Roditelji Kolumne roditelja 12. lipnja 2018.

Trikovi mame Ane: Kako se nosim s majčinskim stresom?

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinski se stres najbolje prepoznaje po simptomima uznemirenosti koja se prisutna u svakodnevnim situacijama kao što su izljevi bijesa, sukobi s djecom, održavanje higijene...

Ovo je tekst u kojem vjerujem da će se svaka majka moći prepoznati i koji govori o stranama majčinstva koje i nisu tako lijepe i o kojima se baš i ne govori. Riječ je o stresu koji je danas sveprisutan, a jedini lijek je pronalaženje vremena za sebe, barem malo vremena za neke vaše gušteve ili odmor. Vrijeme za sebe je potreba, a ne luksuz i tako na to treba gledati!

Ako nemate vremena za sebe, bit ćete iscrpljeni zbog čega ćete se dovesti do stanja u kojem nećete moći pružiti svome djetetu sve onako kako ste zamislile, istovremeno ćete raditi više stvari polovično i biti ćete razdražljive.

kuhinja, žena, muž, kućanski poslovi Možda te zanima... Nose li žene veći teret u braku nego muževi? Roditelji

Simptomi stresa

Majčinski se stres najbolje prepoznaje po simptomima uznemirenosti koja se prisutna u svakodnevnim situacijama kao što su izljevi bijesa, sukobi s djecom, održavanje higijene... Ali kažu da svakodnevni stres nije uvijek loš, samo je važno da majka bude svjesna tih situacija kako se ne bi dovela do intenzivnog stresa i kako bi mogla spriječiti njegovo akumuliranje koje je vrlo loše kako za dijete tako i za nju.

mama stres Možda te zanima... 16 situacija u kojima su mame pod najvećim stresom Roditelji

Intenzivan stres

Intenzivan stres iza sebe ostavlja nestrpljivu i razdražljivu majku koja je sklona negativnu pažnju usmjeriti na dijete na način da mu stalno drži prodike, viče na njega, kritizira i grubo smiruje. Za početak je važno odrediti od kuda stres proizlazi, ali je i važno osvijestiti njegove simptome kako bi se mogli pronaći adekvatni mehanizmi za nošenje sa stresom.

Simptome stresa možete prepoznati po konstantnom umoru, teškoćama u koncentraciji, tuzi, bezvoljnosti, napetosti u odnosima, učestalom pobolijevanju, ubrzanom radu srca, izraženoj stalnoj brizi, zaboravljivosti, ljutnji, neugodnim osjećajima straha, razdražljivosti, gubitku interesa za dosadašnje aktivnosti, itd.

mame, bebe, igračke Možda te zanima... 6 savjeta za mame pod stresom Roditelji

Loša majka

Svatko od nas ima svoj neki način na koji se bori sa stresom, a važno je prepoznati i koristiti ono što nas vraća u ravnotežu te što nas veseli i umiruje. Priznajte si i dopustite da ste ponekad pod stresom i nemojte misliti da ste zbog toga loša majka. Biti majka jedna je od najzahtjevnijih uloga i zato imajte na umu kako ne morate biti savršena majka svom djetetu jer takva majka ne postoji!

Zanemarivanjem sebe dovest ćete se do stanja iscrpljenosti u kojem nećete moći pružiti podršku djetetu koja mu je potrebna. Zadovoljna majka je bolja majka i to već i ptice na grani znaju, zato pronađite vremena i za sebe da se bavite upravo onim što vas veseli i opušta.

Možda te zanima... Koliko mame imaju vremena za sebe? Roditelji

Vrijeme za sebe

Pronaći vremena za sebe zapravo znači naučiti reći "ne" obvezama koje znate da nećete moći ispuniti, složite si prioritete i bolje se organizirajte. Osvijestite i energiju s kojom se vraćate s posla, ako radite jer djeca kupe vašu energiju, a ako proživljavate negativne emocije morate o njima razgovarati i pokazati ih pred djetetom. Ne sramite se reći djetetu istinu i pokazati mu da baš i niste najbolje. Nikada se ne skrivajte pred djetetom već mu pokažite kada vas nešto muči i naučite ga da je to potpuno normalno i da iz svake situacije postoji izlaz, samo treba pronaći rješenje i prihvatiti neke stvari. 

Možda te zanima... Torta od pelena: Napravite idealan poklon za novu mamu Roditelji

Vlastiti primjer

Vlastiti primjer je ono iz čega vaše dijete svakodnevno uči, a na taj način će i znati u budućnosti reagirati u takvim situacijama.  Ako vas u stanje stresa dovode neke odgojne situacije, posebice onda kada dijete testira granice važno je da ostanete dosljedni i mirni i da jasno i odlučno kažete svoj zahtjev i odredite prioritete. 

Svakako tražite podršku svog partnera, prijatelja i obitelji koja vam je prijeko potrebna i ako vam se čini kako ne vidite izlaz iz osjećaja preopterećenosti, nezadovoljstva i razdražljivosti potražite stručnu pomoć. Stres možete ublažiti i nekim od trikova koje i sama prakticiram, a koje je dovoljno napraviti svaki puta kada se osjećate loše.

Možda te zanima... Majka sam koja prihvaća nered koji dijete ostavlja za sobom Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.