Trudnoća Porođaj 28. kolovoza 2018.

Kako prepoznati opasnost prijevremenog poroda?

trudnica, liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prijevremenim porodom najčešće se smatra dovršenje trudnoće izmedju 20 i 37 punih tjedana (114-259 dana) gestacije, piše ginekologinja Snježana Škrablin iz iz Poliklinike GinOps

Svaki porod, neovisno o porodnoj težini, koji uslijedi prije navršenih 37 tjedana gestacije, je - prijevremeni porod. Donja granica trajanja trudnoće, čije se završenje smije smatrati porodom, nije precizno određena, ali se prijevremenim porodom najčešće smatra dovršenje trudnoće izmedju 20 i 37 punih tjedana (114-259 dana) gestacije.

Preživljenje i normalan razvoj djeteta ovise o gestacijskoj dobi, težini i zrelosti, pa, što je trudnoća bila kraća, djetetova težina manja, a zrelost slabija, preživljenje je niže i pobol djece veći. Djeca rodjena prije 32. tjedna trudnoće i težine do 1500 grama najugroženija su skupina s visokom smrtnošću i pobolom.

trudnica, porod, bolnica Možda te zanima... Rizici prijevremenog poroda i kako ga spriječiti Trudnoća

Najugroženiji su rođeni s 23-24 tjedana trudnoće

Posebno su ugroženi oni najmanji, rođeni na granici preživljenja, s 23-24 tjedna trudnoće. Mogu preživjeti, računa se da je to moguće u oko trećine njih, no više od 2/3 preživjelih ima neko oštećenje koje je, na žalost, trajno. Kod te djece pluća još nisu počela stvarati tvar koja omogućuje disanje, mogu disati samo uz potporu mehaničkih uređaja, pa umiru jer ni to nije dovoljno da bi im se osiguralo dovoljno kisika, ili umiru od posljedica oštećenja zbog tehnologije koju moraju koristiti da bi preživjela.

Naravno da je u te djece zrelost i sposobnost svih ostalih organa, sukladno gestaciji nedostatna. S porastom trajanja trudnoće nezrelost pluća i ostalih organa neophodnih za preživljenje postepeno se smanjuje, pa su i opasnost umiranja i oštećenja sve manje kako trudnoća napreduje.

'Moja curica, rođena sa samo 480 grama, izborila se za život'

U onih rođenih nakon 36. tjedana trudnoće, najčešće s već težinom preko 2500 grama, zrelost je tolika da nakon poroda nemaju ozbiljnijih problema i dalje se razvijaju normalno. Međutim, i ovdje valja biti oprezan, jer danas znamo da se neke blage poremetnje koje su tipične za nezrelost, pa i u ovih “velikih” prijevremeno rođenih, mogu uočiti tek tijekom djetinjstva ili kasnije.

Izvještaji o učestalosti prijevremenog rađanja, razlikuju se između različitih rasa, etničkih skupina, podneblja, zemalja i institucija, no drži se da 5-10 posto trudnoća završava prije termina. U nas posljednjih godina učestalost prijevremeno rođenih smanjena je na oko 5-6 posto.

Možda te zanima... Kako razlikovati prave od lažnih trudova? Trudnoća

Nemoguće je prepoznati opasnost prijevremenih trudova

Prijevremeni porod može biti posljedica spontano, prije termina započetih trudova u zdrave trudnice koja nosi posve zdravo dijete. Kažemo da maternice iz nepoznatih razloga završi proces pripreme za stvaranje trudova tjednima ranije no što se to normalno treba dogoditi, a potom, na beznačajni podražaj, ti trudovi zaista i započnu. U tih je trudnica, s obzirom da se trudnoća razvija normalno, žena i dijete su zdravi, vrlo teško ili čak nemoguće prepoznati opasnost prijevremenog započinjanja trudova. Ova situacija je prilično rijetka, a kad se i dogodi, trudnoća je obično uznapredovala, pa samo rađanje djeteta koje još nije sasvim zrelo nije ozbiljan problem.

Naime, s obzirom da u podlozi početka poroda nije postojalo neko nepovoljno zbivanje tijekom trudnoće, dijete se ne rađa bolesno ili ne biva oštećeno nepovoljnim zbivanjem koje je i pokrenulo porod, pa jer njegova adaptacija obično brza i dalji tijek života normalan.

'Nakon poroda sam mislila da bebe nikad neću vidjeti žive'

Puno češće prijevremeni je porod posljedica nekog nepovoljnog zbivanja tijekom trudnoće, zbog čega se maternica započne “rješavati”svog sadržaja. To nepovoljno zbivanje najčešće je neka bolest unutar maternice, npr. infekcija, manjak kisika koje dijete dobiva posteljicom ili bilo koje drugo nepovoljno zbivanje koje može potaknuti reakciju “stresa” u djeteta. Uz ovakvu “podlogu” porod najčešće počne rano, nerijetko nakon navršenih tek 20 tjedana trudnoće ili nešto kasnije.  

Možda te zanima... Mama nedonoščeta: 'Držala sam je prije nego su je odnijeli' Trudnoća

Netipični simptomi ili ih nema

Najveći problem je činjenica, da, osim simptoma početka poroda, drugih simptoma nema ili su posve netipični, neznačajni i blagi. To znači da nerijetko i uz tešku infekciju, hipoksiju ili neko drugo zbivanje u trudnoći, kliničar nema ni jednog simptoma koji bi pokazao da je porod posljedica nepovoljnog zbivanja, a ne spontano pokrenutog prijevremenog poroda u zdrave trudnice I djeteta. Dakle, znakovi postojanja infekcije, hipoksije ili stresa kao upozorenja da se sprema ovakav ishod vrlo su neznatni ili netipični. Potrebno je puno iskustva, znanja i opreza kako bi se trudnoća prepoznala rizičnom, a liječenje započelo dovoljno rano. 

Uz nepostojanje znakova ugroženosti majke i djeteta, a posebice kad je trudnoća jako nezrela, obično pokušavamo porod prekinuti kako bi se trudnoća nastavila. Dajemo, tkv. tokolizu, lijekove koji mogu prekinuti kontrakcije maternice. Ako se, pak, odlučimo za nastavak poroda, maternica koja nije pripremljena za porod stvara trudove koji nisu pravilni i djelotvorni, ili se jave tek nakon što je prije toga otekla plodova voda.

Porodi stoga, u takvih trudnoća ne teku normalno, česti su zastoji u porodu ili postupna inkoordinacija maternice. Sve to dodatno ugrožava dijete, pa se vrlo često odlučujemo trudnoću završiti operacijski kako bi izbjegli bar dio ugroze koja je u ovim situacijama za dijete uvijek vrlo velika.

novorođenče Možda te zanima... Kako se pripremiti za dolazak nedonoščeta kući? Beba

GinOps logo | Author: Promo Foto: Promo U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin.

Maja je vodila dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.