Vrtić Igre za djecu 22. svibnja 2013.

Najbolje aktivnosti za predškolce

vožnja biciklom sportska aktivnost djeca sport
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Četverogodišnjaci i petogodišnjaci vole poskakivati, preskakati i skakati u dalj, raditi kolutove i hvatati loptu, a idealne aktivnosti za njih su plesanje, planinarenje, vožnja tricikla, ali i plivanje, skijanje i rolanje

S četiri ili pet godina djeca u pravilu imaju obilje energije i sposobnosti da ranije savladane osnovne vještine pokreta nastave usavršavati i nadograđivati složenijim pokretima. Prema američkom Nacionalnom udruženju za sport i tjelesnu izobrazbu, čije preporuke uvažava i Rodin portal, vrijeme za vođenu, organiziranu tjelesnu aktivnost u toj dobi raste na barem 60 minuta, uz još toliko vremena za slobodnu igru. Pasivno razdoblje i u toj dobi u kontinuitetu također ne bi trebalo trajati duže od sat vremena.

Što sve mogu

Za predškolce su poželjne aktivnosti koje potiču razvoj šireg spektra pokreta i vještina. Većina uživa poskakivati, preskakati i skakati u dalj, održavati ravnotežu na jednoj nozi (5 sekundi i duže), hvatati loptu, raditi kolutove, a dobar su izbor i plesanje, planinarenje, vožnja tricikla ili bicikla s pomoćnim kotačićima. Škola plivanja, skijanja, rolanja ili slično također su nešto što predškolcima može biti zdravi izazov i, što je jako važno, dobra zabava.

Prvi timski sportovi

Ako se dijete počne prerano baviti sportovima koji nisu za njegovu dob, to može biti vrlo frustrirajuće, a prijeti i da će ga to odvratiti od budućeg bavljenja sportom. Ako roditelji ipak odluče upisati svog starijeg predškolca na, recimo, nogomet ili drugi timski sport, svakako valja izabrati malu ligu koja vodi računa o osnovnim vještinama.

Pritom, o kojem god se sportu ili aktivnosti radilo, važno je da to djetetu bude zabavno. Ako mališana ne veseli odlazak na sportsku aktivnost, valja pokušati doznati razlog neraspoloženju te, ako nema pomoći, pronaći nešto zabavnije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.