Trudnoća Liječenje neplodnosti 03. veljače 2014.

Najčešći uzroci spontanih pobačaja

žena, tužna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 50 posto trudnoća završi spontanim pobačajem prije nego što je trebala nastupiti redovna menstruacija. S druge strane, pobačaje u drugom tromjesečju češće uzrokuju određene bolesti majke, urođeni ili stečeni poremećaji te ostali faktori

Spontani pobačaj se definira kao gubitak klinički prepoznate trudnoće prije navršenih 20 tjedana gestacije, a prema nekim procjenama, oko 50 posto svih trudnoća završi spontanim pobačajem prije nego što je trebala nastupiti redovna menstruacija pa ti pobačaji u pravilu ostanu klinički neprepoznati.

Dr. med. Ivan Bolanča, spec. ginekologije i porodništva iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Sestara milosrdnica iz Zagreba za Zdravu Kravu objasnio je da su istraživanja kojima se uspoređivala učestalost spontanih pobačaja u posljednjih 50 godina ukazala na postojanje stalnog trenda porasta broja spontanih pobačaja:

"Zasigurno je za veliki dio tog porasta odgovorna činjenica da se trudnoće zahvaljujući kućnim testovima za trudnoću i sve boljim ultrazvučnim aparatima sve ranije dijagnosticiraju. Zbog toga danas znamo za veliki broj spontanih pobačaja koji bi ranije prošli nezapaženo, tek kao zakašnjela menstruacija".

Pobačaji u prvom i drugom tromjesečju

"Iz studija je dobro poznato da su poremećaj broja i građe kromosoma kod ploda odgovorni za više od 75 posto pobačaja u prvom tromjesečju", rekao je dr. Bolanča i nastavio: "S druge strane, pobačaje u drugom tromjesečju češće uzrokuju određene bolesti majke. Među njima su češće one kronične poput šećerne bolesti, arterijska hipertenzija, bubrežne bolesti, poremećaji rada štitne žlijezde, sistemske bolesti vezivnog tkiva i brojne druge. Od akutnih bolesti valja spomenuti infekcije različitim mikroorganizmima (citomegalovirus, mikoplazma, ureaplazma, listerija, toksoplazmoza) ili trauma. Poznato je i da težak emocionalni šok može dovesti do gubitka trudnoće, iako u bitno manjoj mjeri nego što se o tome priča. Od ostalih faktora ne smije se izostaviti niti prekomjeran unos alkohola, pušenje i psihoaktivne droge. Urođeni ili stečeni anatomski poremećaji odgovorni su za 10-15 posto pobačaja".

Neki se mogu spriječiti

"U stečene uzroke ubrajamo miome, endometriozu, priraslice unutar materišta nastale nakon kiretaža ili upala i brojne druge. Nadalje, postoje i određeni endokrinološki poremećaji koji mogu uzrokovati pobačaje, poput sindroma policističnih jajnika, poremećaja rada štitnjače, insuficijencija žutog tijela i brojnih drugih. U novije vrijeme intenzivno su se istraživali imunološki faktori o kojima imamo puno spoznaja, ali nažalost, još uvijek i nedovoljno učinkovite lijekove. Ipak, određeni dio njih se može vrlo uspješno liječiti ako ih se na vrijeme prepozna", objasnio je dr. Bolanča.

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava krava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.