Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. listopada 2018.

Stres kod djece: Roditelji ne znaju s čime se djeca nose već od vrtićke dobi

Foto: Maks Petković
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razgovarali smo s Mirjanom Petković, voditeljicom licenciranog programa Relax Kids o njezinom radu s djecom te o tome kako maloj i velikoj djeci pomoći da se nose sa stresom i problemima u životu

Stres je postala riječ koju svakodnevno koristimo i često osjećamo, a posljednjih godina počeli smo je koristiti i kada opisujemo dječja stanja i živote. Jesu li djeca danas pod stresom i kako im možemo pomoći da se nauče živjeti s njim -  sve smo to pitali Mirjanu Petković. Svoj život posljednjih devet godina posvetila je radu s ljudima, licencirani je Life Coach, Heal Your Life Teacher, učiteljica Autogenog treninga i još mnogih drugih tehnika, a već skoro dvije godine provodi licencirani program Relax Kids -  Radionice Za Djecu.

dijete knjige Možda te zanima... Kako na dijete djeluju naša visoka očekivanja? Školarci

Mirjana je ovaj britanski program, koji je osnovan 2001., počela provoditi krajem 2016. godine te ga je prva donijela u Zagreb. Relax Kids uči djecu da se bore sa stresom, ali i da shvate što je to. "Učimo djecu korisnim alatima koje nose za cijeli život, ohrabrujemo ih da poštuju i vole sebe, da rade na svom samopouzdanju, da se lakše nose kroz stresne situacije koje su im trenutne aktualne, ali i kroz svaku sljedeću situaciju koja će im doći s odrastanjem. Učimo ih kako doskočiti stresu, razvijati maštu, da budu prisutni u trenutku pa puno radimo na svjesnoj pažnji, a sve to radimo kroz sedam koraka", objasnila nam je Mirjana. 

7 tehnika za odgoj sretnog i uravnoteženog djeteta

Relax Kids namijenjen je za djecu od 4. do 15. godine, a podijeljen je u cikluse, jedan ciklus traje četiri tjedna, jedan sat tjedno po sat vremena. Radi se u grupama do osmero djece. Djeca mogu ići na program ići cijele godine, a radu u grupi uvijek je prilagođen djeci i njihovim potrebama. "Prvi korak je igranje (brze i opuštajuće igre), nakon svakog koraka se radi svjesna pažnja, a puno se radi i s emocijama. Zadnji korak su meditacije i vizualizacije, imamo afirmacije i pozitivne misli, uče se lakše nositi sami sa sobom i sa svima oko sebe, da budu bolji u školi, koncentriraniji, da budu bolji kod kuće, da sve što nauče na Relax Kidu ponesu kući", priča dalje Mirjana, voditeljica Lakoće življenja

Možda te zanima... Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći Vrtić

 | Author: Maks Petković Foto: Maks Petković

Zašto su tako mala djeca pod stresom?

"Djeca danas imaju puno aktivnosti, škola je zahtjevna, a neka djeca baš ne žele dodatne aktivnosti. Dolaze pod stresom i žele se malo odmoriti, ne stignu sve, a kad dođu na Relax Kids dopuštam im da se izraze, da kažu sve što ih smeta i da se kasnije tijekom tjedna znaju lakše nositi sa svojim obvezama. Sjete se vježba za disanje i samomasaže, kroz alate koje dobiju lakše se nose kod kuće", rekla nam je Mirjana.

dijete, djevojčica Možda te zanima... Naučite dijete samostalno razmišljati Vrtić

"Osim preopterećenosti, muči ih nerazumijevanje roditelja, da ih ne slušaju, sve je tako užurbano i nemaju trenutak kod kuće u kojem su roditelji prisutni i da ih stvarno slušaju i to im nedostaje. Često pričaju i o profesorima, ali i međusobnom nerazumijevanju kada se pokušavaju uklopiti, ako su drugačiji od drugih ili ako ne idu na određene aktivnosti na koju idu svi drugi", dalje priča te naglašava kako nismo ni svjesni s čime se današnja djeca sve nose. Objasnila je da roditelji dovode djecu jer su hiperaktivna, nemaju koncentraciju kakvu bi trebali imati u toj dobi, nervozni su, ne znaju pokazati emocije ili pretjerano pokazuju emocije.

 | Author: Maks Petković Foto: Maks Petković

Kako djeca reagiraju na učenje disanja i meditaciju?

Djeci je jako smiješno kad ih Mirjana uči kako disati jer svi znamo disati. "Dajem im pero u boji, a oni moraju puhnuti u njega, pa ih onda učim da dišu iz trbuha, legnu na pod, stavim im neku igračkicu i onda gledaju kako im se diže trbuščić i sve im je to onda jako zabavno. Onda shvate da disanjem mogu regulirati stres i da se mogu smiriti u trenutku. U svakodnevnom životu sjete se tog koraka, ali i nauče svoje roditelje", objašnjava Mirjana.

Kako manje vikati na djecu, ali zadržati roditeljski autoritet

"Što se tiče zadnjeg koraka meditacije i vizualizacije, djeca ih obožavaju. To im najdraži korak, imaju jastuke, dekice i onda mi pričaju što su sve maštali", objašnjava Mirjana. Meditacije za djecu traju pet minuta i njima su prilagođene, više je mašte i razigrane su i naravno sve su vođene meditacije. Kroz ovaj program djeca uče kako se zdravo hraniti i brinuti o svom tijelu, kako se zahvaliti i reći im što im smeta.

Jedan od važnih koraka je i masaža odnosno samomasaža, a djeca to ponesu kući. Naravno, ako se dijete ne voli dodirivati onda će se samo masirati, a netko drugi ga može dodirivati samo uz pitanje i dopuštenje. Uz dodir se razvija empatija i prisnost, ali je u redu pitati. Na Relax kidsu djeca uče da je u redu dobiti "ne" kao dogovor i da trebamo poštovati druge jer kako poštujemo sebe tako poštujemo i ljude oko nas.

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj Roditelji

 | Author: Maks Petković Foto: Maks Petković

Što učiniti kad imamo loš dan?

"Pozitivno razmišljanje ne funkcionira na taj način da ste cijelo vrijeme u pozitivnom razmišljanju i da je sve super i kad nije. Apsolutno ne. Cilj pozitivnog razmišljanja je da prvo osvijestimo trenutak u kojem smo i kakav vam je bio dan. U redu je biti ljut, proći kroz tu emociju, otplakati i reći ono što nam je na duši", objašnjava Mirjana te dodaje da je dalje bitno vidjeti da imamo izbora. Poanta pozitivnog razmišljanja je da kad dođemo u tešku situaciju da se znamo nositi s njom, kad znamo da je to nešto trenutno i da nam neće obilježiti ostatak života.

Dr. Rajović: Roditelji od rođenja rade greške koje štete razvoju

"Jako je važno prepoznati emociju, stanje u kojem jesmo i da to ne spremamo pod tepih. Puno puta u životu proći ćemo kroz ljutnju i strah i sve je to u redu. Upravo zato postoje tehnike i afirmacije koje mogu pomoći, ali da bi afirmacija djelovala mora postojati emocija", objašnjava.

"Mi ovdje dotaknemo različite teme i ponašanje roditelja, a onda shvaćamo da roditelji mogu imati loš dan i da se možda ne mogu nositi sa svime, što ih izbacuje na takta, učimo djecu da pokažu malo razumijevanja za roditelja i da uzajamno djelujemo jedni na druge. Pozitivna energija je zarazna", objašnjava Mirjana te dodaje da je važno djecu poticati na igru. "Kad se prestanemo igrati, prestanemo živjeti", rekla je na kraju našeg razgovora.

mama, kći Možda te zanima... Znate li koje su dječje godine najstresnije za roditelje? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci