Trudnoća Trudnica 16. siječnja 2019.

Urasla posteljica u trudnoći - komplikacije i rizici na porodu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava stanje urasle posteljice, komplikaciju u trudnoći poznatu kao placenta accreta, placenta increta ili placenta percreta

Posteljica je obično pričvršćena na stijenku maternice, ali postoji stanje koje se javlja kada se posteljica uraste duboko u zid maternice. Ovo stanje je poznato kao placenta accreta, placenta increta ili placenta percreta ovisno o težini i dubini prodoru u stijenku maternice te se javlja u oko 1 u 2500 trudnoća. 

Placenta Accreta se javlja kad posteljica uraste u stijenku, ali ne prodire u mišiće maternice i obuhvaća oko 75 posto slučajeva abnormalne placentacije. Placenta Increta javlja se kad posteljica uraste još dublje u maternicu i prodire u mišiće maternice, čini oko 15 posto svih slučajeva. Placenta Percreta javlja se kad posteljica prodire kroz cijelu stijenku maternice i prodire u drugi organ kao što je mokraćni mjehur. Placenta percreta se javlja u samo oko pet posto svih slučajeva.

Višestruki carski rezovi povećavaju mogućnost

Specifičan uzrok abnormalne placentacije nije poznat, ali se najčešće javlja kod placente previje (posteljica koja je nisko te prelazi preko unutrašnjeg ušća maternice) te kod prethodnih operacija na maternici posebno kod carskog reza, stanja nakon odstranjenja mioma, prethodnih kiretaža maternice te kod starijih majki.

trudnica, ultrazvuk Možda te zanima... Krvarenje u trudnoći može biti znak placente previje Trudnoća

Carski rez povećava mogućnost placente accrete te su višestruki carski rezovi bili su prisutni u više od 60% slučajeva placente accrete, posebno kad je prisutna placenta previja u području ožiljka od carskog reza.

Kod postojanja placente accrete postoji veliki rizik od krvarenja tijekom trudnoće, posebno u trećem tromjesečju, što može dovesti i do prijevremenog poroda.

Tijekom poroda postoji veliki rizik od nemogućnosti potpunog odvajanja posteljice od maternice koje dovodi do pojačanog krvarenja. Takva stanja predstavljaju veliki rizik za majku te često zahtijevaju transfuziju krvnih pripravaka te opsežan operativni zahvat, najčešće histerektomiju (odstranjenje maternice) neposredno nakon poroda. 

Trudnoće kod kojih postoji sumnja na placentu accretu (najčešće kad se ultrazvučno potvrdi placenta previja tijekom trudnoće) zahtijevaju intenzivan nadzor uz veliku vjerojatnost potrebe za bolničkim liječenjem tijekom trudnoće i operativni završetak poroda.

trudnica Možda te zanima... Hematom na posteljici - uzrok krvarenja u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.