Trudnoća Trudnica 14. svibnja 2020.

Prerano otvaranje u trudnoći nosi rizik od pobačaja: Kad se izvodi serklaža?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić objašnjava kada dolazi do preranog otvaranja u trudnoći, koji su uzroci i kako se izvodi serklaža te kako trudnica mora mirovati kako bi se spriječio spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj

Mnoge trudnice moraju strogo mirovati zbog preranog otvaranja koji može uzrokovati spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj.

"Kad je riječ o preranom otvaranju vrata maternice u trudnoći, do 22. tjedna trudnoće govorimo o prijetećem pobačaju, a od 22. do 37. tjedna o prijetećem prijevremenom porođaju. Kada će se žena početi otvarati vrlo je individualno, u manjem broju slučajeva to se događa već oko 20. tjedna trudnoće", kaže Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije te objašnjava da se trudnice često žale na pritisak u donjem dijelu trbuha, povremene grčeve i križobolju, a simptom može biti i krvarenje različitog intenziteta.

"Ginekološkim pregledom u takvim slučajevima može se vidjeti da vrat maternice više nije tvrd, nego se počinje smekšavati. Ako je oko 20. tjedna trudnoće uloživ za vrh prsta, postavlja se dijagnoza prijetećeg pobačaja. Nalaz se smatra ozbiljnijim ako je vrat maternice prohodan za prst do unutarnjeg ušća, koje može biti zatvoreno, ili uloživo. Ako je pak unutarnje ušće otvoreno i prstom možemo ući u materište, situacija je vrlo ozbiljna, osobito od 20. do 28. tjedna trudnoće", kaže ginekologinja.

Kad se primijeti smekšan vrat maternice, trudnica mora mirovati, a ginekolog će u svakom pojedinom slučaju odlučiti je li potrebno strogo mirovanje, odnosno ležanje, možda čak i u bolnici, ili samo smanjena aktivnost. U terapiji se preporuča magnezij, a i drugi lijekovi koje propiše ginekolog. 

trudnica, porod, bolnica Možda te zanima... Rizici prijevremenog poroda i kako ga spriječiti Trudnoća

Infekcije - najčešći uzrok preranog otvaranja

Spolni odnosi se trebaju smanjiti, prvenstveno zbog mehaničkog djelovanja, a novija su istraživanja pokazala da sastojci sperme ne utječu na smekšavanje vrata maternice i otvaranje, kao što se donedavno smatralo, dodaje ginekologinja i navodi koji su najčešći uzroci preranog otvaranja:

"Često se infekcija spominje kao uzrok prijetećeg pobačaja, odnosno prijevremenog porođaja. U takvim slučajevima potrebno je uzeti briseve vrata maternice na aerobne i anaerobne bakterije, Chlamydiu trachomatis,Mycoplasmu hominis  i Ureaplasmu urealiticum. Ako se dokaže upala, treba ju liječiti antibioticima prema antibiogramu. Upala ipak nije jedini uzrok preranog otvaranja, na to može utjecati i genetska predispozicija, odnosno već na početku trudnoće slabiji vrat maternice, višeplodna trudnoća i drugo."

Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje

Kad se izvodi serklaža?

Neke trudnice moraju ići na serklažu, pa nam je dr. Marta Lajtman Križaić objasnila da se taj potupak izvodi ako je između 20. i 28. tjedna trudnoće vrat maternice otvoren toliko da se prstom može ući u materište. No za njega moraju postojati određeni uvjeti: isključena infekcija i da žena ne osjeća stezanja, to jest trudove, i da se oni ne prikazuju na CTG-u, uređaju za praćenje trudova i otkucaja srca djeteta.

"Postupak se izvodi u bolnici, u operacijskoj sali. U visini unutarnjeg ušća vrata maternice postavi se kružni šav kojim se stegne unutarnje ušće i tako se pokuša spriječiti daljnje otvaranje vrata maternice, odnosno pobačaj ili prijevremeni porođaj. Taj šav se skida s navršenih 37 tjedana trudnoće, kada prestaje opasnost od prijevremenog porođaja. Ponekad šav treba skinuti i ranije, ako to zatijeva situacija", opisala je ginekologinja.

Koliko je često potrebno provjeravati stanje vrata maternice, a dr. Marta Lajtman Križaić kaže da je tu važna procjena ginekologa, ali da se u pravilu ginekološki pregled u prva dva tromjesečja trudnoće obavlja jednom mjesečno, kasnije svaka tri tjedna, a u zadnjem mjesecu trudnoće i češće. Kod prijetećeg pobačaja ili prijevremenog porođaja, pregledi su učestaliji, svaka dva do tri tjedna, što ovisi o situaciji te osobnoj procjeni nadležnog ginekologa.

Možda te zanima... Komplikacije u trudnoći: Boravak u bolnici ženama najteže pada Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci