Trudnoća Trudnica 20. kolovoza 2022.

Hematom u trudnoći - komplikacije i liječenje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Premda se kod većine trudnica javlja u prvom tromjesečju, hematom posteljice može se pojaviti bilo kada u trudnoći, objasnio nam je dr. sc. Erden Radončić

Tijekom sva tri tromjesečja mnoge trudnice mogu doživjeti krvarenje različitog uzroka, a ono često može biti znak hematoma. Kako točno nastaje hematom i gdje se on nalazi, objasnio nam je dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i porodništva te uži specijalist humane reprodukcije iz Poliklinike Repromed. 

"Hematomi u trudnoći naprosto znače nakupljanje krvi u prostoru između posteljice i maternice; njihova lokalizacija može biti različita, ali su najčešći na rubnim dijelovima posteljice, pogotovo ako je ona usađena u donjim dijelovima maternice", pojašnjava dr. Radončić. Premda se kod većine trudnica javlja u prvom tromjesečju, hematom posteljice može se pojaviti bilo kada u trudnoći. Ovisno o vremenu kada se pojavi, kaže dr. Radončić, različit je mehanizam, ali i ozbiljnost pojave.

trudnica, trbuh Možda te zanima... Koliko je opasno krvarenje u trudnoći? Trudnoća

"Tijekom prvog tromjesečja najčešće se radi o nedostatku hormona progesterona, nižem usađivanju posteljice na mjestima koja nisu optimalna, te diskretnom pucanju kapilara posteljice. U tim slučajevima, hematomi su najčešće samoograničavajući, odnosno nakon inicijalnog krvarenja se postupno zaustavi širenje uslijed spontane tamponade mjesta krvarenja", kaže dr. Radončić.

Opasno krvarenje u kasnijoj trudnoći

Dr. Radončić upozorava kako je pojava hematoma u drugom i trećem tromjesečju mnogo ozbiljnija, kao i njihov uzrok. "Kontrakcije maternice, odnosno prijeteći pobačaj, hipertenzija u trudnoći, koja može biti nadovezana na prethodno postojeću ili se nanovo stvoriti, kada se govori o preeklampsiji, nerijetko dovode do stvaranja hematoma različitih veličina. Što se kasnije pojavljuju u trudnoći, to je stanje ozbiljnije, a apsolutno najopasnija vrsta hematoma je prijevremeno odljuštenje posteljice - koje nazivamo abrupcija. Na svu sreću, ovo stanje je jako rijetko, ponajviše zahvaljujući odličnoj perinatalnoj skrbi kod nas", kaže spec. ginekologije i porodništva.

Možda te zanima... Što je preeklampsija u trudnoći i kako utječe na porod? Trudnoća

Na pojavu hematoma najčešće ukazuje vaginalno krvarenje, a dr. Radončić upozorava da svako krvarenje u trudnoći, bilo da se radi o ranoj ili kasnijoj trudnoći, te bilo da se vidi na van ili ultrazvukom, u praksi znači potencijalni pobačaj ili prijevremeni porod.

"Stoga se svako stanje koje upućuje na pojavu ovog tipa komplikacija nastoji čim ranije riješiti. U ranoj trudnoći, najčešći je uzrok relativan manjak progesterona, te se uz apsolutno mirovanje koje katkada uključuje i ležanje, on rutinski dodaje. Hematomi ili krvarenja u drugom ili trećem tromjesečju zahtijevaju svakako skrb u bolničkim uvjetima, kada se trudnica redovito šalje u sekundarnim i tercijarnim centrima perinatalne skrbi", otkriva dr. Radončić.

trudnica Možda te zanima... Vodič kroz trudničke tegobe Trudnoća

Uz davanje progesterona i mirovanja, nastoje se obično otkriti i drugi uzroci koji mogu dovesti do krvarenja u trudnoći, poput: isključivanja infekcije (cervikalni brisevi), gestacijskog šećera, anemije, određene promjene u mehanizmima zgrušavanja krvi, hipofunkcija štitne žlijezde.

Imaš li iskustva s hematomom u trudnoći? Napiši nam svoje iskustvo u našem forumu!

Možda te zanima... Krvarenje u trudnoći: Kad je bezopasno, a kad se zabrinuti? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.