite kako je jednom sinu ili kćeri koja čuje ili pročita komentare protiv nekog od roditelja? Ono jednako voli mamu i tatu, te je za oboje snažno emotivno vezano. Ili kad mu je zbog njemu nejasnih razloga zabranjeno da viđa jednog od roditelja ili ga može viđati vrlo rijetko. Nažalost, sukobljene strane nekako zaborave koliko je sve to stresno za dijete obuzete vlastitim emocijama i životnim turbulencijama. 

tužna djevojčica Možda te zanima... Razvod roditelja mijenja dječji svijet Roditelji

Razvod djetetu iznimno teško pada i donosi veliku promjenu u njegovom životu. Ono svjedoči nestanku ljubavi između dvoje ljudi koje podjednako obožava, emotivnom udaljavanju, te odlasku jednog od njih. Ono gubi osjećaj sigurnosti i povjerenja u roditelje. Malo dijete može misliti da će i njega napustiti kada se pojave problemi. Ono je egocentrično i smatra da se sve vrti oko njega i često sebe krivi za probleme među roditeljima. Pitanja poput: "Tko će se brinuti za mene?", " Ako se moji roditelji više ne vole, hoće li i mene prestati voljeti"., postaju njegova preokupacija i često uzrok anksioznosti i agresivnog ponašanja. Na taj način izražava svoju frustraciju i bori se sa strahovima koji ga muče

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Važno je da roditelji uspostave normalne odnose i rutinu u posjećivanju

Često dolazi i do regresije koja se obično javlja u obliku straha od odvajanja, mokrenja u krevet, ispada bijesa, poremećaja spavanja i sl. Ono nastoji pobuditi brigu oba roditelja i ponovo ih zbližiti. Njegovo preživljavanje, doslovce, ovisi o njima. Obitelj koja se temelji na ljubavi, razumijevanju, međusobnom povjerenju i potpori jednako je važna kao i hrana koja mu je nužna za život.

Baš zbog toga je iznimno važno da rastavljeni roditelji uspostave, koliko god je moguće, normalne odnose, određeni obiteljski raspored i rutinu u posjećivanju. Na taj način mu omogućavaju da razvije osjećaj kontrole i sigurnosti jer zna što očekivati. Također je važno da mu daju do znanja da ga i dalje vole, te da su uvijek tu kada mu zatrebaju. Uostalom, za adekvatan cjelokupni razvoj djeteta, otac je jednako važan kao i majka.  

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

U Hrvatskoj samo 9 posto očeva ima skrbništvo

A znate da u Hrvatskoj samo 9% očeva ima skrbništvo nad djetetom? Jer nekako se uvriježilo i od strane struke da su majke ključne za razvoj djeteta. Da su očevi potpuno nezainteresirani ili pak nasilni. Ali isto tako se nekako zaboravilo da ima i majki koje su agresivne ili zanemaruju dječje osnovne potrebe.

Očevi su postali zabavljači koji vikendom uveseljavaju svog mališana. Ali stvari se mijenjaju! Sve više očeva želi aktivno sudjelovati u životu djeteta, a ne biti zabavni financijeri. Međutim, mnogi odustaju od bitke za skrbništvo jer znaju da institucije a priori dijete dodjeljuju majci i moraju imati podublji džep i konjske živce jer proces može trajati godinama, pogotovo ako se majka tome usprotivi. 

Jer u Hrvatskoj, majci se gotovo nikada ne oduzima skrbništvo. Pa čak ni onda kada se zna da je alkoholičarka, prostitutka, ovisnica o drogama i sl. I tada im sudovi dodjeljuju djecu jer im ona služe kao terapija za odvikavanje od poroka. Pitam vas, je li to normalno? Po meni nije i nema veze s zdravim razumom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.