Roditelji Sretna mama 04. rujna 2017.

Radim u inozemstvu i s bivšim mužem borim se za skrbništvo

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dipl. iur. Jadranka Alač savjetuje mamu troje djece koja radi u inozemstvu i traži posao u Hrvatskoj te se s bivšim mužem bori za skrbništvo nad djecom

Sa suprugom imam troje djece (8, 5 i 2 godine) i trenutno prolazimo kroz razvod. Suprug ne želi mirnim putem rješenje jer sumnja da ga varam i sve radi kako bi me povrijedio, a to mu najbolje uspijeva preko djece. On radi kao frizer dvokratno 6 dana u tjednu, a ja radim od prošle godine u Austriji. Moj opis posla je takav da sam dva tjedna tamo, a dva tjedna kod kuće. U tom razdbolju djeca su sa mnom, a dok sam vani su kod njega. Financijski bolje zarađujem i trenutno sam kod roditelja gdje imam sve uvjete za dobar život. Djeca imaju svoju sobu, prostor za igru i moji roditelji mogu na njih paziti dok ja radim.

Suprug traži skrbništvo, a i ja. Kakve su mi šanse s obzirom na moj posao? Naravno, trebam naglasiti da aktivno tražim posao u Hrvatskoj. Zanima me još jedna stvar. Suprug mi telefonski prijeti i bijesan je jer sumnja da imam drugog te me želi zbog toga prikazati kao lošu majku. Ja sam ta koja se još uvijek brine za njih. On je počeo tek kad je pokrenuo proces oko skrbništva.

U vašoj situaciji, a s obzirom na podatke koje ste nam poslali, smatram da bi svakako bilo jako dobro i korisno za vas, djecu, pa tako i za ishod brakorazvodnog postupka da vaša potraga za poslom u Hrvatskoj što prije uspije. Naime, prilikom donošenja odluke s kojim roditeljem će živjeti djeca, sud će osim financijskog faktora, koji čak nije niti presudan, definitivno cijeniti najbolji interes vaše djece, njihove navike, da su već uklopljeni u ovdašnju socijalnu sredinu, činjenicu da najstarije dijete već ide u osnovnu školu, a lako se može dogoditi da će i srednje dijete već krenuti u školu dok se brakorazvodni postupak pravomoćno ne okonča.

Prema mom iskustvu, a budući je razvod za djecu već sama po sebi stresna situacija, nadležni sud koji odlučuje o tako važnom pitanju za cijelu obitelj, uglavnom nastoji da se dječja svakodnevica što manje promijeni i da uslijed cijele novonastale situacije djeca budu što manje izložena ostalim mogućim stresorima. Ukoliko Vi i suprug ne postignete sporazum s kojim roditeljem će živjeti djeca, sud će vrlo vjerojatno provesti sudsko vještačenje po vještaku psihijatru koje bi obuhvatilo roditelje, a vrlo moguće i djecu da se i njima dade mogućnost da primjereno njihovoj dobi izraze svoje mišljenje glede tog pitanja. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osobno smatram da vam činjenica da ste odsutni pola mjeseca iz mjesta prebivališta Vaše djece nažalost više odmaže nego pomaže u ovom slučaju, bez obzira na veću zaradu koju ostvarujete radom u inozemstvu. Upravo iz tog razloga bi ovo valjalo što prije promijeniti ako budete u mogućnosti naći posao u Hrvatskoj. Rješenje da djeca budu dva tjedna s vama, a dva s ocem možda zasada zvuči praktično, ali djeca ipak na duge staze moraju znati gdje im je dom i primarno prebivalište. Sud će osim psihijatrijskog vještačenja provoditi i druge dokaze s ciljem utvrđenja vašeg i suprugovog odnosa s djecom, kako provodite slobodno vrijeme, koliko ste s njima bliski i povezani, pa je i na tom faktoru potrebno raditi ne samo zbog tekućeg postupka braka, već i zbog općeg osjećaja sigurnosti djece koja prolaze kroz ovu tešku fazu koja bi na njih mogla ostaviti trajne posljedice. 

Posebno mi je žao čuti da otac kao što kažete djecu opterećuje navodima o vašem navodnom ljubavniku i slično. Razvod je definitivno razdoblje povišenih negativnih emocija za oba partnera, što se na djeci posebno očituje, još u tako osjetljivoj dobi u kojoj se nalaze vaša djeca. Zamolite prvenstveno supruga da partnerska pitanja rješava s vama, a da vrijeme koje provodi s djecom ostavi za druženje s njima na kvalitetan način. Možda takva zamolba neće upaliti, ali ako je to ikako moguće s obzirom na kvalitetu vašeg odnosa, pokušajte nasamo razgovarati o ovim temama kao dvoje odraslih razumnih ljudi koji trenutno prolaze kroz težak postupak razvoda, uvažavajući međusobne argumente. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Razgovarajte i vi s djecom, ali pokušajte da to bude bez "upiranja prstom" u oca i okrivljavanja istog, a više u smjeru vašeg razvijanja prisnosti između vas i malenih. Nađite zajedničke stvari koje vas vesele, izlete, hobije, igre jer je upravo to skretanje pozornosti na činjenicu da je usprkos svemu život zaista lijep, ono što vaša djeca u ovom trenutku trebaju. 

Sud neće u brakorazvodnom postupku utvrđivati krivnju za razvod braka niti prema jednom od partnera, već će u svjetlu vaše odluke o razvodu nastojati što više zaštititi djecu, donijeti što prikladniju odluku kako vezano za njihov odgoj i čuvanje, tako i za alimentaciju i način susreta i viđanja s onim roditeljem s kojim ne žive. Nemojte stoga gubiti san i opterećivati se previše s optužbama vašeg supruga, možda je to jednostavno njegov način nošenja s novonastalom situacijom koja mu je sigurno jako teška kao i vama. Sve da i jeste stupili u emocionalnu vezu s trećom osobom u međuvremenu, ta činjenica neće biti odlučna za sud prilikom donošenja gore navedenih odluka ukoliko ste vi inače uzorna majka koja vodi računa o svojoj djeci, brine se o njihovim emocionalnim i fizičkim potrebama, ako ste im posvećeni i ako se prema njima odnosite s brigom kako u svakodnevnom životu, tako i u ovom osjetljivom razdoblju.

Ipak, kako sam to već navela, svakako pokušajte prije donošenja sudske odluke s kim će djeca živjeti, zasnovati stalni radni odnos u Hrvatskoj, to će vas definitivno dovesti u bolju poziciju jer s obzirom na podatke iz vašeg pisma kojima raspolažem, u najboljem interesu djece je svakako ostati u sredini gdje im živi i otac, a i vaši roditelji s kojima kako kažete imaju dobar odnos i dobre uvjete za razvoj. 

Bez obzira na vašu odluku, želim vama i vašoj djeci svako dobro i da vam budućnost donese puno lijepih trenutaka s vašim malenima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.