Trudnoća Trudnica 30. svibnja 2019.

3 faktora koja mogu smanjiti rizik od prijevremenog poroda

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno istraživanje otkrilo je da buduće majke mogu puno toga učiniti kako bi spriječile rizik od prijevremenog poroda

Istraživanje provedeno u dječjoj poliklinici u Cincinnatiju otkrilo je da bi se gotovo četvrtina prijevremenih porođaja moglo spriječiti kad bi žene pridavale pažnju rizičnim faktorima koji su pod njihovom kontrolom.

Rizični faktori koji se mogu kontrolirati

Ti faktori uključuju razmak između trudnoća, zdravu težinu na početku trudnoće i dobivanje preporučene težine tijekom trudnoće. "To su sve rizični faktori koji uzrokuju prijevremeni porođaj", govori autorica istraživanja, dr. Emily DeFranco.

trudnica, liječnik Možda te zanima... Kako prepoznati opasnost prijevremenog poroda? Trudnoća

Prijevremenim porodom smatraju se sve bebe rođene prije 37. tjedna. Zbog prijevremenog poroda, bebe imaju rizik od problema s disanjem, srcem, gastrointestinalnih i problema u razvoju. Stručnjaci su identificirali mnoge rizične faktore za prijevremeni porod, stoga je ovo istraživanje proučavalo one rizike koji se mogu kontrolirati. 

trudnički trbuh, trudnica, vaga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživači su koristili arhivu gotovo 400 000 porođaja između 2006. i 2011. godine kako bi proučili rizične faktore, a više od 90 posto žena imalo je barem jedan od ova tri rizična faktora

Samo šest posto žena nije imalo nijedan rizik, a između njihovih trudnoća postojao je vremenski razmak od barem godinu dana, imale su zdravu težinu na početku i dobile su preporučenu brojku kilograma tijekom trudnoće. 

Možda te zanima... Minimum kilograma koje bi trebala dobiti u trudnoći Trudnoća

Najveći rizik od prijevremenog poroda, čak 25 posto, pojavio se kod žena koje su bile pothranjene kada su zatrudnjele, čiji je razmak između trudnoća bio manji od godinu dana i koje su dobile premalo ili previše kilograma u trudnoći.

Glavna poruka istraživanja je održavati zdravi životni stil

Žene koje su pothranjene trebale bi dobiti 12 do 18 kilograma tijekom trudnoće, dok bi žene s normalnom težinom trebale dobiti od 8 do 15 kilograma, a žene s prekomjernom težinom trebale bi dobiti od 6 do 10 kilograma. Indeks tjelesne mase (BMI) koji je između 18.5 i 24.9 smatra se zdravom težinom.

Iako na mnogo stvari ne možemo utjecati, ovi rizični faktori nisu jedni od njih. Za žene koje pokušavaju zatrudnjeti, dr. Franco govori kako je glavna poruka istraživanja održavati zdravi životni stil

trudnica, porod, bolnica Možda te zanima... Rizici prijevremenog poroda i kako ga spriječiti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.