Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. kolovoza 2022.

Zašto je dobro pustiti dijete da bijes izbaci kroz suze?

Foto: Shutterstock ; Zašto je dobro pustiti dijete da bijes izbaci kroz suze?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad djeca imaju ispade bijesa, roditelji često pokušavaju što prije prekinuti urlanje, no stručnjaci kažu kako je dobro da izbace negativne emocije

Dijete koje vrišti na podu dućana, urla pored tobogana ili ne želi ustati s poda u autobusu. Svi su to doživjeli. I oni koji su pomislili da je riječ o neodgojenoj djeci brzo su se ispravili kad su i sami doživjeli prvi tantrum. Izljevi bijesa česti su kod male djece, čak su i važan dio emocionalnog i psihičkog zdravlja djeteta. Mala djeca ne znaju se nositi s emocijama, pa to obično završava u tijesnoj borbi roditelja s 15-ak kila čistog bijesa.

Instinktivna je reakcija svakog roditelja da utiša dijete i prekine izljev bijesa, no stručnjaci kažu da je potrebno učiniti upravo obrnuto.

Možda te zanima... 10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete Vrtić

Svakako je bolje da dijete izbaci negativne emocije nego da ih drži u sebi. Iako roditeljima to nije lako razumjeti niti tolerirati, dijete treba “odraditi” tantrum da bi se oslobodilo stresa, negativne emocije i nakon toga nastavilo s uobičajenim aktivnostima.

Oslobođenje od stresa kroz plakanje

"Napadi bijesa kod male djece mogu nastati iz različitih razloga: ako ne može složiti kockice kako je zamislio ili majka inzistira da dijete pojede baš tu kašicu, pospremi igračke ili obuče plavu majicu", pojašnjava pedijatrica dr. Giovana Armano.

No, ističe, oslobođenje od stresa kroz plakanje je sasvim u redu. Ljudske suze sadrže kortizol, hormon stresa, i kada dijete plače, doslovce izbacuje stres iz tijela. Nakon plakanja slijedi i tješenje najbližih, što je za dijete jako važno, a nakon izljeva bijesa dijete je obično puno boljeg raspoloženja. 

dijete plače, sladoled Možda te zanima... 7 stvari koje ne smiješ raditi kad dijete ima temper tantrum Vrtić

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Izljeve ljutnje i plakanje neki psiholozi smatraju i oblikom učenja jer dijete spozna granice do kojih može ići, što mu je dopušteno a što nije. To je iznimno važno za razvoj", objašnjava dr. Armano. Sljedeća korist od tantruma je bolji noćni san. Naime, stručnjaci smatraju da će dijete bolje spavati ako se stres ne nakuplja tijekom dana nego se izbaci.

Ukoliko ga dijete nije izrazilo, može proživljavati nakupljene negativne emocije tijekom noći pa mu je san isprekidan, a može imati i noćne more.

Možda te zanima... 3 najgore stvari koje možeš napraviti kod ispada bijesa Vrtić

Budi odlučna i dosljedna kad djetetu govoriš 'Ne'

Dijete ima napadaj bijesa kad čuje “ne”? To je dobro! Svaki put kada djetetu kažeš “ne”, postavljaš jasne granice o tome što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje. Logično je da će dijete pokušati plakanjem i izljevima bijesa dobiti što želi, ali roditelj mora biti odlučan i,  što je još važnije, dosljedan. Drugim riječima - u svakoj situaciji reagirati jednako.

"Nije dobro da na isti ispad roditelj nekad uopće ne reagira a nekad kažnjava, ovisno o raspoloženju. Dijete tako neće naučiti što je dobro a što nije", pojašnjava dr. Armano.

S vremenom, uz pomoć roditelja, naučit će kontrolirati emocije. Dok se to ne dogodi, roditelj mora pokušati smiriti dijete lijepom riječi ili zagrljajem, ali ne nasilno jer bi se bijes mogao produbiti. Dijete će se osjećati sigurno što može izraziti emocije i dobiti utjehu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda te zanima... Tata i djed pokazali kako reagirati na dječje ispade bijesa u javnosti Vrtić

Zlatna pravila za dječje ispade

Ugledna pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš pojašnjava što roditelji ne smiju raditi tijekom djetetova ispada bijesa. Kako napominje, djetetu se mora dopustiti da iskaže bijes, ali moramo postaviti granice.

  • Ne viči na dijete - nema efekta
  • Nemoj im se smijati - tako omalovažavaš njihove osjećaje
  • Ne imitiraj ih i ne rugaj im se - tako usvajaju obrazac ruganja drugoj djeci
  • Ne kažnjavaj ih - mogu zatomiti pokazivanje osjećaja kasnije u životu
  • Ne nudi nagradu da prestanu - tako uči kako manipulirati drugima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.