Trudnoća Trudnica 04. travnja 2022.

Znakovi da nosiš curicu: Što kažu bapske priče, a što znanost?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Priželjkuješ curicu i osluškuješ svaki simptom koji bi ti to mogao otkriti? Prema bapskim pričama, ovi simptomi u trudnoći samo znače da si mogla imati samo sreće u pogađanju. No, može li im se vjerovati? Evo što misli stručnjak

Otkad si saznala da si trudna vjerojatno osluškuješ svaki simptom i pratiš svaki znak koji bi ti mogao otkriti nosiš li curicu ili dečka. Iako je to zabavno, većina stručnjaka se slaže da jednostavno nema puno istine u većini bapskih priča. Ali to ne znači da se ne moraš zabavljati pokušavajući pogoditi spol tvoje bebe!

Donosimo ti neke od najpopularnijih priča koje govore da nosiš curicu. Ali otišli smo i korak dalje i donosimo ti mišljenje i odgovor ginekologice. 

Bapska priča kaže, ako je curica...

Nosiš visoko

Trbuh ti je prilično visoko? Postoji priča koja kaže da bi to moglo značiti da nosiš curicu. 

Istina: Ako nosiš visoko prije će otkriti probavne smetnje nego spol tvoje bebe. Ginekologica Dr. Kameelah Phillips kaže da beba koja je visoko gore može napraviti gužvu među nekim organima, ali to ne znači da nosiš curicu. "To stvarno ovisi o položaju  bebe i koliko si puta prije rodila, a to prvenstveno utječe na izgled maminog trbuha i maternice, ako i na to kako nosi trudnoću". 

Možda te zanima... Razlike u trudnoći ovisno nosiš li djevojčicu ili dječaka Trudnoća

Tvoj partner se deblja

Ako tvoj partner dobiva na težini kao i ti, bapska priča kaže da je velika vjerojatnost kako ćeš dobiti curicu.

Istina: Dok dr. Phillips priznaje da je "tatino debljine" realna stvar, ona nije vidjela povezanost s debljanjem oca i spolom djeteta.

Imaš trudničke akne

Kao u srednjoj školi! Ako ti s koža počela raspadati i puna je akni, očekuj curicu. Barem je to općeprihvaćeno uvjerenje: "curice kradu tvoju ljepotu". 

Istina: dr. Phillips se ne slaže s ovom pričom. Za stvari poput akni i debljanja često se krivi žensku djecu, a u stvari, oboje je uobičajeno u trudnoći bez obzira na spol tvoje bebe.

Imaš jake jutarnje mučnine

Može li djevojčica uzrokovati jače jutarnje mučnine? Kate Middleton i Amy Schumer, obje mame dječaka koje su patile od hiperemeze, vjerojatno bi te rekle da je odgovor ne. Ipak, mit stoji i danas.

Istina: Nema istine ovdje. Zapravo, nedavna istraživanja govore da su trudnice koje imale jače mučnine i povraćanje češće nosile dječake.

Možda te zanima... Trudnička hiperemeza: simptomi i liječenje Trudnoća

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; prehrana u trudnoći

Žudiš za slatkišima

Slatko i sve lijepo - od toga su djevojčice napravljene. Ako je tvoja trudnoća u skladu s ovom rečenicom, vjerojatno nosiš curicu, dok žudnja za slanim može ukazivati ​​na dječaka.

Istina: Prema dr. Phillipsu, ne postoji prava istina u ovom divno popularnom rodnom mitu. "Često se kaže da je slatki zub pokazatelj da dolazi djevojčica. To je u skladu s izjavom 'slatka djevojčica'. Međutim, nema izravne veze sa slatkim zubom i spolom djeteta".

Tvoj urin je intenzivnije žute boje

Postoji puno testova predviđanja spola kod kuće koji tvrde da otkrivaju spol bebe na temelju načina na koji tvoj urin reagira na različite tvari. A tu je i bapska priča koja govori da jako intenzivnije obojenija mokraća znači da čekaš curicu

Istina: "Urin varira tijekom dana i ima puno više veze s hidratacijom, infekcijama, vitaminima i prehranom nego bilo što drugo", kaže dr. Phillips. "Ne postoji veza između urina i spola vaše bebe."

Otkucaji srca tvojeg djeteta su visoki

Ako si imala priliku čuti otkucaje tvojeg djeteta, znaš koliko je to nevjerojatno. Ali može li to biti trag na njegov ili njezin spol? Bapska priča kaže kako muški fetusi obično imaju otprilike 140 otkucaja u minuti ili sporije, dok kod djevojčica kuca malo brže, 140 otkucaja u minuti ili više.

Istina: Iako neki izvori smatraju da postoji istina u tom mitu, nedavne studije nisu uspjele pronaći konačnu vezu.

Možda te zanima... Znakovi da nosiš dječaka: Što kažu bapske priče, a što znanost? Trudnoća

Znanost kaže da nosiš curicu ako... 

Shvatili smo - umireš od želje da čim prije saznaš spol svoje bebe. No, bapske priče ostavi po strani i pročitaj nekoliko na znanosti utemeljenih činjenica da bi saznala hoće li biti dečko ili curica.

Prenatalni NIPT test

Otprilike u 10. tjednu trudnoće, ponudit će ti se sveobuhvatni genetski pregled: neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT). To je krvni test za provjeru bilo kakvih nepravilnosti u plodu. Spol tvoje bebe bit će uključen u izvještaj o testiranju.

Kombinirani probir

Odlučila si preskočiti genetski pregled? Tvoja sljedeća šansa za otkrivanje bebinog spola je kod ultrazvučnog nalaza nuhalne prozirnosti (NT) oko 12 tjedana trudnoće. Ovo je jednostavno temeljiti ultrazvuk (koji se često radi u kombinaciji s NIPT testom krvi) koji prikazuje različite markere Downovog sindroma, trisomije 13, trisomije 18 i drugih kromosomskih poremećaja. Iako je 12. tjedan malo rano za određivanje spola, ponekad se i tada može otkriti spol.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

Ako odlučiš preskočiti NIPT (a mnogi parovi to čine!), morat ćeš pričekati dok ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće između 18. i 22. tjedna. Tu ćeš vidjeti svaki komadić svoje rastuće ljubavi. I u većini slučajeva moći ćeš saznati spol svoje bebe.

trudnica, trbuh, cipelice Možda te zanima... Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.