Trudnoća Trudnica 15. prosinca 2018.

Mogu li stres i tjeskoba uzrokovati spontani pobačaj?

trudnica, tužna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava koliko psihičko stanje trudnice može utjecati na tijek trudnoće

Trudna sam 22 tjedna. Uredna trudnoća nakon dva spontana i subseptum uterusa. Imam nižu posteljicu koja ne prekriva ušće i sve ostalo je kako treba biti. Zanima me, pošto sam se i prije trudnoće borila s anksioznošću, može li anksioznost, tj. napadaji straha, crnih misli, panike i tjeskobe utjecati na plod u smislu da može doći do gubitka trudnoće? S takvim napadajima borim se svakih 10-15 dana i traju obično 2-3 dana (uz korištenje Normabela po preporuci psihologa). Bojim se za svoju bebu i trudnoću, iako se osjećam dobro, ne želim ugroziti bebinu sigurnost.

Ukoliko ste i prije imali napadaje tjeskobe i straha, pod utjecajem hormona u trudnoći se takvi osjećaji mogu pojačati te vas ozbiljno zabrinjavati. Vjerujem da želite najbolje svojoj bebi, a isto tako ste svjesni da ne možete samostalno kontrolirati takve osjećaje.

Nemate razloga za brigu da će samo zbog osjećaja straha i panike vaša beba biti ugrožena tijekom trudnoće, ali poslije poroda bi to svakako moglo utjecati na vaš odnos prema bebi. Stoga vam savjetujem čestu psihoterapiju kako biste se pripremili za porod i majčinstvo, te po potrebi svakako i medikamentoznu terapiju koju vam odobri psihijatar.

trudnica Možda te zanima... Trudnice se najviše boje kada je ugroženo zdravlje njihove bebe Trudnoća

Pet savjeta za anksiozne trudnice

Strah koji osjećamo u raznim svakodnevnim situacijama je sasvim uobičajen i normalan pa čak i potreban, no anksioznost može postati problem kad se intenzivan strah pojavi u vrijeme kad ne postoji stvarna opasnost ili kad se nastavlja dugo nakon što je stresna situacija prošla te kada takva stanja čine osobu disfunkcionalnom. Kod osoba koje su inače sklone anksioznosti nije neobično da u novim situacijama (poput vaše trudnoće) razviju intenzivnije simptome tjeskobe. 

Pročitaj odgovor dr.sc. Tanje Jurin, specijalistice kliničke psihologije: Pet savjeta za anksiozne trudnice

trudnica Možda te zanima... Tri najveća straha u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.