Trudnoća Trudnica 27. srpnja 2022.

Vaginalni pregledi pred kraj trudnoće: Jesu li nužni?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogim trudnicama vaginalni pregledi u zadnjem mjesecu trudnoće prilično su neugodni pa smo pitali ginekologinju zašto su potrebni i može li ih se izbjeći

Naša čitateljica je drugi put trudna i apsolutno mrzi vaginalne preglede. "Termin mi je za mjesec dana i već sada se apsolutno grozim činjenice da će različiti prsti biti u mojoj vagini sve do porođaja", požalila nam se. Nije jedina koja tako razmišlja, naime mnogim trudnicama u visokoj trudnoći ovi pregledi su nelagodni, pa čak i bolni. Stoga ga smo pitali ginekologinju što bi se dogodilo kad bismo odbili vaginalni pregled.

"S obzirom da smo svjesni da je većini žena vaginalni ginekološki pregled barem malo neugodan, pokušavamo ga koristiti samo u slučajevima medicinske indikacije. Tijekom trudnoće je potrebno vaginalno pregledavati trudnice ukoliko postoji klinička ili ultrazvučna sumnja na neku patologiju kao što su krvarenje, prijevremeni porod, infekcija, oticanje plodove vode te takav pregled najčešće radimo u spekulima kako bismo vizualizirali grlić maternice i eventualne promjene. Vaginalni pregled prstima koristimo kako bismo primijetili promjene konzistencije grlića maternice te dilataciju ušća, što se najčešće događa u zadnjim tjednima trudnoće", rekla nam je Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije, ali i objasnila da takav pregled nije obavezan ako se radi o nekompliciranoj, uredno kontroliranoj trudnoći uz nepostojanje trudova prije samog termina poroda. 

trudnica Možda te zanima... Prerano otvaranje u trudnoći Trudnoća

Ginekologinja ipak naglašava da ako se javi krvarenje, oticanje plodove vode ili regularni trudovi koji mogu označavati početak poroda, vaginalni pregled je nužan za točnu procjenu.

"U slučaju da se trudnoća nastavi i nakon očekivanog termina poroda, preporučen je pregled kako bi se moglo procijeniti da li je genitalni nalaz podatan za indukciju poroda koja će u takvim slučajevima možda biti potrebna. Iz našeg iskustva, ako se on izvodi pažljivo i obzirno prema pacijentici, trudnice nemaju problem s prihvaćanjem pregleda u zadnjoj fazi trudnoće", kaže.

No nekim trudnicama ovaj pregled upće ne smeta i zapravo ih zanima kakvo je stanje. Neke trudnice žele čuti da im se cerviks omekšava i proširuje i da se bliži porod. Nažalost, vijesti nisu uvijek ohrabrujuće. Buduće mame mogu se osjećati obeshrabreno i tjeskobno ako su prenijele trudnoću za tjedan dana, a cerviks im je čvrsto zatvoren i ne pokazuje nikakve znakove skorog otvaranja. Na takvu vijest mogu pomisliti: "Pa nikad neću roditi!"

trudnica Možda te zanima... Masažom međice izbjegnite epiziotomiju Trudnoća

"U medicinskoj literaturi postoji rasprava o važnosti pregleda cerviksa u zadnjim tjednima trudnoće. Ako je pacijentica zdrava te znamo da je beba okrenuta glavom prema porođajnom kanalu, apsolutno je nepotreban", kaže dr. Catherine Harth, spec. ginekologije i opstetricije i predavačica na Sveučilištu u Chicagu.

Što bi onda trebale napraviti trudnice koje mrze vaginalne preglede? "Recite liječniku da ih mrzite, velika je vjerojatnost da će reći: U redu, ovaj puta nećemo, ali ako inzistira, tražite ga da vam objasni zašto smatra da je potreban", savjetuje dr. Harth.

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.