Trudnoća Trudnica 27. rujna 2018.

Kako spriječiti kontrakcije u trudnoći? Već sam imala četiri spontana pobačaja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman odgovara na pitanje trudnici koja je već imala četiri spontana pobačaja. Koji su razlozi preuranjenih kontrakcija i kako ih zaustaviti?

Trudna sam 18 tjedana. Do sada sam imala 4 spontana pobačaja od kojih su dva bila u 16. tjednu bez ikakvih bolova. Sad sam 16. tjednu završila u bolnici zbog bolova u trbuhu i prilikom pregleda je ustanovljeno da sam otvorena i da je potrebno napraviti serklažu, koja je i napravljena. Dan kasnije kad su se kontrakcije malo smirile otpuštena sam kući i cijelo vrijeme sam i dalje osjećala bolove. Nakon 3 dana sam se ponovno vratila u bolnicu s pritiskom u donjem dijelu trbuha te kontrakcijama koje nisu dugo trajale. Trbuh bi se skamenio, zaboljelo bi i prestalo. Zadržali su me tjedan dana i otpustili kući s terapijom Spasmex-a po potrebi. Od početka trudnoće sam na mirovanju, ležanje i wc, nikakvi poslovi i naprezanja. Cervikalni brisevi su rađeni na početku trudnoće i bili su svi uredni osim gardnerele koju sam 2 puta imala i izliječila. Inače imam hipotireozu, a otkrivena mi je i trombofilija (uzimam injekcije fragmina svaki dan). Napravili smo sve moguće nalaze i opet nam nije jasno zašto se nije našao uzrok mojim spontanim pobačajima. Sada mi se pojavio blijedo žućkasti, vodenasti iscjedak bez ikakvih drugih simptoma. I dalje svakodnevno osjećam pritisak i kontrakcije par puta dnevno, a Spasmex mi ne pomaže onako kako bi trebao jer se kontrakcije iznova pojave. U bolnici su mi rekli da mi ne mogu dati nikakav lijek protiv tih kontrakcija jer je još rano, a ako bolovi postanu jači rekli su mi da odem u bolnicu. Imate li vi kakav savjet s obzirom na moje stanje? Što da napravim?

Možda te zanima... Ove simptome u trudnoći ne smiješ ignorirati Trudnoća

Kada se u trudnoći (iza 16. tjedna) pojave regularne kontrakcije potrebno je ordinirati th tokoliticima – lijekovima kojima se pokušavaju zaustaviti regularne kontrakcije i posljedično otvaranje. Radi se o cijeloj grupi lijekova koji se mogu uzimati na usta (per os), dok su u težoj kliničkoj slici indicirani ovi lijekovi u infuzijskoj formi. Stoga mislim da je u pitanju nesporazum - ako ste trudni 18 tjedana sigurno nije rano za ovu vrstu lijekova, možda je procjena da vam ti lijekovi nisu potrebni.

Trebam li se brinuti zbog ranih lažnih trudova?

trudovi trudnica trudnoća Možda te zanima... Različiti tipovi trudova i što oni znače Trudnoća

Naime, ako se radi o svega nekoliko kontrakcija tijekom dana kao što navodite onda je vrlo vjerojatno da takva situacija ne zahtijeva liječenje tokoliticima. Ipak, za definitivni stav i mišljenje potreban je ginekološki pregled da bi se mogla objektivizirati cijelokupna situacija.

trudnica, ultrazvuk Možda te zanima... Jesu li opasne kontrakcije u prvom tromjesečju? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci