Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. srpnja 2019.

Učinkovite strategije: Pomozi ljutitom djetetu da se smiri

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznata stručnjakinja za roditeljstvo podijelila je pet jednostavnih i djelotvornih strategija pomoću kojih roditelji mogu naučiti dijete kako se nositi sa svojom ljutnjom i ispadima bijesa

Svi se ponekad razljutimo. No, iako odrasli ljudi imaju sposobnost smiriti sami sebe (neki više, neki manje), za dijete je malo kompliciranije nositi se sa svojom ljutnjom. "Potpuno je normalno da se vaše dijete razljuti - svi smo ponekad ljuti", objašnjava stručnjakinja za roditeljstvo, Sue Atkins i dodaje kako je važno naučiti dijete prepoznati svoju ljutnju i naučiti ga sigurno je 'otpustiti'.

Ona je podijelila pet jednostavnih strategija koje roditelji mogu naučiti dijete, kako bi mu pomogli da se smiri:

1. Potiči dijete da 'izbacuje' ljutnju iz sebe

Jesi li ikad bila tako ljuta da si poželjela lupiti nogom u pod? Sjeti se da su osjećaji djece jednaki, što znači da bi jednostavno trebala poticati dijete da izbaci svoju ljutnju na fizički način, što će mu pomoći smiriti se. Sue Atkins govori: "Recite djetetu da napravi krug po dvorištu, par puta poskoči, udari jastuk ili slično. Poticanjem djeteta na fizičko izbacivanje ljutnje, pomažete mu da izbaci frustraciju i ljutnju na fizički, ali siguran način."

Možda te zanima... 10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete Vrtić

2. Nauči dijete 'pritisnuti' svoj unutarnji gumb za pauzu

Ako je tvoje dijete starije, ova jednostavna strategija pomoći će mu da se smiri kada je ljuto. "Naučite dijete da se pretvara da pritisne zamišljeni gumb za pauzu, poput onog na daljinskom upravljaču, i neka se upita zbog čega je točno sada ljuto ili iznervirano", objašnjava Atkins i dodaje kako će se na taj način dijete odmaknuti od situacije i pomoći samo sebi dovesti situaciju pod kontrolu i smiriti se. Ona također savjetuje roditeljima da ovo vježbaju s djetetom kada je mirno

3. Pokaži djetetu kako 'izvući' ljutnju

Odlična strategija koju savjetuje Sue je naučiti dijete kako da 'izvuče' svoje ljutnju. "Ta strategija je jedna od najbržih i najboljih načina kojim možete pomoći djeci, ali i odraslima kako da upravljaju svojom ljutnjom", govori stručnjakinja. Pogledaj kako primijeniti ovu jednostavnu, a djelotvornu tehniku: 

4. Daj djetetu prostora kako bi izrazilo svoju ljutnju

Ako dijete viče u ljutnji, prirodno je da ga želiš smiriti što je brže moguće. No, ako dopustiš djetetu da pokaže ljutnju, dijete će naučiti kako samo upravljati osjećajima. "Dopustite djetetu da izrazi svoju ljutnju i nemojte ga sputavati u tome. To je kao da tresete šampanjac i ostavite poklopac na boci - kuda vodi takva ljutnja? Na taj način ona odlazi unutar osobe i uzrokuje još veću ljutnju i ogorčenost", objašnjava i zbog toga savjetuje roditeljima da prestanu razgovarati s djetetom kada je ljuto, već da mu daju prostora da izrazi svoju ljutnju: "Vaše dijete će tada osjećati kao da ga se sluša i bit će u mogućnosti smiriti se."

Constance Hall Možda te zanima... Mama objasnila zašto 'samo sjedi' kad dijete ima ispad bijesa Vrtić

5. Nauči dijete prepoznati svoje 'znakove upozorenja' za ljutnju

Nitko ne voli biti ljut, uključujući i tvoje dijete. Kako bi mu pomogla prepoznati svoje osjećaje i zatim se smiriti, Sue predlaže roditeljima da pomognu djetetu razumjeti svoje 'znakove upozorenja' za ljutnju. "Pitajte dijete kakve fizičke znakove vidi kod sebe kada postaje ljuto. Primjerice, pocrveni li ili možda počinje disati brže?" Kada dijete počinje primjećivati fizičke znakove ljutnje, tada će moći imati kontrolu nad osjećajima i bolje sagledati situaciju.

dijete plače, sladoled Možda te zanima... 7 stvari koje ne smiješ raditi kad dijete ima temper tantrum Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.