Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 05. rujna 2018.

Ima li vaše dijete problema s bijesom? Ovo su znakovi i uzroci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kada se ozbiljno zabrinuti oko dječjih ispada bijesa, koji su mogući uzroci te kako pomoći djetetu

Ispadi bijesa dio su većine dječjih života (pa tako i većine roditeljskih) bez obzira koliko bismo voljeli da ih nema. Bilo da vaše dijete ima ispad bijesa jer ste mu 'krivo' poslužili doručak ili se ljuti zbog razloga koje čak možete shvatiti, primjerice frustracije oko domaće zadaće ili abnormalno rani odlazak u krevet - ispadi bijesa teški su za svakog roditelja, jednako kao što su teški za dijete. Također, mogu postati gori kako vaše dijete preraste jasličku dob, ali pitanje je kada ispadi bijesa iz normalne dječje faze pređu u opasnu dječju zonu na koju treba obratiti pažnju?

Možda te zanima... Učinkovite strategije: Pomozi ljutitom djetetu da se smiri Vrtić

Općenit odgovor je kako nema pravog odgovora (dobrodošli u roditeljstvo)! Potpuno je uobičajeno da djeca koja se bore sa svojim emocijama, gube kontrolu na zastrašujuć način: vrištanjem, udaranjem, bacanjem stvari i ugrizima. Ali, ima li vaše dijete takve ispade često - ponavlja li se agresivno i prkosno ponašanje, izlaganje sebe ili drugih riziku te osvećivanje drugima - možda je vrijeme da pažljivije promotrite ljutnju, njezine okidače, ali i svoje reakcije

7 stvari koje ne smijete raditi kad dijete ima temper tantrum

Kada vaše dijete iznova i iznova ima svoje ispade, vjerojatno vam poručuje nešto veće od toga: da je preplavljeno osjećajima, tužno ili pod stresom i ne može shvatiti konstruktivan način pomoću kojeg bi se nosilo s ovakvim emocijama. A posao roditelja je da uskočimo u pomoć ili nađemo profesionalnu osobu koja to može učiniti. 

Kada se ozbiljno zabrinuti?

Zabrinuti ste da je ponašanje vašeg djeteta prešlo sve granice? Ovo su neki od znakova da mu je potrebna profesionalna pomoć:

  • vaše dijete ima ispade bijesa iako je starije od sedam godina
  • ponašanje djeteta predstavlja opasnost za sebe ili druge
  • djetetova ljutnja sprječava dijete od sklapanja prijateljstava i često je isključeno iz druženja
  • odgojiteljica ili učiteljica upozorava vas na djetetovo nekontrolirano ponašanje
  • djetetovi ispadi bijesa često sprječavaju vašu obitelj od sudjelovanja u aktivnostima unutar i izvan vašeg doma
  • dijete izražava frustraciju i tugu oko nesposobnosti kontroliranja svoje ljutnje
ljutnja agresija Možda te zanima... Što se krije iza dječje agresivnosti? Vrtić

Potencijalni uzrok: Tjeskoba

Ljutnja i tjeskoba često idu jedna uz drugu, posebno kada ta tjeskoba nije prepoznata ili nije postavljena dijagnoza. Tjeskoba može učiniti nošenje sa stresnim situacijama posebno teškim, a iako je vaše dijete možda kontrolira u školi - može otpustiti tu tjeskobu u obliku ispada bijesa kod kuće. 

Potencijalni uzrok: Problemi s učenjem

Ako vaše dijete postaje ljuto u školi ili tijekom pisanja domaće zadaće, možda ima poremećaj učenja kojem nije postavljena dijagnoza. Poteškoće s učenjem često vode frustraciji i tjeskobi, koje zatim vode ispadima bijesa. 

Možda te zanima... 8 načina kako se nositi s ispadima bijesa zbog škole Školarci

Potencijalni uzrok: ADHD ili poremećaj senzoričke integracije

Djeca s ADHD-om lako postaju frustrirana, imaju problema s kontroliranjem svog ponašanja te teško slijede upute. Rezultati su često ljutnja i prkos. Slično, djeca s poremećajem senzoričke integracije mogu postati preplavljena osjećajima zbog previše zvukova, aktivnosti ili stimulacije - sve zbog čega osjećaju tjeskobu i imaju ispade bijesa. 

Kako pomoći?

  • Pronađite okidače

Prvi korak u upravljanju ljutnje je razumijevanje okidača koji vode dječjem ispadu bijesa. Možda je problem u požurivanju spremanja za školu - a, ranije ustajanje i spremanje večer prije mogli bi pomoći. Možda se vaše dijete razbjesni kada mu kažete da pusti mobitel iz ruke - a, upozorenje poput: "Završi igricu jer krećemo za 10 minuta" može pomože djetetu psihički se pripremiti za ono što dolazi. 

Kod dječje frustracije najvažnije je kako se roditelj osjeća, a ne što radi

  • Ostanite mirni i dosljedni

Ispadi bijesa vašeg djeteta mogu biti jako frustrirajući, ali pokušajte se prisiliti da reagirate smireno. Kontroliranje vlastitih emocija sprječava eskaliranje ispada bijesa i agresivnosti te daje primjer dobrog ponašanja. Ne popuštajte zahtjevima ljutitog djeteta, inače ćete ga naučiti da je loše ponašanje djelotvoran način da dobije ono što želi. Umjesto toga, pozitivno pojačajte dobro ponašanje, posebno kada je dijete sposobno smiriti se te izrazite djetetove emocije na pozitivniji način, istovremeno dajući dosljedne posljedice za ponašanje koje želite obeshrabriti

  • Razgovarajte sa stručnom osobom

Ako vaše dijete ima česte ispade bijesa koji utječu na vašu obitelj i uzrokuju stres, vjerojatno je vrijeme da potražite profesionalnu pomoć. Potražite dječjeg ili obiteljskog terapeuta ili psihologa koji može pomoći i djetetu i vama da naučite djelotvornije upravljati ljutnjom i smanjiti agresivno ponašanje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci