Trudnoća Planiranje trudnoće 29. siječnja 2019.

Vrijeme za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko dugo poslije spontanog pobačaj se preporučuje čekati prije nego se počne raditi na novoj trudnoći?

Nakon spontanog pobačaja u 18. tjednu trudnoće koji je bio prije godinu i pol htjela bih još jedno dijete. Je li prošlo dovoljno vremena? Iza sebe imam dvije uredne trudnoće i dva uredna poroda.

Smatra se da se nakon spontanog pobačaja nova trudnoća može planirati nakon tri do šest mjeseci. S obzirom da je od spontanog pobačaja prošlo više od godine dana nema nikakve zapreke za planiranje trudnoće.

Preporučujem da se prethodno učini kompletni ginekološki pregled s obzirom da se radi o prvom spontanom pobačaju kojem su prethodile dvije uredne trudnoće i dva uredna poroda. Mišljenja sam da bi trebalo uz kompletni ginekološki pregled napraviti i briseve vrata maternice za mikrobiološku analizu i eventualno krvnu pretragu TORCH.

Trudnica Možda te zanima... 'Tuga nakon spontanog pobačaja ostaje i u novoj trudnoći' Trudnoća

Na forumu missMAMA priča se koliko je vremena potrebno da dođe do trudnoće nakon spontanog pobačaja, a ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava da nakon velikog broja spontanih pobačaja nastupa uredna trudnoća, ali kod više od dva preporučuje se liječnička obrada kako bi se spriječilo ponavljanje. Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.