Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. prosinca 2017.

Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte zašto su socijalne i emocionalne vještine važnije od akademskih vještina i na koji način možete jednostavnim strategijama pomoći djetetu da ih stekne

Teško je povjerovati da će ono što vaše dijete zna s pet godina utjecati na njegove buduće šanse uspjeha. No, to je upravo ono što tvrde rezultati višegodišnjeg istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Public Health.

Ipak, važno je naglasiti da je istraživanje otkrilo da vještine koje predviđaju budući uspjeh nemaju nikakve veze s čitanjem ili pisanjem. Umjesto toga, istraživači tvrde da djetetove socijalne i emocionalne vještine određuju i koliko blistava će biti djetetova budućnost. 

uspjeh Možda te zanima... Ključ budućeg uspjeha: povezanost s roditeljima Beba

Istraživači su intervjuirali odgojitelje o socijalnim i emocionalnim sposobnostima djece. Odgojitelji su procijenili koliko djeca znaju dijeliti, slušati druge, rješavati probleme sa svojim vršnjacima i koliko su ljubazni i skloni pomoći. Godinama nakon toga, istraživači su posjetili istu djecu kako bi otkrili što im se dogodilo. Saznali su da su djeca s najvećim socijalnim i emocionalnim sposobnostima u vrtiću imala puno bolje rezultate u školi, ali i izvanškolskim aktivnostima te su bila zrelija od svojih vršnjaka

Socijalne i emocionalne vještine mogu se naučiti

Sa svim dokazima koji podupiru važnost socijalnih i emocionalnih vještina, nevjerojatno je kako većina roditelja još uvijek smatra kako su akademske vještine najvažnije. Od raznih igračaka koje potiču razvoj za bebe i jasličku djecu, milijun je proizvoda na tržištu koji obećavaju uspjeh djeteta. No, nijedan od tih proizvoda neće pomoći djeci da postanu emocionalno kompetentna. Socijalne i emocionalne vještine mogu ih jedino roditelji naučiti. Nije važno u kojoj dobi, važno je da omogućite djeci prilike da vježbaju vještine uz prve ruke

Možda te zanima... 7 tehnika za odgoj sretnog i uravnoteženog djeteta Školarci

Kako naučiti dijete emocionalnim i socijalnim vještinama?

U knjizi '13 Things Mentally Strong Parents Don't Do' naglašene su određene vježbe koje uče djecu u svakoj dobi kako upravljati svojim emocijama i 'izoštriti' svoje socijalne vještine. Sa svakodnevnom vježbom, djeca mogu razviti 'mentalni mišić' koji trebaju kako bi dosegli svoj najveći potencijal. 

Pročitajte nekoliko jednostavnih strategija koje pomažu djetetu steći emocionalnu sposobnost:

  • Imenujte djetetove osjećaje

Govorite stvari poput "Čini mi se da si danas tužan/a" ili "Vidim da si trenutno ljut/a". S vremenom će vaše dijete naučiti izgovarati svoje osjećaje samo.

Možda te zanima... Kako poticati emocionalni i intelektualni razvoj djeteta Roditelji
  • Potvrdite djetetove osjećaje

Suzdržite se od toga da djetetu govorite rečenice poput "Smiri se, nije to tako velika stvar". Umjesto toga, recite: "Znam da si zaista uzrujan/a sada". Bez obzira mislite li da je emocionalni odgovor djeteta pretjeran u toj situaciji, naučite ga da je u redu imati 'velike' osjećaje

  • Vježbajte lica suosjećanja

Recite: "Napravi izraz lica koji pokazuje kako se taj dječak osjećao kad si ga udario." Kada vaše dijete napravi tužan ili ljut izraz lica, zapravo će iskusiti taj osjećaj na trenutak. Na taj način će dijete razviti više suosjećanja - što je ključni dio socijalnog uspjeha.

djeca, plaža, ljeto Možda te zanima... Kako razviti suosjećanje kod djeteta? Vrtić
  • Dopustite djetetu da iskusi neugodne emocije

Zdravo je osjećati dosadu, ljutnju, strah pa čak i usamljenost. Učite dijete da se zdravo nosi s nelagodom i podučavajte djecu dok vježbaju. S vašom podrškom, mogu naučiti da su neugodni osjećaji podnošljivi. 

  • Ispravite ponašanje, a ne emocije

Dajte djetetu do znanja da su osjećaji ljutnje normalni, ali agresivno ponašanje nije. I naučite dijete da je u redu osjećati se tužno, ali vikati iz sveg glasa u trgovini nije. Koristite disciplinu koja uči bolje načine za nositi se s emocijama. 

Radionica Usmjerimo ljutnju na pravi put, Katarina Tomanović Možda te zanima... Ljutnja je zdrav i koristan osjećaj Školarci

Uključite vježbanje vještina u svakodnevicu

Bez obzira ima li vaše dijete četiri ili 14 godina, neka trening mentalne snage bude dio vaše svakodnevice. Ukoliko ga uključite u obiteljske aktivnosti, 'izoštrit' ćete i djetetove, ali svoje vještine, ili možda naučiti i neke nove za sebe. Time djetetu omogućujete 'alate' koji su potrebni kako bi doseglo svoj najveći potencijal.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.