Trudnoća Trudnica 23. kolovoza 2023.

Komplikacije u trudnoći: Boravak u bolnici ženama najteže pada

Foto: Freepik ; Ginekologinja otkriva najčešće uzroke komplikacija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Kod većine ovih dijagnoza je da liječnik ginekolog ima potrebu za intenzivnim nadzorom i praćenjem ovakve trudnoće koja nerijetko podrazumijeva i bolnički nadzor', kaže ginekologinja Senka Sabolović Rudman i objašnjava da trudnicama najteže pada boravak u bolnici

Pojam komplikacija u trudnoći može se odnositi na čitav niz događanja, to jest simptoma i dijagnoza, manje ili više ozbiljnih. Ginekologinja dr.sc. Senka Sabolović Rudman objasnila nam je koje su najčešće komplikacije u različitim razdobljima trudnoće i kakve terapeutske postupke zahtijevaju.

Najčešći uzroci komplikacija

"Tijekom prvog tromjesečja najčešće se susrećemo s pojavom krvarenja u trudnoći, koje uglavnom ima podlogu u intrauterinom krvarenju, to jest formiranju hematoma koji se potvrđuje UZV pregledom. Terapija ovog stanja je mirovanje uz zaštitnu primjenu gestagena", kaže dr. Senka Sabolović Rudman te nastavlja kako je u kasnijem tijeku trudnoće češća pojava prijetećeg prijevremenog poroda, to jest kontrakcija koje su praćene znakovima skraćivanja i širenja vrata maternice.

trudnica Možda te zanima... Trebam li se brinuti zbog ranih lažnih trudova? Trudnoća

"Ovo stanje može biti prouzročeno ili povezano s infekcijom urogenitalnog sustava koja se onda liječi primjenom antimikrobnih lijekova. Ako nema infekcije, sam prijeteći prijevremeni porod liječi se primjenom lijekova koji se nazivaju tokolitici, a mogu se primjenjivati u obliku infuzije ili na usta. Mirovanje je također izuzetno važan dio terapije", ističe ginekologinja. Od ostalih dijagnoza čestih u zadnjem tromjesečju trudnoće, izdvaja sumnju u zastoj fetalnog rasta, pojavu simptoma preeklampsije, gestacijski dijabetes, kolestazu u trudnoći, sumnju u respiratornu insuficijenciju posteljice te nisko sijelo posteljice - placenta praevia.

Možda te zanima... Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći Trudnoća

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

visoki tlak Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

Trudnice ne žele ostati u bolnici

"Zajednički nazivnik većine ovih dijagnoza je da liječnik ginekolog ima potrebu za intenzivnim nadzorom i praćenjem ovakve trudnoće koja nerijetko podrazumijeva i bolnički nadzor, to jest boravak trudnice na odjelu. U svakodnevnom radu upravo u tom segmentu nailazimo na problem kada očekujemo suradnju trudnice. Naime, većina trudnica će bez problema uzeti propisani lijek, no kod potrebe za hospitalizacijom često nailazimo na otpor i nerazumijevanje. U takvim situacijama najčešće čujemo objašnjenje da je kod kuće drugo dijete ili djeca koje pacijentica ne može ostaviti i biti u bolnici, ili da je u pitanju bolestan svekar ili suprug na putu. Često nažalost i osobni komfor trudnice bude objašnjenje, to jest razlog zašto ne želi ostati u bolnici, ili nakon kraćeg boravka na odjelu želi na osobni zahtjev napustiti Kliniku. Tada iscrpnim razgovorom i objašnjavanjem pokušavamo uvjeriti pacijenticu da odustane od svojih nakana, to jest da posluša liječničku preporuku, što ponekad nije baš jednostavno", priznaje dr. Senka Sabolović Rudman iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo u KBC ʺSestre milosrdniceʺ.

 

Možda te zanima... Na čuvanju trudnoće sam, što smijem raditi? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.