Trudnoća Trudnica 20. srpnja 2022.

Kako potaknuti trudove i otvaranje: Što kaže ginekologinja o prirodnim načinima

Foto: Guliver ;Kako potaknuti trudove i otvaranje: Što kaže ginekologinja o prirodnim načinima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad se približe terminu većina trudnica je nestrpljiva i htjele bi izazvati trudove. O prirodnim načinima pišu i buduće mame na forumu missMAME, a pitali smo ginekologinju što pomaže

Kad pomislimo na duljinu trudnoće, znamo da traje otprilike 40 tjedana, a porođaj u terminu računa se ako se dogodi u vremenu između 37 i 42 tjedana. Kod većine žena, prirodni trudovi započet će između 41. i 42. tjedna, no što ako si prešla termin i jedva čekaš da beba izađe van?

O tome pišu i trudnice na forumu missMAME pa smo za njih pitali dr. Petru Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i porodništva postoje li neke prirodne metode za poticanje trudova.

"Nema nažalost čarobnog načina za poticanje poroda, jer čak niti s lijekovima koji djeluju na otvaranje cerviksa i izazivanje trudova ponekad ne možemo kod nekih trudnica izazvati napredovanje poroda", objasnila je te rekla da kad se približe terminu većina trudnica je nestrpljiva i htjele bi izazvati trudove, a mogu im pomoći neki od prirodnih načina.

Možda te zanima... 9 misli koje trudnice imaju nakon što su prešle termin Trudnoća

"Svakako im savjetujemo da budu što aktivnije, kreću se, šeću te ukoliko su inače vježbale u trudnoći, da nastave s vježbama koliko god im je ugodno. Tjelesna aktivnost, duge šetnje i vježbanje može pomoći u izazivanju pripremnih trudova i polako pripremiti tijelo za porod", kaže, ali dodaje da nema znanstvenih dokaza koliko neke druge prirodne metode poput poput akupunkture, hipnoze za porod, meditacije, konzumacija određenih namirnica tipa ananasa i datulja i slično može pospješiti otvaranje, ali svakako ne može odmoći.

"Moj savjet je da osim pojačane tjelesne aktivnosti, da se trudnice koje su blizu ili poslije termina poroda bave s aktivnostima koje smatraju da su njima korisne i koje ih opuštaju, a ne opterećuju", kaže ginekologinja.

datulje Možda te zanima... Jedite 6 datulja dnevno za lakši i brži porođaj Trudnoća

Ako si već nestrpljiva kao buduće mame na našem forumu koje spominju hodanje po stepenicama, kupkama, seksu i egzotičnom voću poput ananasa, možeš isprobati neke od prirodnih metoda za poticanje trudova, no svakako se posavjetuj s liječnikom u vezi ovih tehnika.

Opuštanje

Prestanite brinuti i otpustite tenzije. Opustite se u toploj kupki, priuštite si profesionalnu masažu ili udišite umirujuće mirise.

Meditacija

Koristite metode vizualizacije i tehnike meditacije. Zatvorite oči, dišite kroz nos i usta, zamišljajte kako se vaš vrat maternice polagano otvara i vaše dijete se rađa. 

Seks

Iako nije potvrđeno da seksualni odnosi mogu potaknuti porod, ženski orgazam može doprinjeti otvaranju cerviksa i do dva centimetra. Podignite kukove nakon seksa kako biste zadržali sjeme što dulje na vratu maternice.

seks, par, trudnica Možda te zanima... Seks ipak neće ubrzati porod Trudnoća

Tropsko voće

Uživajte u voću kao što je kivi, mango i ananas jer ove namirnice sadržavaju enzim koji može izazvati blage kontrakcije.

Lagani pritisak

Potražite savjet stručnjaka za akupunkturu. Pritisak na određene ključne dijelove tijela može vam pomoći.

Inducirani porod: Razlozi i načini izazivanja porođaja

Tjelesna aktivnost

Ljuljajte se na njihaljci u parku ili se vozite po neravnoj cesti. 

Možda te zanima... Može li ovo jelo biti rješenje za trudnice koje su prešle termin? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.