Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. svibnja 2018.

Obveze i očekivanja: 15 navika koje odgajaju odgovorno dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako odgajati dijete da se odgovornost ne shvaća kao teret, nego kao radost? Djeca kao i odrasli žele biti uspješni u izvršavanju svojih dužnosti i zadataka

Svi bismo željeli živjeti u svijetu u kojem su ljudi odgovorni, svijet u kojem se odrasli ponašaju tako da ne prebacuju svoju odgovornost na druge. Stoga kako odgojiti djecu koja će preuzeti odgovornost za svoje izbore i posljedice te kako to utječe na njihov život?

Kako odgajati dijete da odgovornost ne shvaća kao teret, nego kao radost objašnjava dr. Laura Markham, autorica knjiga "Peaceful Parent", "Happy Kids: How To Stop Yelling", "Start Connecting and Peaceful Parent". Sva djeca sebe žele vidjeti kao odgovorne i sposobne osobe koja uspješno obavljaju svoje dužnosti i zadatke. Oni trebaju samopoštovanje i to da im život ima smisla. 

7 učinkovitih savjeta za discipliniranje male djece

Dakle, ne trebate ih naučiti da se odgovorno ponašaju u svijetu, samo ih morate naučiti da imaju moć doprinijeti pozitivno. Ako se usredotočite na pomaganje vašem djetetu da preuzme odgovornost za svoj život, podupirete ga da uči nove vještine. Umjesto da bude odgovoran, postaje motiviran da preuzme odgovornost za sebe. To je suptilna razlika, ali čini veliku promjenu u svijetu i u vašoj obitelji.

Možda te zanima... 6 pravila kako motivirati dijete da uči i ima dobre ocjene Školarci

Pročitajte 15 savjeta koji će pomoći da kod djeteta razvijete osjećaj za odgovornost:

1. Odgajajte dijete da uvijek "čisti" nered iza sebe

Pomažite djetetu dok nešto ne nauči. Brže će naučiti ako ste veseli i ljubazni, nego ako ste zabrinuti zbog prolivenog mlijeka. Ohrabrite ga da pronađe krpu i samo očisti ako ga je prolilo, iako je možda jednostavnije da vi to uradite. Sve dok ne osuđujete, dijete se neće braniti, poželjet će vam pomoći u čišćenju i poboljšati situaciju. Stoga, kada vaš dijete prolije mlijeko, recite: "U redu je. Možemo sve očistiti", dok mu pružate papirnati ručnik da samo to učini.

Kada vaše vrtićko dijete ne ostavi cipele na mjesto, odvedite dijete do cipela i objasnite mu: "Mi uvijek slažemo svoje stvari".

Morat ćete to učiniti, u bilo kojem obliku, sve dok ne napuste vaš dom. Međutim, ako je pristup pozitivan i vedar, vaše dijete neće imati obrambeni mehanizam i "cendrati" kada nešto treba čistiti iza sebe. Uz sve ove rečenice, s njima ćete lakše živjeti, a postat će i bolji građani svijeta.

Jesper Juul: Kako djeci reći 'Ne' i ostali savjeti za roditelje

2. Djeca trebaju priliku da doprinesu zajedničkom dobru

Sva djeca doprinose nama na određen način. Pronađite te načine i komentirajte ih, primijetite ako su ljubazni prema mlađem bratu ili ako uživaju kad pjevaju. Bez obzira koje ponašanje primijetite, dijete će rasti. 

Kako vaša djeca stare, njihovi doprinosi trebaju se povećavati na odgovarajući način, kako unutar tako i izvan domaćinstva. Djeca trebaju razvijati odgovornost na dva različita načina: brigu o sebi i doprinos obitelji. Istraživanja pokazuju da djeca koja pomažu kod kuće imaju veću vjerojatnost da će ponuditi pomoć u drugim situacijama od djece koja sudjeluju samo u brizi o sebi. 

Naravno da ne možete očekivati da će se to razviti preko noći. Pomaže kad se stalno povećava odgovornost prema dobi na različite način. Maloj djeci recite da vam pomognu postaviti stol, trogodišnje dijete već može pomoći. Četverogodišnjaci mogu pomoći kod slaganju čarapa, a petogodišnjaci vam mogu pomoći pri češljanju psa. Šestogodišnjaci mogu pospremiti stol nakon jela, sedmogodišnjaci se mogu brinuti za biljke, a osmogodišnjaci slagati rublje.

roditelji roditelj dijete Možda te zanima... 8 metoda koje roditelji uspješne djece koriste u odgoju Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Zapamtite da nema djeteta koje želi raditi

Osim ako ne želite da dijete misli da je doprinos obitelji mukotrpan rad, nemojte da radi nešto što već nije obiteljska rutina. Vaš cilj nije samo obavljen posao, već oblikovati dijete koje osjeća zadovoljstvo zbog doprinosa i preuzimanja odgovornosti. 

Učinite posao zabavnim. Dajte onoliko strukture, podrške i pomoći koliko treba, uključujući sjedenja s njim i pomaganje prvih trideset puta da to učini, ako je potrebno. Znajte da će to biti puno teže nego da sami radite. Podsjetite sebe da ima puno radosti u tim zadacima, pričajte o tome i osjetite zadovoljstvo kad završite zadatke. Naposljetku, djeca će na kraju sama obavljati zadatke, a doći će taj dan mnogo brže ako uživa.

Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe

4. Uvijek pustite dijete da samo radi i pomozite mu

To znači da će to biti uvijek veći posao vas, sigurno je puno jednostavnije da vi sami obavite posao. Ali jaslička djeca "očajnički" žele svladati fizički svijet i kada ih podržavamo u tome, ući će u odgovornost i biti odgovorni. Znači, umjesto da samo prolazite kroz listu toga što ste napravili, radite sa svojim djetetom kako bi mu otkrili osjećaj zadovoljstva kroz obavljeni zadatak. To je puno važnije nego posao obaviti brzo i savršeno. Imajte na umu da tako stvarate vezu koja dijete motivira da nastave pridonositi.

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova od druge godine do puberteta Školarci

5. Umjesto davanja uputa, pokušajte motivirati dijete da razmišlja

Na primjer, umjesto da ujutro vičite: "Peri zube! Je li tvoja torba spremna? Nemoj zaboraviti uzeti sendvič!", možete ga pitati "Što je sljedeća stvar koju trebaš pripremati za školu?". Cilj je da se usredotočite na njihov popis i da sami upravljaju jutarnjim zadacima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Osigurajte rutinu i strukturu

Ove dvije stvari su ključne zbog puno razloga, kako bi se djeca mogla ponavljati radnje i time savladati sve zadatke. Prvo moraju svladati rutinu spavanja, pospremanje igračaka i pripremu za jutarnje aktivnosti. Djeca razvijaju navike. Konačno, osnovne životne vještine uče kroz ponavljanje rutine.

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

7. Podučite dijete da bude odgovorno u interakcijama

Kada vaše starije dijete povrijedi mlađeg brata, nemojte ga odmah siliti da se ispričava. Neće mu to ništa značiti i neće mu pomoći. Umjesto toga slušajte njegove osjećaje i pomozite mu da prođe kroz njih. Zatim kad se osjeća bolje, pitajte ga kako može popraviti situaciju. Možda će biti spremno za ispriku, ali možda će osjećati da može pomoći bratu na neki drugi način, ispričati mu priču ili mu pomoći oko nečega ili pružiti veliki zagrljaj. 

Sve ovo uči djecu da njihovo ponašanje prema drugim ljudima ima određenu cijenu pa su tako odgovorni i naučit će popraviti štetu u odnosima. Međutim, ako ništa ne forsirate, dijete će moći odabrati način na koji se želi ispričati zbog čega će se dobro osjećati i vjerojatno neće ponoviti takvu situaciju. 

8. Dijete treba sudjelovati u plaćanju zakasnina ili drugih oštećenja

Ako dijete pomaže u plaćanju vlastitih naknada, poput zakasnine u knjižnici ili na razbijenom prozoru, šanse da ponovi istu pogrešku vrlo su male.

Možda te zanima... Zašto francuska djeca jedu sve, spavaju cijelu noć i strpljiva su? Vrtić

9. Nemojte žuriti kod 'izvlačenja' djeteta iz teške situacije

Budite dostupni za rješavanje problema, pomažući mu da prođe kroz svoje osjećaje i strahove kako ne bi samo izbjegao situaciju. No, neka problem rješava sam, bez obzira radi li se o isprici ili nekoj drugoj stvari.

10. Model odgovornosti i odgovornost

Budite jasni kod odluka o odgovornosti koje donosite: "Ovaj znak nam pokazuje da je mjesto na parkiralištu rezervirano za invalide, zato ne možemo tu parkirati". Održite obećanje svom djetetu i nemojte nalaziti izgovore, ako se vi ne možete igrati s njim u subotu ili prošetati do knjižnice, zašto bi dijete bilo odgovorno.

11. Nikada djetetu ne govorite da je 'neodgovorno'

Nikada ne govorite djetetu da je neodgovorno, jer način na koji vidimo djecu je zapravo proročanski. Umjesto toga, učite djecu vještine koje će mu trebati da bi bilo odgovorno. Na primjer, ako stalno gubi stvari, pomognite mu da nađe dobar način kako ih spremati na mjesto ili kako će se sjetiti gdje ih je ostavio. Naučite ga kad da stane kad treba negdje krenuti i razmisli što mu sve treba ako ide u školu, kod prijatelja ili kod bake.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Zašto je toliko popularan u svijetu? Vrtić

12. Učite dijete da piše raspored obveza

Možda vam se ovo čini previše, ali živimo u brzom 21. stoljeću, sva djeca trebaju razviti vještine kako bi mogli pratiti obveze u školi ili jednostavno neće stići sve učiniti. Počnite ovu vježbu tijekom vikenda kad dijete krene u školu, uzmite komad papira, napravite cijeli tjedan, označite vikend i pitajte dijete koje obveze ima za vikend. Rođendanske proslave, domaća zadaća, odlazak u kino ili na sladoled - sve to stavite u raspored. 

Kod djeteta će ovo smanjiti stres jer će vidjeti koje zadatke je završio. Najvažnije je da se nauče kako upravljati svojim vremenom i budu odgovorni.

Možda te zanima... 7 ključnih rečenica Montessori učitelja za svaku obitelj Vrtić

13. Sva djeca trebaju iskustvo plaćenog rada

Sva djeca trebaju iskustvo da dobiju novac za rad, što ih uči pravu odgovornost u stvarnom svijetu. Počnite svom osmogodišnjaku plaćati neke sitne radove po kući koji inače ne radi (pranje automobila, zalijevanje vrta). Potičite ga da proširi svoj opseg posla, možda može učiniti nešto za susjeda ili nekoga u obitelji.

čitanje dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

14. Stvorite obiteljsko okruženje u kojem nema optuživanja

Svi želimo nekoga okriviti kad nešto krene krivo. Izgleda nam da bi krivnja mogla spriječiti pojavljivanje novog problema ili nas osloboditi odgovornosti. U stvarnosti, okrivljavanje stvara obrambeni stav, što znači da dijete ima osjećaj da se mora braniti. To je jedan od razloga zašto djeca lažu roditeljima. 

Što je još gore, kad ih krivimo, djeca će otkriti razloge zašto nešto nije njihova krivnja - barem u njihovoj glavi - pa je manje vjerojatno da će preuzeti odgovornost, a problem će se vjerojatno ponoviti. Krivnja je suprotna od bezuvjetne ljubavi. Pa zašto to radimo? Da bismo osjećali da imamo kontrolu i zato što ne možemo podnijeti da smo i mi imali neku ulogu, makar bila i mala. 

Sljedeći put kad nekoga počnete automatski kriviti za nešto, zaustavite se. Umjesto toga, prihvatite svoju odgovornost - bit ćete dobar uzor. Zatim prihvatite situaciju. Uvijek možete dobiti bolje rješenje iz prihvaćene situacije nego iz stanja krivnje. 

10 načela svjesnog roditeljstva

15. Djeca trebaju izraziti svoju individualnost

Učite svoju djecu ono što je rekla Eleanor Roosevelt: "Djeca ne trebaju samo svoje izraziti svoju individualnost, nego imaju i obvezu da to učine". Istraživanja pokazuju da ljudi koji pokazuju odgovornost u svakoj situaciji su spremni biti drugačiji i istaknuti se. 

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.