Trudnoća Liječenje neplodnosti 13. listopada 2018.

Ginekolog: 'Kiretaža bez anestezije može dovesti do još većih komplikacija i šoka'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Provođenje postupka bez anestezije izaziva fizičku bol, refleksnu obranu koja otežava daljnju proceduru, dovodi u opasnost od dodatnih komplikacija zahvata, emocionalni šok i stres', objasnio nam je ginekolog Erden Radončić

Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić (35) u svom istupu u saborskim klupama ispričala je svoje iskustvo u splitskoj bolnici na hitnom ginekološkom prijemu. Nakon spontanog pobačaja trebala je napraviti kiretažu, ali nije znala što je čeka. Kao da nije bila dovoljna bol zbog gubitka djeteta, uslijedilo je najmučnijih 30 minuta u njezinom životu. Odrađena joj je kiretaža bez anestezije.

Nakon njezine oštre i bolne izjave da takvi uvjeti nisu bili ni u 15. stoljeću javile su se mnoge žene koje su prošle istu situaciju u hrvatskim bolnicama, odgovorio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a i oglasili su se i iz splitske bolnice.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je u petak izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba te najavio da će se bolnica u tom slučaju očitovati u ponedjeljak i poručio da oni korektno rade svoj posao. "Mi radimo korektno svoj posao, stojim iza svojih ljudi. Svima se nudi opća ili lokalna anestezija", rekao je Karelović Hini.

Možda te zanima... Saborska zastupnica: Nisam jedina žena kojoj su radili kiretažu bez anestezije Trudnoća

Na te tvrdnje ravnatelja splitske bolnice reagirala je u Saboru i sama zastupnica."Zaista je neprimjereno i neetički od jednog liječnika da iznosi detalje koje ja nisam rekla, bez da me išta pita", rekla je Ninčević Lesandrić novinarima u Hrvatskom saboru nakon što je Karelović opovrgnuo njezinu izjavu da joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije. 

"Sad se vidi, nakon ovakve reakcije, zašto sve žene šute. Naravno da nitko ne želi pričati o tome i biti tretiran na ovakav način, da mu se kaže da laže i da to nije tako, jer tu bol sam ja itekako prošla i znam što je to. Vjerojatno su mislili da će me na taj način ušutkati i da o tome više neću govoriti, ali mislim da su definitivno na krivu osobu naišli. To iskustvo mene i tih žena nema šanse da prešutim", rekla je izjave iz splitske bolnice zastupnica Mosta.

mateja janković Možda te zanima... Potresna priča iz vinkovačkog rodilišta: Beba umrla na porođaju iz pakla Trudnoća

Kako izgleda postupak kiretaže?

Ginekolog Erden Radončić objasnio nam je kako se izvodi postupak kiretaže: "Kiretaža (puno ime zahvata: dilatacija, evakuacija i curretage), operacija je koja spada u male zahvate u ginekologiji i porodništvu. Izvan trudnoće, kiretaža se obično izvodi kao dijagnostička procedura (sumnja na maligni tumor gornjih ili donjih dijelova sluznice koja oblaže maternicu, polip, loš citološki (PAPA) nalaz, itd.), ili terapijska, kada se radi o kontroli jakih krvarenja iz maternice, te odstranjenju uzroka istih.

U trudnoći, sam zahvat je obično povezan s rješavanjem komplikacija same trudnoće, poput evakuacije odumrlog ploda kod tzv. zadržanog (reteniranog, neostvarenog, engl. missed abortion) pobačaja, posteljice ili dijelova posteljice nakon nepotpunog spontanog pobačaja, dijagnoza izvanmaternične trudnoće (danas ipak rjeđe u tu svrhu), te na koncu i prekida trudnoće iz bilo kojeg razloga u prvom i ranom drugom  tromjesečju. Potonje uključuje i namjerni pobačaj, kod nas reguliran do 12. tjedna trudnoće. 
Tehnički, zahvat kako je i spomenuto gore, uključuje proširenje kanala grlića maternice koji je normalno širok oko 5-6 mm, do kojih 9-10mm, koliko je dovoljno za korištenje potrebnih medicinskih instrumenata u svrhu obavljanja zahvata. Upravo dilatacija je najbolniji dio zahvata, jer se u tom dijelu maternice nalazi najveća koncentracija živčanih vlakana odgovornih za bol, te je isti i najosjetljiviji dio procedure za samog operatera".

žena tuga Možda te zanima... Kad mogu planirati novu trudnoću nakon kiretaže? Trudnoća

'Provođenje postupka bez anestezije izaziva fizičku bol, refleksnu obranu'

"Stručna literatura sugerira primjenu anestezije odnosno anestetika kod svake kiretaže: katkada je dovoljna lokalna anestezija a katkada i opća, što ovisi o nizu čimbenika među kojima je hitnost procedure, stupnja otvorenosti cervikalnog kanala, individualni prag osjetljivosti, te na koncu svakako i iskustvu i spretnosti samog operatera. Provođenje postupka bez anestezije izaziva fizičku bol, refleksnu obranu (grčenje i sl) koja  otežava daljnju proceduru, dovodi u opasnost od dodatnih komplikacija zahvata (primjerice perforacija), emocionalni šok i stres. Nerijetko zbog toga se sam zahvat ne uspije izvesti do kraja ili se radi što brže kako bi se postupak skratio, što češće dovodi i do grešaka, ranih i kasnih komplikacija te potrebe za ponovnim zahvatom", dalje je objasnio ginekolog. 

tužna žena, bolovi Možda te zanima... Iskustva s kiretažom zbog gubitka trudnoće Trudnoća

Marija Dadić pokrenula je peticiju nakon strašnog iskustva u Petrovoj bolnici

Na mnogim forumima javile su se žene koje su prošle iste situacije, a prije godinu dana ista situacija dogodila se Zagrepčanki Mariji Dadić. Nakon spontanog pobačaja u hitnoj ambulanti Petrove bolnice napravili su joj kiretažu bez anestezije, a četiri dana nakon toga zbog krvarenja su ponovili postupak pod anestezijom jer je prvi put nisu dobro očistili, a već je bila i pod prijetnjom sepse. Nakon tog strašnog iskustva napisala je otvoreno pismo Vladi i ministru Kujundžiću i pokrenula peticiju za anesteziju u Petrovoj bolnici. 

Pitali smo ju kako se osjeća danas kada se hrvatska javnost nakon izjave zastupnice počela baviti ovom temom. "Ne bih ponovno izašla u javnost, ali naljutilo me to što se ministar Kujundžić pravi da nije ništa znao. Kad sam ja napisala pismo Vladi, dao je izjavu. Sad se pravi da ništa ne zna. Još me više ljuti to što predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković misli da je to preintimna stvar za Sabor", rekla nam je Marija Dadić.

'Zbog pucanja i više od 100 šavova, nakon poroda počinje moja noćna mora'

U posljednja dva dana peticija koju je pokrenula prije godinu dana prikupila je 1500 potpisa te sada ima više od 4600 potpisa. Marija Dalić kaže da joj je žao što je tada pokrenula peticiju samo za Petrovu bolnicu, ali nije znala da se to događa u cijeloj zemlji

Ako i vi imate priču, javite nam se na e-mail info@miss7mama.hr. Vašu priču možemo objaviti anonimno, a možete se uključiti i na naš forum u temu Kiretaža i pročitati iskustva drugih mama te podijeliti svoje.

tužna žena Možda te zanima... Kako preboljeti gubitak bebe nakon spontanog pobačaja? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.