Trudnoća Trudnica 10. svibnja 2017.

Prenesena trudnoća može biti opasna za bebu

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju, trudnoća koja traje dulje od 40 tjedana, donosi komplikacije za mamu i bebu, a rizik još više raste između 41. i 42. tjedna, no stručnjaci imaju podijeljena mišljenja oko toga treba li se kod svih takvih trudnoća inducirati porod

Samo 5 posto žena rađa na dan termina, a iako se najčešće govori o prijevremenom porodu i njegovim rizicima, komplikacije mogu nastati i kod prenesene trudnoće, odnosno ako trudnoća traje dulje od 40 tjedana. Prema ovom istraživanju, trudnice koje prenesu trudnoću puno su osjetljivije na bolesti i infekcije. A čak i ako se radi o urednoj trudnoći, ako je prenesena, beba može završiti na neonatologiji.

"Mnoge žene odbijaju indukciju, čak i ako je prošlo više od dva tjedna nakon termina, a liječnicima je teško uvjeriti ih u suprotno. Iako su njihove trudnoće uredne i bez komplikacija, možda ćemo ih nakon ovog istraživanja ipak uvjeriti da ako odbijaju medicinsku intervenciju, riskiraju potencijalne infekcije, bolesti i druge nepredviđene komplikacije", rekla je dr. Lorina Hirsch, voditeljica istraživanja.

Inducirani porod ili carski rez?

No unatoč tim opasnostima, neki stručnjaci tvrde da ne trebaju sve trudnice nakon tih 40 tjedana ići na inducirani porod.

"Američki kongres opstetričara i ginekologa sugerira da se porod potakne sa 42 tjedana kako bi se smanjio rizik od komplikacija ili gubitka djeteta. Većina liječnika najradije to napravi oko 41. tjedna trudnoće", kaže ginekologinja dr. Jan Penvose-Yi te objašnjava da je u takvim slučajevima inducirani porod često bez uspjeha, pa žene nemaju izbora nego ići na carski rez.

carski rez porod rođenje Možda te zanima... Porođajne muke prije carskog reza nisu uzaludne Trudnoća

trudnica, trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prema riječima dr. Penvose-Yi, rizik od komplikacija, koje čak uključuju gubitak djeteta, povećava se između 40. i 41. tjedna trudnoće, a može se još više povećati između 41. i 42. tjedna. Ipak, pojašnjava da induciranje poroda nije uvijek najbolje rješenje.

"Mislim da je ovo definitivno individualno i razlikuje se od trudnice do trudnice. Druga važna stvar je da moramo vidjeti kako izgleda vrat maternice; treba li uopće poticati porod? Ne želimo da se porod završava carskim rezom bez pravog razloga", rekla je dr. Penvose-Yi i dodala da porod poslije termina može biti opasan i za mamu i bebu te da se većina njezinih pacijentica složila s induciranim porodom u 42. tjednu. "Nisam pobornik induciranja poroda, mislim da ne bismo trebali izazivati porod ​​bez razloga, ali bila bih zabrinuta ako trudnoća traje dulje od 42 tjedana".

trudnički trbuh, trudnica Možda te zanima... Najveći rizici i komplikacije prenesene trudnoće Trudnoća

Smanjuje se funkcija posteljice

Ginekologinja dr.sc. Senka Sabolović Rudman rekla nam je se rizici prolongiranog trajanja trudnoće svode na potencijalnu ugroženost djeteta obzirom na popuštanje posteljične funkcije.

"Trajanjem trudnoće posteljica se iscrpljuje i smatra se da je punih 42 tjedna maksimalni rok trajanja/rok mogućeg urednog funkcioniranja svake posteljice. Poznato je da je već nakon 36 navršenih tjedana posteljica smanjene djelotvornosti, ali stvarni rizik popuštanje funkcije posteljice je oko 41. do 42. tjedna. Mogući rizici za dijete tijekom porođaja, a kod prolongiranog trajanja trudnoće, svode se na moguću iznenadnu asfiksiju, aspiraciju mekonija, protrahirani porođaj, fetalne ozljede zbog makrosomije te na ove okolnosti treba računati tijekom monitoriranja takvog porođaja. Jasno je da i prije započetog porođaja, a ako je riječ o prolongiranom trajanju trudnoće, djeca in utero bivaju ugrožena mogućim rizikom sloma posteljične funkcije što može dovesti  do smrti djeteta in utero", rekla nam je ginekologinja.

trudnica Možda te zanima... Što kad posteljica prerano počne odumirati? Trudnoća

No dodaje da kod trudnica koje se redovito kontroliraju danas se i ne viđa trajanje trudnoće preko 42 tjedna.

"To je tek rijetka, sporadična pojava koju viđamo kod trudnica koje se nisu kontrolirale tijekom trudnoće i/ili su odbile preporučene naputke liječnika o potrebama indukcije. Naime, sve je više razmišljanja žena da žele 'prirodan porod', bez uplitanja indukcije što u slučaju stvarnog, biološkog produženja može biti jako opasno i rizično za ishod trudnoće tj. za dijete", zaključuje.

Imate li iskustva s prenošenjem trudnoće? Uključite se na forum!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.