Trudnoća Planiranje trudnoće 02. prosinca 2015.

Biokemijska trudnoća: Zakašnjela menstruacija ili spontani pobačaj?

žena krevet tuga depresija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biokemijska trudnoća je ona koja završi spontanim pobačajem u svojoj najranijoj fazi, a može se dokazati samo putem krvi. Ginekolog Erden Radončić kaže da je daleko češća nego što se misli, a mnoge žene zamijene je za zakašnjelu menstruaciju

Mnoge žene se nakon spontanog pobačaja u najranijem razdoblju trudnoće suoče se s dijagnozom biokemijske trudnoće, a naša čitateljica Biba8 na forumu je postavila pitanje: "Koliko vas je znalo da je došlo do biokemijske trudnoće i da je test pokazao pozitivno, a na kraju dođe menstruacija?"

Čitateljica Bebinjo je napisala svoje iskustvo: "Krvni nalazi pokazali su ranu trudnoću i drugi dan sam dobila menstruaciju. I taj mjesec sam ponovo ostala trudna, ali je trajalo samo 9 tjedana. Na prvu trudnoću sam gledala kao na zakašnjelu menstruaciju".

Ginekolog dr.sc. Erden Radončić objasnio nam je što je biokemijska trudnoća i kako se dokazuje.

Biokemijska trudnoća dokazuje se putem krvi

"Biokemijska je trudnoća ona koja završi spontanim pobačajem u svojoj najranijoj fazi i prije klinički ili ultrazvučno vidljivog ploda u maternici, odnosno – trudnoća se može dokazati samo uz pomoć osjetljivih laboratorijskih testova na hCG", kaže dr. sc. Erden Radončić, specijalist ginekologije i porodništva te objašnjava da su biokemijske trudnoće daleko češće nego što se misli.

Naime, vrlo visok postotak "zakašnjelih" menstruacija serijskim određivanjem hCG-a u pojedinim studijama su dokazane rane trudnoće koje se nisu održale. Od tuda dolazi i sam izraz „biokemijska“, jer se može detektirati samo putem krvi.

"Katkada se mnoge biokemijske trudnoće niti ne dokažu jer žena najčešće kašnjenje menstruacija od par dana tretira jednostavno kašnjenjem. One se često protumače kao menstruacija, nekada kao obilnija, što sve spada u domenu varijacije normalne fiziologije", kaže ginekolog.

Test koji najranije otkriva trudnoću

Neke žene imaju pozitivne testove na trudnoću pa smo pitali ginekologa mogu li kućni testovi na trudnoću pokazati pozitivan rezultat kad se radi o biokemijskoj trudnoći.

"Testovi na trudnoću mogu biti pozitivni, i ovisi primarno o njihovoj osjetljivosti. Nove generacija urinarnih testova iznimno su osjetljivi i precizni, mogu registrirati vrijednosti hCG-a i par desetaka jedinica - 10-40", kaže ginekolog. 

Uzroci ovakve trudnoće

Pitali smo ginekologa zašto dolazi do biokemijske trudnoće, tj. spontanog pobačaja i može li se spriječiti ponavljanje.

"Uzrok biokemijskih trudnoća obično je citogenetske naravi. Brojna su istraživanja dokazala da se u biti začne trostruko više plodova, a da kod samo 20 do 25 posto svih začetih dođe do porođaja. Uzrok tome je u nesavršenosti humane reprodukcije te brojnih grešaka koje se dešavaju tijekom stvaranja spolnih stanica, stvaranja zametaka, implantacije, i tako dalje. Pokazano je da su u gotovo 2/3 slučajeva uzroci ranih spontanih pobačaja upravo citogenetske greške ploda. To ne moraju biti malformacije kako se nerijetko misli, najčešće su u pitanju sitne greške u metabolizmu, primjerice nedostatak ili slaba aktivnost enzima za metabolizam glukoze ili nemogućnost prijepisa gena iz bilo kojeg razloga u slijedu diferencijacije tkiva i drugo – bez čega zametak naprosto ne može 'preskočiti' sljedeću stepenicu u razvoju, i time propadne", govori dr.sc. Erden Radončić.

Jeste li imali biokemijsku trudnoću? Napišite svoje iskustvo na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.