Roditelji Sretna mama 12. studenoga 2017.

Mame s više djece pod manjim su stresom

velika obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dolaskom trećeg djeteta roditelji više nisu brojčano nadmoćni pa se i osjećaju bespomoćnije. Kod četvrtog djeteta taj osjećaj nestaje te se i oni prilagođavaju potrebama i navikama velike obitelji

Logična pretpostavka je da su majke koje imaju puno djece više izložene stresu. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da najveći stres pretrpe majke s troje djece, dok one koje imaju četvero, petero ili pak dvoje lakše podnose roditeljstvo.

Razlog tome je taj što dolaskom trećeg djeteta roditelji više nisu brojčano nadmoćni, pa se i osjećaju bespomoćnije. Kod četvrtog djeteta taj osjećaj već nestaje, te se i oni prilagođavaju potrebama i navikama velike obitelji. U istraživanju internetske stranice Today.com 7000 majki ocjenjivalo je razinu stresa od jedan do deset koji svakodnevno proživljavaju sa svojim najmlađima.

Možda te zanima... Mame odlučile: Magičan broj djece za život bez stresa Roditelji

Majke su u prosjeku  ocijenile stres u svom životu sa 8,5, a kao glavni uzrok navele su financijske brige, previše obveza u kući i neozbiljno ponašanje supruga. Oko 75 posto majki smatra da su pod stresom jer su preopterećene težnjom da budu “savršene majke”. Čak šest od deset mama smatra kako je teže odgajati djevojčice nego dječake, a isto toliko njih kaže da je najveći problem majčinstva taj što im ono ostavlja vrlo malo vremena za bilo što drugo u životu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.