Beba Razvoj u 1. godini 27. lipnja 2016.

Može li beba biti pod stresom?

beba tuga stres
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pogledajte video u kojem pedijatar Milivoj Jovančević objašnjava kako stres djeluje na novorođenčad i dojenčad te do čega sve može dovesti izloženost različitim razinama stresa

"U starijim dobnim skupinama djece stres se relativno lako može prepoznati, no problem je s najmlađim dobnim skupinama. Nažalost, i novorođenčad i dojenčad može biti izložena stresu, a s obzirom na njihovu nezrelost, stres tada ima i puno teže posljedice", upozorava pedijatar doc.dr.sc. Milivoj Jovančević.

"Kao posljedica stresa, u pravilu se javlja poremećaj hranjenja, pa dijete počinje odbijati hranu, a javlja se i poremećaj ritma spavanja. Djeca koja su u prvoj fazi stresa teže usnivaju i češće se bude, a oni koji su izloženi dužem stresu, odnosno višim razinama stresa, odlaze u takozvanu dojenačku depresiju. Tada dijete uglavnom spava, ne komunicira s okolinom, ili može imati stereotipne radnje, poput vrtnje rukicom, glavicom i slično, kojima samo sebe tješi", objašnjava pedijatar.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.