Trudnoća Porođaj 15. kolovoza 2023.

Sluzni čep: Kako izgleda, čemu služi i počinje li uskoro porođaj?

Foto: Shutterstock ;Sluzni cervikalni čep u trudnoći je normalna pojava kod svih trudnica.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sluzni cervikalni čep u trudnoći je normalna pojava kod svih trudnica. Glavna mu je uloga zaštita bebe od bakterija, virusa i infekcija. Najčešće će ispasti sam od sebe odjednom ili postepeno, nakon 37. tjedna trudnoće. Ako ti je ispao sluzni čep, tvoj porod bi mogao uskoro početi. Stručnjaci objašnjavaju što sve možeš očekivati...

Trudnice se često pitaju koji su prvi znakovi otvaranja pred porod? U nastavku pročitaj što je te kako izgleda sluzni čep (u slikama), što se događa ako je sluzni čep ispao te znači li to da je porod blizu. 

Što je cervikalni sluzni čep?

Sluzni čep je jedan od onih grubih, ali potpuno normalnih dijelova trudnoće. Kao što ime implicira, u osnovi je veliki čep sluzi koji blokira gornji dio vrata maternice da bi beba bila sigurna od mikroba iz vanjskog svijeta. Medicinskim rječnikom rečeno cervikalni sluzni čep je sekret koji ispunjava i zatvara cervikalni kanal tijekom trudnoće. Služi kao obrana maternice i ploda od bakterija.

"Sluzni čep zapečati otvaranje vrata maternice tijekom trudnoće, slično kao pluto, stvarajući zaštitnu barijeru zajedno s amnionskom vrećicom", kaže dr. Clara Ward, liječnica za fetalnu medicinu u medicinskoj školi McGovern u Houstonu. "Antitijela prisutna u sluzi neutraliziraju bakterije, viruse i druge uzroke bolesti." Hormon progesteron, kaže, čini sluz lijepom i debelom.

Kako izgleda sluzni čep? 

Sluzni čep će kod svake trudnice izgledati drugačije. Ipak, može se prepoznati po nekim zajedničkim obilježjima:

  • strukture je gela, odnosno želatine
  • prozirne, bijele ili crvenkasto-smeđe boje (od krvi)
  • nema mirisa
  • rastezljiv je

Čep može biti proziran, bijele, žućkaste ili smeđe boje. Sluzavi iscjedak često može biti i ružičaste boje, prošaran žilicama ili sukrvicom. Može biti guste, tvrđe teksture, izaći odjednom ili nekoliko dana postupno izlaziti. Cervikalna sluz se neprekidno stvara.

Slike sluznog čepa

Kada ispada sluzni čep?

Ispao ti je sluzni čep? Kako se približavaš kraju trudnoće i kada se tvoje tijelo počne pripremati za guranje svega tijekom poroda, sluzni čep bi trebao prvi ispasti.  "U posljednjim danima trudnoće, sluzni čep se gubi kad grlić maternice omekša, skratiti se, pa čak i rastegne u procesu pripreme grlića maternice radi porođaja", kaže ginekologica Amy VanBlaricom

Kod nekih trudnica, sluzni čep izađe odjednom. "Izgleda kao rastezljiva kugla, slična šmrklju iz nosa", kaže dr. Ward. "Može biti bistra, žućkasto bijela, bež, smeđa ili ružičasta ili obojena crvenim ili smeđim prugama krvi." Kod drugih trudnica, čep postupno ispada i možda čak ni ne znaš da se to dogodilo ili ga možeš vidjeti samo kada se obrišeš nakon odlaska na toalet. "Nisu sve žene primijetile da im je ispao, jer se može uklopiti s drugim povećanim izlučevinama koje podmazuju vaginu u kasnim fazama trudnoće", kaže dr. VanBlaricom.

Znači li to da je porod blizu?

Ako primijetiš da se to događa, znači li to da će početi porod? Da, na kraju, ali još nemoj žuriti iz kuće: možeš čekati tjednima. "Gubitak sluznog čepa može se pojaviti nekoliko dana ili čak tjednima prije početka poroda i ne može predvidjeti kada će to početi", kaže dr. VanBlaricom. 

I ako ti vodenjak nije puknuo, beba je još uvijek zaštićena čak i nakon što ispadne čep. "Ako ti spadne čep, a porod ne počne, to ne znači da je beba u opasnosti od infekcija",  kaže dr. Ward. "Grlić maternice nastavlja proizvoditi sluz kako bi nadoknadio ono što je izgubljeno, a amnionska tekućina ima mnogo imunoloških sredstava koja i dalje štite dijete od infekcije."

Gubitak čepa sluzi ponekad se miješa s krvavim iscjetkom/sluzi, koji zvuči kao horor film, ali je također potpuno normalan rani znak poroda. "Takozvana 'krvava predstava' se odnosi na krvavi iscjedak na kraju trudnoće; cerviks ima mnogo žilica koje mogu lako krvariti nakon što se vrat maternice počne širiti", kaže dr. Ward. "Krvava predstava se može pojaviti zajedno s gubitkom sluznog čepa, ali ne uvijek. To ponekad može značiti da je porod još i bliži, u usporedbi ako vidiš samo sluzi."

Jedini slučaj u kojem se trebaš zabrinuti je kad ne znaš radi li se o sluznom čepu ili je došlo do krvarenja zbog nečega što bi moglo imati utjecaj na dijete, što bi se u nekim slučajevima moglo dogoditi nakon što si imala spolni odnos.

Koji su još znakovi početka poroda?

Nakon što ispadne sluzni čep (ako primijetiš da se to događa), možda ćeš htjeti paziti na neke druge rane znakove porođaja. "Drugi znakovi uključuju osjećaj da je beba 'pala'," kaže dr. Ward. "Iako to može rezultirati većim pritiskom u području zdjelice, disanje može biti lakše." Moguće je također da ćeš osjetiti više grčeva, bolova u leđima ili čak kontrakcije. Moguće su i promjene u razini aktivnosti, uključujući umor ili gniježđenje, kao i osjećaj labavih zglobova. 

Unatoč mogućim simptomima, obje ginekologice se slažu da obično nema razloga za zabrinutost kada ti ispadne sluzni čep pri kraju trudnoće, osobito kada se nisu pojavile druge promjene. 

Možda te zanima... Prvi simptomi trudnoće: Koji su rani znakovi trudnoće? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.