Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. svibnja 2016.

Naučite dijete samostalno razmišljati

dijete, djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sokratsko roditeljstvo je pristup kojim dijete potičete da razvije vlastito mišljenje, umjesto da mu namećete vlastite ideje i uvjerenja

Roditeljstvo ne podrazumijeva da znamo odgovore na sva pitanja, već da pomažemo i ohrabrujemo djecu da nauče misliti za sebe, smatra Laurie A. Gray, pravnica, spisateljica i odvjetnica za dječja prava, koja je na temelju učenja grčkog filozofa Sokrata izradila jednostavan vodič za roditelje.

Sokratsko roditeljstvo koncentrira se na razvijanje osobne filozofije svakog roditelja i dijeljenje te filozofije sa svojim djetetom kroz razgovor i postavljanje otvorenih pitanja. Dijete se potiče na pronalaženje svojih osobnih odgovora na univerzalna pitanja, umjesto da mu namećemo vlastite ideje i uvjerenja.

Poslušna djeca imat će probleme u ljubavnim vezama

dijete razmišlja  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Autorica knjige 'Jednostavan vodič kroz sokratsko roditeljstvo', održava radionice i tečajeve na kojima roditelje podučava ovom pristupu roditeljstvu i kaže da ništa nije manje korisno od uma ispunjenog tuđim mislima.

Ljepota roditeljstva je u tome što s djetetom možemo istraživati svijet i kroz njegove oči ponovno upoznati sebe. Sokratsko roditeljstvo usredotočuje se na posebnost svakog roditelja i svakog djeteta te nas uči da si postavljamo pitanja zašto je nešto dobro za moje dijete i što ga tako mogu naučiti.

9 osnovnih načela sokratskog roditeljstva

Roditelji moraju poznavati i prihvatiti sami sebe kako bi samopouzdano i dosljedno mogli odgajati svoju djecu. "Najbolji učitelji postaju najbolji tako što su najprije svoji najbolji učenici", tvrdi Laurie J. Gray, a mi vam donosimo devet pravila sokratskog roditeljstva.

  • Svjesnost - Kada se pronađete na nekom novom i nepoznatom teritoriju, budite svjesni!
  • Potvrda - Djeca moraju znati da ih vidimo i čujemo.
  • Prihvaćanje - Djeca moraju znati da ih volimo i prihvaćamo onakve kakvi jesu.
  • Zahvalnost - Zahvalnost je temelj naše povezanosti sa životom, Bogom i Svemirom.
  • Ljubaznost - Ljubaznost definira našu vezu sa svim ostalim živim bićima i Zemljom.
  • Povjerenje u sebe i svoje dijete - Naši odgovori se nalaze u nama. Odgovori naše djece nalaze se u njima.
  • Povezanost - Djeca se moraju osjećati sigurno i povezano sa svojim obiteljima.
  • Njegovanje - Roditelji mogu zasaditi sjeme i njegovati tlo, ali rast se mora dogoditi u djetetu.
  • Kreativnost - Djeca su prirodno znatiželjna i kreativna. Roditelji moraju ohrabrivati njihovo istraživanje i način na koji se izražavaju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.