Trudnoća Beba u trbuhu 07. prosinca 2018.

Trebam li se brinuti zbog ranih lažnih trudova?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Braxton Hicks kontrakcije su sporadične kontrakcije koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali se najčešće javljaju tek u drugom, odnosno trećem tromjesečju trudnoće. Takve kontrakcije nisu redovite, traju oko jedne minute te obično nisu bolne, već uzrokuju blažu nelagodu

Braxton Hicks kontrakcije, također poznate i kao tzv. "lažni" ili "pripremni" trudovi, su sporadične kontrakcije maternice koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali ih trudnice obično počnu osjećati tek u drugom, i posebno trećem tromjesečju trudnoće, oko 27. tjedna

Dobile su naziv po engleskom liječniku Johnu Braxtonu Hicksu koji je 1872. primijetio da puno žena osjeća kontrakcije maternice prije samog početka poroda. Takve kontrakcije nisu redovite, znači ne javljaju se u pravilnim razmacima, traju oko jedne minute te obično nisu bolne već uzrokuju blažu nelagodu.

Možda te zanima... Kako razlikovati prave od lažnih trudova? Trudnoća

S obzirom na to da je maternica jedan veliki mišić, normalno je da se povremeno potpuno stisne što trudnica može osjetiti kao izrazito tvrd trbuh, pravilnog okruglog oblika. Smatra se da one pomažu tijelu u pripremi za porod, ali ne moraju utjecati na skraćenje vrata maternice. Ne osjećaju ih sve trudnice tijekom trudnoće, dok ih neke osjećaju svakodnevno kroz više tjedana.

Kako spriječiti stezanje trbuha?

Budućim majkama, pogotovo trudnicama koje očekuju svoje prvo dijete, ponekad je teško razlikovati Braxton Hicks kontrakcije od pravih trudova i početka poroda. Ako su kontrakcije maternice nepravilne te se javljaju samo nekoliko puta dnevno bez povećanja intenziteta i uzrokuju samo stezanje trbuha bez bolova u leđima, obično se radi o tzv. "lažnim trudovima".

trudovi trudnica trudnoća Možda te zanima... Različiti tipovi trudova i što oni znače Trudnoća

Načini na koji se one mogu umanjiti je uzimanje dovoljno tekućine (dehidracija može uzrokovati stezanja), promjena položaja tijela, mirovanje, redovno mokrenje (pun mjehur može pojačati osjećaj pritiska) te relaksirano duboko disanje. Ako unatoč tim postupcima kontrakcije povećavaju frekvenciju i intenzitet te se javljaju više od 4 puta u sat vremena (čak ako i nisu bolne), ako iscjedak iz rodnice postaje sluzav i vodenast, te ako postoji i najmanji znak krvarenja, trudnice prije 37. tjedna trudnoće se svakako trebaju što prije javiti svom liječniku da se isključi opasnost od prijetećeg prijevremenog poroda.

Ako se radi o terminskoj trudnoći, obično savjetujemo trudnicama da se jave u rodilište kad postanu sigurne da se radi o pravim trudovima, a ne Braxton Hicks kontrakcijama, što znači da su kontrakcije bolne, a osim trbuha, uzrokuju i bolnost donjeg dijela leđa i zdjelice te traju najmanje 60 sekundi, i ponavljaju se redovno svakih 5 do 10 minuta kroz barem sat vremena. 

Pročitaj što se još s tvojim tijelom i bebom u trbuhu događa u 27. tjednu trudnoće!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.