Školarci Škola 11. rujna 2018.

Roditelji prvašića: Aktivnosti za lakši prelazak iz vrtića u školu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrijeme kada dijete kreće u školu velika je promjena u njegovom životu. Olakšajte mu odlazak u školske klupe uz određene aktivnosti

Prelazak iz vrtića u školu može ponekad biti teško iskustvo za dijete, ali i za roditelja. No, ako malo razmišljamo važno je kod djece graditi samopouzdanje, koordinaciju i pomoći im da razmišljaju i da rade stvari za sebe. Donosimo vam načine kako pomoći djeci da lakše savladaju novu fazu u životu.

1. Slušanje priča

Dijete u vrtiću može sjediti na podu i slušati priče, odlutati u svijet u mašte, dok će mu škola postaviti nove izazove. Pomozite mu tako što će sjediti na stolcu dok mu pričate ili čitate priče. Sve i dalje može biti zabavno, ali će dijete naučiti da je to moguće i drugom sjedećem položaju.

Možda te zanima... Učiteljica savjetuje kako pripremiti prvašića za školu Školarci

2. Odijevanje

Vještina koja će pomoći vašem djetetu da se jednostavno priprema za školu te da ima jutra bez stresa. Naučite vaše dijete prije škole kako se odijevati, gdje mu se nalazi odjeća i kako je kombinirati. Kako bi sve bilo zabavnije osmislite predstavu u kojoj se dijete presvlači i stvara različite kombinacije.

Tužno dijete Možda te zanima... Kako pomoći djetetu kod velikih promjena u životu? Vrtić

3. Priče o polasku u školu

Početak škole je ogroman korak u životu vašeg djeteta. Pripremajte ga tako što ćete mu čitati knjige i priče o školi. 

4. Upis u knjižnicu

Ako već niste, upišite dijete u knjižnicu. Prošetajte se s njim, neka izabere slikovnice ili knjige, pustite ga da polako otkrije svijet.

Kako možete pomoći djetetu u prilagodbi na školu?

5. Igranje s djecom iz razreda

Normalno je da je vaše dijete zabrinuto zbog stvaranja prijateljstva u školi. Možda se već brine s kim će se igrati za vrijeme odmora. Ako već znate tko će s vašim djetetom ići u školu, razgovarajte s roditeljima i organizirajte zajednička druženja, odlazak u park ili šetnju kako bi se dijete osjećalo sigurnije.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

6. Odlazak u prirodu

Jednostavan i potpuno besplatan način kako pripremiti vaše dijete za školu je odlazak u prirodu. Istraživanja pokazuju da boravak na svježem zraku povećava dječje samopouzdanje, ali i njegovo pamćenje što je odlična priprema za učenje brojki i slova. 

7. Odlazak u kino

Pomoći će vašem djetetu da nauči sjediti mirno dulje vrijeme, a istraživanja su pokazala da gledanje i razgovor o umjetnosti može pomoći djeci u razvijanju kritičkog mišljenja.

8. Plesanje

Upišite dijete na ples ili ga potičite da pleše kod kuće. Škola je užurbano mjesto u kojoj djeca često trče okolo. Ples je izvrstan način da dijete postane svjesno prostora i vlastitog tijela te kako sve koordinirati.

škola dječak Možda te zanima... 12 stvari koje djetetu trebaš reći o školi Školarci

9. Odlazak u muzej

Pomozite svom djetetu da nauči što više o svijetu oko sebe tako što ćete napraviti obiteljski izlet u muzej. Povijest, sadašnjost; pogledajte što se nudi oko vas jer ovo može biti velika priprema za sve što će učiti u školi. 

10. Igranje i nered

Svako dijete voli biti prekriveno bojom, pjenom i vodom. Neuredna igra također može pomoći kod razvoja koordinacije ruku i očiju te fine motoričkih sposobnosti. Što znači, nered je dobar!

Što roditelji trebaju naučiti svoje prvašiće?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

11. Posjetite zoološki vrt 

Ne samo da će vaše dijete upoznati životinjski svijet, nego će to biti i poticaj za jezični razvoj. Istraživanja pokazuju da novi događaji u životu djeteta mogu poboljšati njegov rječnik. Odličan način da dijete pripremite za školu. 

škola, učenici, djeca Možda te zanima... 4 greške zbog kojih je djetetu škola 'tako teška' (a ne mora biti) Školarci

12. Igranje s loptom

Želite potaknuti razvoj dječjeg mozga? Istraživanja pokazuju da 30 minuta tjelovježbe dnevno može pomoći vašem djetetu da razvija memoriju. Pa zato iskoristite svaki slobodan trenutak i odvedite dijete da se igra s loptom i skače. 

13. Poticanje znatiželje

Nova istraživanja otkrila su da je najvažnija osobina koja može pomoći vašem djetetu u školi - znatiželja. Zato ga trebate poticati u svim segmentima života, upišite ga na aktivnosti u kojima će moći istraživati znanost, prirodu i svijet oko sebe.

Možda te zanima... Djeca prvi dan škole pamte cijeli život: Savjeti koji roditeljima čine prvi dan lakšim Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.