Beba Razvoj u 1. godini 25. kolovoza 2022.

Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju

Foto: Shutterstock ; Porodiljni dopust nije godišnji odmor
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. Ranko Rajović kaže da roditelji od rođenja rade greške zbog kojih ima sve više djece s razvojnim smetnjama, a najviše krivi prezaštićenost mališana

Jedan od najcjenjenijih stručnjaka po pitanju odgoja djece, dr. Ranko Rajović, osnivač je NTC programa.

NTC je, prema njegovim riječima, najlakše opisati kao primjenu medicine u pedagogiji. To je sustav učenja usmjeren razvoju kognitivnih sposobnosti kod djece. Rajovićevo mišljenje je da se s razvojem kreće još iz utrobe, a najveće pogreške roditelji rade već u prvih nekoliko mjeseci života. 

"Od djece radimo biološke invalide. Ako moram izabrati samo jednu - najveća pogreška je definitivno prezaštićenost. Ne dopuštamo im da razvijaju svoje biološke potencijale pa nam se dogodi da u školi ne mogu pisati, sjediti, skočiti unazad... Djeca imaju sve više oštećenja u razvoju, a za to su najodgovorniji roditelji", rekao je dr. Rajović. 

 | Author: Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Bojenje sobe u plavo ili ružičasto - prva greška

Poznato je da se mozak bebe razvija već tijekom trudnoće pa je bitno da majka pazi što jede. Kad se dijete rodi, ističe dr. Rajović, kreće intenzivno povezivanje regija mozga pa je važno educirati roditelje.

"Prva pogreška je bojenje dječje sobe u plavu ili ružičastu. Za razvoj mozga bitan je kontrast, a beba koja ne vidi ništa osim kontrasta ima oko sebe pastelnu jednoličnu boju. Tu smo ih zakinuli za prvi pokret - pokret očiju. Onda kad nose bebu, roditelji panično fiksiraju glavu. Ja im kažem, ljudi, glavicu treba pridržavati, a ne imobilizirati kao da nosite pacijenta", priča dr. Rajović te ističe kako su ti prvi pokreti važni kako se ne bi razvili poremećaji koncentracije i mnogi drugi.

Primitivni refleksi - dopustite im da sami ustanu i padnu

Oni su, nastavlja, potrebni da bi mozak razvio neke važne regije. Primitivni refleksi, poput dizanja ramena i okretanja glave, služe upravo razvoju mozga i ne smiju se spriječiti. Isto je, napominje, i s okretanjem, puzanjem, hodanjem, penjanjem...

"Svaka od tih radnji ima svoju funkciju. Kad im ne date da probaju sami, padnu i ustanu se, dobijemo djecu koja sa sedam godina padaju kao daske, na glavu. Pa neće hodati po rubu balkona. Na travi ili pijesku moraju naučiti sami. Funkcija prohodavanja je da padnu 500 puta i nauče pružiti ruke. S druge strane, svaki taj mali moment za koji ih zakinete znači da se jedan mali dio u mozgu nije povezao. Pa kad je takvih pogrešaka 20, računajte... Dobijemo djecu s oštećenjima. I to nije bolest, za to nema lijeka. To su razvojne smetnje nastale u najranijoj dobi, a mogu se vrlo lako izbjeći", upozorio je dr. Rajović.

Ne miksajte im hranu

Druga stvar koju ističe je da treba izbjeći miksanje hrane. Kad dijete počne dobivati zube, odmah treba uvesti krutu hranu, u početku malo, pa postupno povećavati komadiće i količinu. 

"Fiziologija mozga je takva da se milijarde impulsa šalju kad jedemo i dotičemo hranu, žvačemo... Sve je to važno za razvoj inteligencije. Kad dijete i s dvije godine jede miksanu hranu, nije razvilo ni jezik ni čeljust, pa se ne može očekivati ni da će razvoj govora teći normalno", pojasnio je dr. Ranko Rajović.

mama majka hrana dohrana beba Možda te zanima... Zašto nije preporučljivo hraniti bebu žlicom? Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Semiramida

    Svaka čast doktore svaka mu je na mjestu, prezaštićivanje i držanje djeteta pod staklenim zvonom je najveća greška mladih roditelja, kako će dijete naučiti ako mu ne date da sam to proba......

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.