Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. veljače 2020.

Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pomozi djetetu da ima zdrav odnos prema sebi i svijetu, budi uz njega i slušaj ga

Društvo se mijenja, a današnji roditelji drugačije provode vrijeme sa svojom djecom. Mališani su usredotočeni na novu tehnologiju pa nam se svima čini da ne provode dovoljno vremena vani i da se ne zabavljaju.

Sve te promjene donijele su nove izazove mladim roditeljima. Većina roditelja se pita: "Propuštam li nešto?", "Radim li sve najbolje za svoje dijete?", "Hoće li moje dijete uspjeti u životu?".

Psiholozi sa Sveučilišta Harvard postavili su ista pitanja i ustanovili što je najbitnije za odgoj djeteta, a neke stvari nisu tako komplicirane kao što se nekad čine.

1. Provodi kvalitetno vrijeme s djetetom

Nije dovoljno samo fizički biti uz svoje dijete - budite potpuno uz njega. Otvoreno pričajte s njim, slušajte ga pažljivo i radite nešto zajedno. Vaše dijete želi podijeliti svoja iskustva i imati pravu osobu uz sebe za razgovor. 

Pitajte ga kako je proveo dan, što ga muči i pažljivo saslušajte sve njegove dileme. Uživajte u njegovim omiljenim igrama - dijete se želi zabavljati s vama. Čitajte slikovnice ili knjige prije spavanja ili tijekom dana ako je dijete raspoloženo za takvu aktivnost.

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj Roditelji

2. Uvijek govori djetetu koliko ti znači

"Iako većina roditelja kaže da im je dijete prvo na listi prioriteta, dijete često ne čuje tu poruku", kažu psiholozi. Zato je važno reći djetetu koliko vam je važno i koliko ga volite i to često, tako će se osjećati voljeno, sigurno i cijenjeno.

3. Nauči dijete kako rješavati problem

Donošenje odluka je dio naših života, pokažite mu kako donositi odluke. Na primjer, ako vaše dijete odluči da ne želi više igrati nogomet, proučite s njim koji su razlozi i zašto to želi. Pomozite mu da shvati što će odluka o prestanku donijeti, želi li pripadati tom timu i ako ima neki problem pomozite mu da ga riješi. Ako i dalje želi prekinuti s tom aktivnošću, pomognite mu da nađe nešto novo što će mu odgovarati. 

mama kći priroda Možda te zanima... Ljubav prema djetetu ili emocionalna glad? Roditelji

4. Nauči ga da ti pomaže svaki dan i zahvali mu na tome

Istraživanja pokazuju da osobe koje su naučile izražavati zahvalnost imaju više suosjećanja za druge, velikodušni su i vole pomoći. Zato organizirajte dnevne aktivnosti tako da vam i dijete može pomoći (u skladu s njegovim godinama), a vi mu zahvalite na njegovom trudu i suradnji.

roditelji dijete razgovor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Nauči ga kako se nositi s negativnim emocijama

Pomozite djetetu da shvati što osjeća i kako emocije poput ljutnje, srama, zavisti utječu na njega. Naučite ga kako rješavati unutarnje konflikte. Također postavite jasne i razumne granice koje su važne za njegovu sigurnost.

dijete, djevojčica Možda te zanima... Naučite dijete samostalno razmišljati Vrtić

6. Pokaži mu koliko je svijet velik, zanimljiv i složen

"Većina djece suosjeća s malim krugom svoje obitelji i prijatelja", kažu znanstvenici. Pokažite mu da postoje ljudi koji žive izvan njihovog kruga. Naučite ga da sluša druge, da se zna staviti u tuđe cipele i da suosjeća. Važno je naučiti dijete da njegove misli i djela utječu na zajednicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.