Trudnoća Trudnica 28. svibnja 2018.

Na čuvanju trudnoće sam, što smijem raditi?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica je na mirovanju, ali je zanima što smije raditi, i koji su razlozi zbog kojih se ide na čuvanje trudnoće u bolnicu

Zbog krvarenja u prvom tromjesečju doktor mi je odredio mirovanje pa sam prestala raditi. Sada se prilično dobro osjećam no nisam sigurna moram li mirovati ili mogu normalno raditi sve po kući, ići van, možda i vježbati? Zanima me i zbog kojih se razloga ide na čuvanje trudnoće u bolnici, odnosno koji su rizici za to?

trbuh Možda te zanima... Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće? Trudnoća

Krvarenje u prvom tromjesečju relativno je česta pojava. Ovaj simptom svrstava takvu trudnoću u ʺrizičnuʺ, tj. na temelju takve kliničke slike postavlja se dijagnoza prijetećeg pobačaja. Uz krvarenje, u nekih pacijentica s dijagnozom prijetećeg pobačaja na UZV pregledu može se ustanoviti i intrauterina zona krvarenja koja je uglavnom smještena između stijenke maternice i plodovih ovoja tzv. subkorionski hematom. Ovakvi hematomi koji se nalaze u fundusu maternice imaju lošiju prognozu od onih smještenih supracervikalno. Naime, supracervikalno smješten hematom češće je praćen krvarenjem u ranoj trudnoći, ali zbog samodrenaže obično ima povoljniji ishod od hematoma smještenih u fundusu maternice. Terapija ovog stanja je mirovanje uz zaštitnu gestagensku (hormonsku) terapiju.

trudnica Možda te zanima... Hematom na posteljici - uzrok krvarenja u trudnoći Trudnoća

Sukladno prethodnom, da biste mogli donijeti odluku u eventualnom prestanku mirovanja potrebno je da se javite svom ginekologu na pregled koji će tek nakon objektivizacije vašeg nalaza, tj. nakon pregleda, moći sugerirati prestanak mirovanja i normalnu fizičku i radnu aktivnost.

A što se tiče drugog dijela vašeg pitanja, bolničko liječenje trudnica s dijagnozom prijetećeg pobačaja preporučuje se kod trudnica u kojih su prisutni naglašeniji simptomi; jače krvarenje i/ili veća zona intrauterinog krvarenja. Dakle, odluku koga hospitalizirati, a koga liječiti ambulantno donosi ginekolog na temelju pregleda i informacija dobivenih od pacijentice. Bolničko liječenje trudnica s dijagnozom prijetećeg pobačaja isto je kao i ambulantno liječenje, podrazumijeva mirovanje i gestagensku terapiju.

Možda te zanima... Krvarenje u trudnoći: Kad je bezopasno, a kad se zabrinuti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.